Μελέτη της ενδοσυντροφικής βίας και οι επιπτώσεις της κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Διπλωματική Εργασία uoadl:2268439 391 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Έρευνα στη Γυναικεία Αναπαραγωγή
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-11-20
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Τσελνίκου Ενκελέντα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλαος Βλάχος , Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας Ιατρικής Σχολής, Ε.Κ.Π.Α,
Λυκερίδου Αικατερίνη, Καθηγητρία, Ιατρική, Ε.Κ.Π.Α
Παναγιώτης Χριστόπουλος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη της ενδοσυντροφικής βίας και οι επιπτώσεις της κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη της ενδοσυντροφικής βίας και οι επιπτώσεις της κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης
Περίληψη:
Μελέτη της ενδοσυντροφικής βίας και οι επιπτώσεις της κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Αρκετές έρευνες έχουν προσπαθήσει να εξετάσουν την κακοποίηση στην εγκυμοσύνη και την συσχέτιση της βίας με διάφορους επιβαρυντικούς παράγοντες. Οι περισσότερες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα φαινόμενο που εκδηλώνεται και υπάρχει στην κοινωνία μας, και μάλιστα αποτελεί ένα φαινόμενο το οποίο τείνει να εκδηλώνεται πιο έντονα στην διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η πρόληψη, προστασία και υποστήριξη στις γυναίκες και τα έμβρυα πρέπει να είναι προτεραιότητα για μας.
Σκοπός της έρευνας είναι να εξετάσει την εκδήλωση της βίας στην εγκυμοσύνη , των παραγόντων που αυξάνουν την πιθανότητα εκδήλωσης της, τις κοινωνικές επιπτώσεις της, καθώς και τις επιπτώσεις , στην ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης και στην υγεία του εμβρύου.
Χρησιμοποιήθηκε ποσοτική μέθοδος έρευνας μέσω ειδικής ανώνυμης φόρμας καταγραφής δημογραφικών στοιχείων. Το αυτοδημιούργητο ερωτηματολόγιο, κατόπιν στατιστικής ανάλυσης μοιράστηκε σε 220 γυναίκες ηλικίας 17 έως 45 ετών. Το υλικό για την έρευνα συλλέχθηκε από τα νοσοκομεία του νομού Αττικής (Γ. Ν. Α. Αλεξάνδρα, Αττικό Νοσοκομείο και το Γ. Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.) Το χρονικό διάστημα Νοέμβριος 2014 - Φεβρουάριο 2016.
Η ανάλυση των αποτελεσμάτων της παρούσας έρευνας δείχνει την παρουσία της βίας στην διάρκεια της εγκυμοσύνης στην Ελλάδα , συγκεκριμένα το 30,4% του δείγματος, 58 στις 220 συμμετέχουσες, ανέφεραν ότι έχουν υποστεί συναισθηματικό ή σωματικό πόνο στην διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Tο 9.42% δέχτηκε απειλές για σωματική βία και στο 6,28% προκλήθηκε κάποιο είδος σωματικού πόνου. Οι έγκυες που συμμετείχαν στην έρευνα μας και που υπέστησαν σεξουαλική βία αποτελούν το 2,61% του συνόλου του δείγματος. Ενώ το 48,28% όσων υπέστησαν κάποια μορφή βίας αναφέρει ότι η εγκυμοσύνη τους επηρεάστηκε από την κακοποίηση που υπέστησαν.
Οι κυριότερες επιπτώσεις που αναφέρονται από τις γυναίκες που υπέστησαν κάποια μορφή βίας είναι: άγχος, υπερκινητικότητα εμβρύου, αιμορραγίες, επηρέασε την διατροφή τους και ως αποτέλεσμα και το βάρος των εγκύων. Όπως επίσης και τις συσπάσεις που ένοιωθαν οι γυναίκες: αναφέροντας ότι ένοιωθαν συχνά πέτρωμα κοιλιάς.
Όσον αφορά τους παράγοντες που σχετίζονται με τη βία στην εγκυμοσύνη, φάνηκε ότι η οικογενειακή κατάσταση παίζει σημαντικό ρόλο καθώς παρατηρήθηκε ότι οι άγαμες έγκυες κακοποιούνται πιο συχνά από τις υπόλοιπες. Μια άλλη σημαντική παράμετρος που συνδέεται με την κακοποίηση είναι και η ηλικία της εγκύου. Συγκεκριμένα φαίνεται ότι η μικρότερη ηλικία της γυναίκας αυξάνει τις πιθανότητες κακοποίησης. Όσον αφορά τη συσχέτιση του επαγγέλματος και της βίας στην εγκυμοσύνη, αποδείχτηκε ότι γυναίκες που έχουν χαμηλότερο εισόδημα σχετίζονται περισσότερο με την εκδήλωση βίας.
10
Η προγραμματισμένη εγκυμοσύνη και η επιθυμητή εγκυμοσύνη φαίνεται να συνδέονται άμεσα με την εκδήλωση της οικογενειακής βίας. Έτσι η απρογραμμάτιστη και ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο κακοποίησης. Στην περίπτωση των αμβλώσεων το 23,07% των εγκύων ονόμασε ως αιτία τον ανεπιθύμητο ή ακατάλληλο σύζυγο, ενώ το 30,77% έκανε άμβλωση για οικονομικούς λόγους. Οι γυναίκες οι οποίες είχαν ελλειπή ιατρική παρακολούθηση ή δεν έκαναν όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, φαίνεται να συνδέονται επίσης με την εκδήλωση βίας.
Άλλοι παράμετροι που αυξάνουν την εκδήλωση της βίας είναι: Η χρήση ναρκωτικών ουσιών είτε από την έγκυο, είτε από τον σύντροφο. Η θρησκευτική πίστη φαίνεται να επηρεάζει την εκδήλωση βίας. Οι γυναίκες που δήλωσαν θρησκευόμενες ή θρησκευόμενο σύντροφο, δήλωσαν ότι κακοποιούνται λιγότερο σε σχέση με μη θρησκευόμενες γυναίκες. Όπως επίσης οι γυναίκες που υπήρξαν μάρτυρες οποιασδήποτε μορφής κακοποίησης στην παιδική τους ηλικία, μεγάλωσαν σε βίαιο οικογενειακό περιβάλλον ή βίαιης σχέσης των γονιών ,δηλώνουν σε μεγαλύτερα ποσοστά και οι ίδιες θύματα κάποιας μορφής κακοποίησης.
Την εντονότερη εκδήλωση βίας στην εγκυμοσύνη οι συμμετέχουσες την αποδίδουν σε ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και οικονομικά προβλήματα.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως οι στάσεις των εγκύων φαίνεται να συνδέονται άμεσα με την κακοποίηση τους. Οι γυναίκες οι οποίες κακοποιούνται φαίνεται να είναι πιο ανεκτικές ή και να δικαιολογούν ορισμένες φορές την βία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Η βία κατά των γυναικών, Μορφές βίας, Κακοποίηση πριν από την εγκυμοσύνη από τον σύντροφο, Κακοποίηση στην εγκυμοσύνη από τον σύντροφο, Εξαναγκασμός σε σεξουαλική πράξη/Φόβος για τον θύτη, Ενδοοικογενειακή βία, Μορφές ενδοοικογενειακής βίας, Επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, Επιπτώσεις βίας στην εγκυμοσύνη, Νομικό πλαίσιο ενδοοικογενειακής βίας άρθρο, Στατιστική ανάλυση οικογενειακής κατάστασης εγκύων, Ιστορικό παιδικής κακοποίησης, Συσχέτιση οικογενειακής κατάστασης και ενδοοικογενειακής βίας, Παιδική ψυχολογική βία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
134
Αριθμός σελίδων:
148
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Celniku Enkeleda master.pdf
4 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.