Σχεδιασμός και ανάπτυξη διαδικτυακής πλατφόρμας για παροχή δεύτερης ιατρικής γνώμης για απεικονιστικές εξετάσεις

Διπλωματική Εργασία uoadl:2266475 384 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Πληροφορική Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-11-30
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Κυδωνιάδη Πολυτίμη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωάννης Μαντάς, Καθηγητής, Νοσηλευτική, ΕΚΠΑ
Ελένη Θεοδοσοπούλου,Καθηγήτρια, Νοσηλευτική, ΕΚΠΑ
Θεόδωρος Μαριόλης-Σαψάκος,Επίκουρος καθηγήτης, Νοσηλευτική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σχεδιασμός και ανάπτυξη διαδικτυακής πλατφόρμας για παροχή δεύτερης ιατρικής γνώμης για απεικονιστικές εξετάσεις
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σχεδιασμός και ανάπτυξη διαδικτυακής πλατφόρμας για παροχή δεύτερης ιατρικής γνώμης για απεικονιστικές εξετάσεις
Περίληψη:
Το φαινόμενο των λάθος ιατρικών διαγνώσεων είναι πολύ συχνό στην υγειονομική περίθαλψη, ακόμα και στις μέρες μας που οι εξελίξεις της τεχνολογίας έχουν δώσει στους επαγγελματίες υγείας σημαντικά εργαλεία διάγνωσης. Αυτές οι λάθος διαγνώσεις μπορούν να οδηγήσουν όχι μόνο σε σοβαρούς ιατρικούς κινδύνους αλλά και να αυξήσουν τις δαπάνες των ασθενών για υγειονομική περίθαλψη. Πολλές φορές ο ασθενής αμφιβάλλει για το αν του έγινε η σωστή διάγνωση ή του δόθηκε η σωστή θεραπεία και αναζητεί μια δεύτερη ή και τρίτη γνώμη, προκειμένου να οδηγηθεί σε μια απόφαση. Παράλληλα, σε μεγάλη ανάπτυξη βρίσκεται το πεδίο της τηλε-ακτινολογίας το οποίο παρέχει τη δυνατότητα μετάδοσης ιατρικών ψηφιακών εικόνων από ένα τερματικό σε ένα ή σε πολλά άλλα οποιαδήποτε στιγμή. Προϋπόθεση για τη λειτουργία της τηλε-ακτινολογίας είναι η χρήση ψηφιακής απεικόνισης και τεχνολογιών δικτύωσης.

Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι ο σχεδιασμός και υλοποίηση μιας διαδικτυακής πλατφόρμας για την υποβολή από τους ασθενείς αιτημάτων δεύτερης ιατρικής γνώμης πάνω σε ιατρικές απεικονιστικές εξετάσεις. Αρχικά, έγινε ανάλυση των απαιτήσεων των χρηστών, καταγραφή της τρέχουσας τεχνολογικής κατάστασης και ο καθορισμός των προδιαγραφών του προτεινόμενου συτήματος. Έπειτα, αναπτύχθηκε η πλατφόρμα χρησιμοποιώντας τεχνολογίες ανοικτού κώδικα (open source) καθώς και γλώσσες προγραμματισμού. Στο παρόν πιλοτικό σύστημα, ο ασθενής μπορεί να «ανεβάζει» τις ψηφιακές εικόνες από τις απεικονιστικές εξετάσεις του, να τις βλέπει και να τις διαμοιράζεται με γιατρούς που είναι εγγεγραμένοι σε αυτό το σύστημα. Οι εικόνες αυτές προβάλλονται μέσω ενός ενσωματωμένου Viewer σε μορφή DICOM διασφαλίζοντας έτσι την διαγνωστική αξία. Ο γιατρός μπορεί να προβάλει τις εικόνες των εξετάσεων που οι ασθενείς διαμοιράζονται μαζί του και ταυτόχρονα, σε έναν ενσωματωμένο επεξεργαστή κειμένου να συντάσει το πόρισμα. Η απρόσκοπτη δυνατότητα πρόσβασης στην πλατφόρμα ανά πάσα στιγμή από οποιαδήποτε συσκευή και η υψηλή αυτοματοποίηση είναι κάποια από τα βασικά συστατικά της.
Αφού λοιπόν έγινε η ανάλυση των απαιτήσεων και ο καθορισμός των προδιαγραφών αναπτύχθηκε η πλατφόρμα χρησιμοποιώντας τεχνολογίες ανοικτού κώδικα (open source) και γλώσσες προγραμματισμού.
Τέλος, έγινε αναφορά στα αναμενόμενα πλεονεκτήματα της προτεινόμενης πλατφορμας και στους μελλοντικούς στόχους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Απεικονιστικές εξετάσεις, Διαδικτυακή πλατφόρμα, dicom, Opensource
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
38
Αριθμός σελίδων:
84

Σχεδιασμός & αναπτυξη διαδικτυακης πλατφόρμας για παροχή δευτερης ιατρικης γνώμης για απεικονιστικες εξετάσεις_fn.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.