Οι διώξεις των Λατίνων από την Κωνσταντινούπολη, την περίοδο των Κομνηνών. Αιτίες και αποτελέσματα.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2252029 608 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Βυζαντινή Ιστορία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-11-24
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Τάτσης Απόστολος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μανιάτη-Κοκκίνη Τριανταφυλλίτσα, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιστορίας του Βυζαντινού Κράτους, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Κόλια-Δερμιτζάκη Αθηνά, Καθηγήτρια Ιστορίας του Βυζαντινού Κράτους, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Μεργιαλή-Σαχά Σοφία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας του Βυζαντινού Κράτους, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Οι διώξεις των Λατίνων από την Κωνσταντινούπολη, την περίοδο των Κομνηνών. Αιτίες και αποτελέσματα.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Οι διώξεις των Λατίνων από την Κωνσταντινούπολη, την περίοδο των Κομνηνών. Αιτίες και αποτελέσματα.
Περίληψη:
Στην παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζονται οι αιτίες αλλά και τα αποτελέσματα των διώξεων των Λατίνων από την Κωνσταντινούπολη, την περίοδο της διακυβέρνησης της αυτοκρατορίας από τη δυναστεία των Κομνηνών. Υπό αυτό το πρίσμα εξετάζεται και ο ρόλος που μπορεί να έπαιξαν οι Ιταλοί έμποροι στην πρώτη άλωση της Κωνσταντινούπολης από την Τέταρτη Σταυροφορία το 1204.
Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζονται η κατάσταση της αυτοκρατορίας αλλά και οι σχέσεις της με τις αυτόνομες ναυτικές πόλεις της Ιταλίας ώς τον 12ο αιώνα. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρονται οι λόγοι και οι διαδικασίες μέσα από τις οποίες αυτές οι πόλεις απέκτησαν τα πρώτα τους προνόμια από τους βυζαντινούς αυτοκράτορες. Επίσης, παρουσιάζονται οι παροικίες των Λατίνων που δημιουργήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, σε ποιό σημείο της πόλης βρίσκονταν, ποιά ήταν η έκτασή τους και τί περιελάμβαναν. Τέλος, γίνεται αναφορά στην οικονομία και το εμπόριο του βυζαντινού κράτους και στο ρόλο που διαδραμάτιζαν σε σχέση με αυτά οι Λατίνοι.
Στη συνέχεια, παρουσιάζονται οι διώξεις των Λατίνων από την αυτοκρατορία. Αρχικά, εξετάζεται η πορεία των γεγονότων και οι αιτίες που οδήγησαν στις πρώτες διώξεις του 1171 που διατάχθηκαν από τον Μανουήλ. Η κλίμακα αυτών των πρώτων διώξεων που κινήθηκαν εναντίον των Βενετών που διέμεναν στην αυτοκρατορία, η μυστικότητα αλλά και η αποτελεσματικότητα με την οποία διενεργήθηκαν από την βυζαντινή διοίκηση, εντυπωσιάζουν. Έπειτα, εξετάζονται οι αιτίες που οδήγησαν στις υποκινούμενες, από τον Ανδρόνικο λίγο πριν καταλάβει τον θρόνο, σφαγές του 1182. Ο όχλος της Κωνσταντινούπολης επιτέθηκε ανεξέλεγκτα, εκφράζοντας το μίσος που εξέτρεφε εναντίον όλων των Λατίνων παροίκων της πόλης δίχως εξαιρέσεις.
Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα που είχαν οι προαναφερθείσες διώξεις. Επίσης, εξετάζονται οι ενέργειες των αυτοκρατόρων και οι προσπάθειές τους να εξομαλύνουν τις σχέσεις της αυτοκρατορίας με τις ιταλικές ναυτικές πολιτείες, αλλά και να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις της αυτοκρατορίας με τους Δυτικούς γενικότερα. Ως αποτέλεσμα των διώξεων, γίνεται αναφορά και στα γεγονότα που οδήγησαν στην πρώτη άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204 από τα στρατεύματα της Τέταρτης Σταυροφορίας.
Τέλος, η εργασία καταλήγει στα παρακάτω συμπεράσματα. Οι αιτίες των διώξεων ήταν καθαρά πολιτικές και σε καμία περίπτωση οικονομικές. Στην πρώτη περίπτωση σκοπός του Μανουήλ ήταν μία συμμαχία με τον Γερμανό αυτοκράτορα, ενώ στη δεύτερη στόχος του Ανδρόνικου ήταν ο αυτοκρατορικός θρόνος. Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι ιταλικές ναυτικές δημοκρατίες δεν μπορούσαν να εμπιστεύονται πλέον τους Βυζαντινούς ότι θα τηρήσουν επίσημες και δεσμευτικές συμφωνίες. Από την άλλη, οι βυζαντινοί αυτοκράτορες εσκεμμένα ξεγελούσαν τη μία δημοκρατία σε βάρος της άλλης. Το αποτέλεσμα ήταν ότι η πειρατεία ανθούσε και το εμπόριο δεν ήταν ασφαλές. Ιδωμένη από αυτή την πλευρά, η καταστροφή της βυζαντινής αυτοκρατορίας ήταν το λογικό αποτέλεσμα των αναγκών της Δύσης. Μόνο μία λατινική αυτοκρατορία με κέντρο την Κωνσταντινούπολη θα μπορούσε να εξασφαλίσει τα δυτικά συμφέροντα σε μία περιοχή η οποία είχε γίνει ζωτική για τη Δύση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Ιστορία
Λέξεις-κλειδιά:
Διώξεις, Λατίνοι, Κομνηνοί, Κωνσταντινούπολη, Βυζάντιο
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
243
Αριθμός σελίδων:
116
ΤΑΤΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, Οι διώξεις των Λατίνων από την Κωνσταντινούπολη Νεο 2.1.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο