Πήλινα ειδώλια από την περιοχή της πύλης του Νοτίου Περιβόλου της πόλης των Αβδήρων

Διπλωματική Εργασία uoadl:2267820 922 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλασική Αρχαιολογία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-11-21
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Δημητρακοπούλου Βασιλεία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κεφαλίδου Ευρυδίκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Ε.Κ.Π.Α.
Πέππα-Παπαϊωάννου Ειρήνη, Ομότιμη Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Ε.Κ.Π.Α.
Πλάντζος Δημήτρης , Αναπληρωτής Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Ε.Κ.Π.Α.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Πήλινα ειδώλια από την περιοχή της πύλης του Νοτίου Περιβόλου της πόλης των Αβδήρων
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Πήλινα ειδώλια από την περιοχή της πύλης του Νοτίου Περιβόλου της πόλης των Αβδήρων
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται την κοροπλαστική της ελληνιστικής και ρωμαϊκής πόλης των Αβδήρων, μέσα από την μελέτη ενός συνόλου εβδομήντα ειδωλίων που προέρχονται από την περιοχή της πύλης του Νοτίου Περιβόλου και ειδικότερα από τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν εκεί, υπό την εποπτεία της σημερινής Προϊσταμένης της ΕΦΑ Ξάνθης, Κ. Καλλιντζή, κατά τα έτη 1991, 2003 και 2005.
Μετά την επισταμένη μελέτη του Δ. Λαζαρίδη στη διατριβή του “Πήλινα Ειδώλια Αβδήρων”, η μελέτη αυτού του μικρού, αναλογικά, και αποσπασματικού υλικού, έχει ως στόχο να επιβεβαιώσει και να εμπλουτίσει τις ήδη υπάρχουσες γνώσεις μας σε σχέση με την κοροπλαστική της πόλης. Κύριοι άξονες της εργασίας είναι ο προσδιορισμός των προτιμώμενων εικονογραφικών τύπων της περιόδου στην περιοχή, ο εντοπισμός εργαστηρίων, επιρροών και τυχόν εισαγωγών, ο συσχετισμός της χρήσης (λατρευτικής, διακοσμητικής, παιχνίδια) των ειδωλίων με τους χώρους εύρεσης τους και τέλος η προσπάθεια κατανόησης τόσο της ευρύτερης ανασκαφικής περιοχής όσο και της κοινωνίας που τα δημιούργησε.
Στο πρώτο κεφάλαιο της εργασίας γίνεται μια σύντομη επισκόπηση της ιστορίας των Αβδήρων μέσα από τις γραπτές πηγές, η οποία τεκμηριώνεται στη συνέχεια με την παράθεση των μέχρι σήμερα γνωστών ανασκαφικών δεδομένων, τόσο του Βoρείου όσο και του Νοτίου Περιβόλου της πόλης. Στο δεύτερο κεφάλαιο ακολουθεί η συνοπτική παρουσίαση των χώρων προέλευσης του υλικού και των επιμέρους ανασκαφικών στοιχείων. Ειδικότερα, πρόκειται για δύο οικοδομήματα -πιθανότατα οικίες – τα οποία βρίσκονται εκατέρωθεν του δρόμου της πύλης, σε επαφή με το τείχος, και των οποίων οι οικοδομικές φάσεις χρονολογούνται από τα μέσα του 4ου αι. π.Χ. έως και τα μέσα του 4ου αι. μ.Χ. Το τρίτο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στον πηλό και την τεχνική κατασκευής και διακόσμησης των ειδωλίων. Στο τέταρτο κεφάλαιο, πραγματοποιείται μία προσπάθεια τυπολογικής και χρονολογικής ένταξης των ειδωλίων σε ομάδες, βάσει κυρίως εικονογραφικών κριτηρίων λόγω τόσο της θραυσματικότητας του υλικού όσο και της διατάραξης της στρωματογραφίας των τομέων. Εν συνεχεία, προσδιορίζονται οι προτιμώμενοι εικονογραφικοί τύποι της περιόδου στην περιοχή. Τέλος, το πέμπτο κεφάλαιο πραγματεύεται το βασικό ζήτημα της μελέτης, δηλαδή την χρήση τόσο των ίδιων των ειδωλίων μέσα σ’ ένα οικιακό πλαίσιο όσο και των ίδιων των χώρων, όπου αυτά ανευρέθηκαν. Ακολουθούν τα συμπεράσματα, ο κατάλογος των ειδωλίων, οι πίνακες και οι εικόνες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Αρχαιολογία
Λέξεις-κλειδιά:
κοροπλαστική, πήλινα ειδώλια, τεχνικές κατασκευής πήλινων ειδωλίων, οικιακή χρήση ειδωλίων, Θράκη, Άβδηρα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
276
Αριθμός σελίδων:
161
Πήλινα ειδώλια από την περιοχή της πύλης του νοτίου περιβόλου τ ης πόλης των Αβδήρων..pdf (8 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο