Η “Union des Femmes pour la défense de Paris et les soins aux blessés“: Ρόλοι των γυναικών στην Κομμούνα του Παρισιού

Διπλωματική Εργασία uoadl:2216208 791 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ευρωπαϊκή ιστορία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-11-21
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Δουλκέρης Αλέξανδρος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κώστας Ράπτης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Κώστας Γαγανάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Μαρία Παπαθανασίου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η “Union des Femmes pour la défense de Paris et les soins aux blessés“: Ρόλοι των γυναικών στην Κομμούνα του Παρισιού
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η “Union des Femmes pour la défense de Paris et les soins aux blessés“: Ρόλοι των γυναικών στην Κομμούνα του Παρισιού
Περίληψη:
Η μελέτη της περίπτωσης της Union des femmes pour la défense de Paris et les soins aux blessés επιτρέπει στον ερευνητή να προσεγγίσει συνολικά την ιστορία του εργατικού κινήματος της Γαλλίας κατά τον 19ο αιώνα αλλά και να δει τον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραμάτισαν οι γυναίκες μέσα σ’ αυτό.
Η Union αναδεικνύει το ότι καμία οργάνωση δεν εμφανίστηκε χωρίς να έχει συντελεστεί μια εξελικτική και συχνά αντιφατική διαδικασία πρώτα. Παρακολουθώντας όλη την πορεία του εργατικού και επαναστατικού κινήματος της Γαλλίας βλέπει κανείς το ότι η δράση της Union αποτελεί την κορύφωσή του για τις γυναίκες. Είναι εμφανές πως αξιοποίησαν όχι μόνο πολλές πρωτοπόρες για την εποχή τους ιδέες αλλά και την ίδια την πείρα που είχε κατακτήσει το κίνημα.
Μπορεί οι γυναίκες της Κομμούνας, οι γυναίκες της Union, να είχαν να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τον ταξικό αντίπαλό τους, όχι μόνο το στρατό των Βερσαλλιών αλλά και τον ίδιο τον σύζυγό τους ή τον συνάδελφό τους στο σωματείο που τις έβλεπε με καχυποψία. Όμως με την ίδια τους την δράση καταξιώθηκαν ως επαναστάτριες. Έδωσαν μάχη για την ισότιμη αναγνώρισή τους και απέσπασαν ιστορικές κατακτήσεις. Πρόκειται για κατακτήσεις που για πρώτη φορά ήταν ως επί το πλείστον κατακτήσεις που άνοιγαν τον δρόμο για τη συνολική χειραφέτηση της εργάτριας γυναίκας.
Η βάση για την χειραφέτηση της γυναίκας τίθεται όταν αυτή μπαίνει στην παραγωγή. Όταν μπορεί και λόγω του καταμερισμού της εργασίας και του επιπέδου της παραγωγικότητας να παράγει προϊόντα ίσης αξίας με τον άνδρα. Αυτό συνέβη και με τις Γαλλίδες εργάτριες του 19ου αιώνα.
Για πρώτη φορά αντιμετωπίστηκε το γυναικείο ζήτημα στην ταξική του βάση. Στο βαθμό που η γυναίκα συμμετέχει στο κίνημα, στο βαθμό που πετυχαίνει τα ιδιαίτερα αιτήματά της να ενώνονται με εκείνα των ανδρών, με εκείνα του εργατικού κινήματος πετυχαίνει σημαντικές κατακτήσεις. Μπορεί και θίγει και ξεπερνά παραδόσεις αιώνων ενισχύοντας την διαπάλη υπέρ της ισοτιμίας της.
Η Union υιοθετώντας ουτοπικές – μικροαστικές θεωρήσεις της πραγματικότητας έκανε αρκετά λάθη και δε μπόρεσε να βγει από πολλά αδιέξοδα που συνάντησε.
Ακολούθησε μία πορεία που ενδεχομένως να την είχε οδηγήσει σε νέα αδιέξοδα αν η ζωή της Κομμούνας ήταν μεγαλύτερη ή να τα είχε επιλύσει ξεπερνώντας τις αδυναμίες της. Σε κάθε περίπτωση η Union έδρασε σταθερά με στόχο την υπεράσπιση της Κομμούνας και των εργατριών.
Οι γυναίκες της Κομμούνας ευτυχώς απέτυχαν να ανταποκριθούν στο «μητρικό ιδεώδες» που είχαν φανταστεί για λογαριασμό τους οι αστοί. Αντίθετα, πέτυχαν να τις «κλείσει μέσα στη μεγάλη της καρδιά η εργατική τάξη» μαζί με τους άνδρες συντρόφους τους που έδωσαν ηρωικά τη ζωή τους για να γίνει η Κομμούνα «προάγγελος της νέας κοινωνίας», της κοινωνίας του σοσιαλισμού – κομμουνισμού.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Ιστορία
Λέξεις-κλειδιά:
Παρισινή Κομμούνα, γυναικείο κίνημα, γυναικείο ζήτημα, εργατικό κίνημα, κομμουνισμός, Elisabeth Dmitrieff, Καρλ Μαρξ, Ένωση Γυναικών για την άμυνα του Παρισιού και την βοήθεια στους τραυματισμένους, 19ος αιώνας, Γαλλικό επαναστατικό κίνημα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
211
Αριθμός σελίδων:
99
union des femmes.pdf (982 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο