Η εικόνα της μάγισσας στην Αυστρία: Όψεις της μαγείας στην κοινότητα του Hainburg κατά το α' μισό του 17ου αιώνα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2271947 628 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ευρωπαϊκή ιστορία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-11-22
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Δημητρίου Ουρανία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γαγανάκης Κωνσταντίνος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Παπαθανασίου Μαρία, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Γιαντσή Νικολέττα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η εικόνα της μάγισσας στην Αυστρία: Όψεις της μαγείας στην κοινότητα του Hainburg κατά το α' μισό του 17ου αιώνα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η εικόνα της μάγισσας στην Αυστρία: Όψεις της μαγείας στην κοινότητα του Hainburg κατά το α' μισό του 17ου αιώνα
Περίληψη:
“Δεν πρέπει να αφήνεις καμία μάγισσα να ζει”. Η φράση αυτή από το βιβλίο της “Εξόδου” έχει θεωρηθεί ως η αρχαιότερη αναφορά για τη νομιμοποίηση της θανάτωσης των μαγισσών. Εκτός, όμως, από την εντολή αυτή στον μωσαϊκό νόμο, εμφανίζεται ακέραιη και στις δαιμονολογικές πραγματείες της πρώιμης νεότερης εποχής σχετικά με το έγκλημα, τη φύση και τη μοίρα των υποτιθέμενων μαγισσών. Όλα αυτά θα διερευνηθούν σε τοπικό επίπεδο, στην παρούσα μελέτη, για την κοινότητα του Hainburg στην Κάτω Αυστρία κατά το α’ μισό του 17ου αιώνα. Έχουν διερευνηθεί δύο επεισόδια διώξεων, εκείνα του 1617 και 1624. Ωστόσο, στόχος δεν είναι τόσο η εξιστόρηση και η αποκατάσταση των γεγονότων, καθώς κάτι τέτοιο καθίσταται αδύνατο λόγω του περιορισμένου και αποσπασματικού διαθέσιμου υλικού, αλλά επιδιώκεται περισσότερο μια ερμηνεία των κατηγοριών μέσα στο ιστορικό τους πλαίσιο και στην ατμόσφαιρα του “μαγικού πανικού” του 17ου αιώνα στην Ευρώπη και η αναζήτηση των παραγόντων που οδήγησαν στις διώξεις.
Η εργασία χωρίζεται σε δύο μέρη: στο πρώτο θα ασχοληθούμε γενικά με τις ακαδημαϊκές προσεγγίσεις της μαγείας τόσο κατά την πρώιμη νεότερη εποχή όσο και στην νεότερη, από τον 19ο αιώνα ως σήμερα για να κατανοήσουμε καλύτερα τις ομολογίες των γυναικών του Hainburg και το πώς αποκρυσταλλώθηκε η εικόνα της διαβολικής μάγισσας τον 16ο αιώνα.
Στο δεύτερο και κυρίως μέρος της εργασίας, θα δούμε πιο αναλυτικά τα επεισόδια του 1617/18 και 1624 στην κάτω-αυστριακή κοινότητα του Hainburg. Αρχικά, θα αναφερθούμε στο γεωγραφικό και ιστορικό υπόβαθρο των δικών και στη συνέχεια θα γίνει έκθεση των πηγών που χρησιμοποιήθηκαν και τα μεθοδολογικά προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν κατά τη διερεύνησή τους. Επίσης, είναι αναγκαίο να δούμε ποιες ακριβώς ήταν αυτές οι γυναίκες, ποιες κατηγορίες τους απαγγέλθηκαν, γιατί τα θύματα ήταν μόνο γυναίκες και πώς συνδέονται τα επεισόδια αυτά με την έμφυλη διάσταση της μαγείας στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στα στοιχεία της δαιμονικής εικόνας της μαγείας όπως είναι το διαβολικό σύμφωνο, τα μαγικά sabbath και η μαγεία του καιρού, η οποία φαίνεται να είναι και μία από τις πιο σημαντικές πτυχές της μαγείας στο Hainburg.
Τέλος, το γενικό συμπέρασμα που αντλείται από τη συγκεκριμένη μελέτη είναι ότι οι διώξεις της υπό εξέτασης περιοχής συνδέονται άμεσα με το κλίμα του “witchcraze” της ίδιας εποχής και της “γενικότερης κρίσης του 17ου αιώνα”, ενώ η εικόνα της μάγισσας είναι εν τέλει ταυτόσημη με το στερεότυπο που κυριαρχούσε στην Ευρώπη εκείνη την περίοδο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Ιστορία
Λέξεις-κλειδιά:
ιστορία μαγείας, Αυστρία, δαιμονολογία, μαγεία καιρού, διαβολικό σύμφωνο
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
172
Αριθμός σελίδων:
64
Δημητρίου_ΜΔΕ.pdf (884 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο