Ψυχολογικές επιπτώσεις και φοβίες ασθενών με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο έπειτα από νοσηλεία σε μονάδα εμφραγμάτων

Διπλωματική Εργασία uoadl:2279387 252 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-11-21
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Μούσα Νικόλας
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σπ . Μεντεζελόπουλος, Αν Καθηγητής,Ιατρική, ΕΚΠΑ
Θ . Ξανθος, Καθηγητης ,Ιατρική, ΕΚΠΑ
Γ. Γκιόκας, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ψυχολογικές επιπτώσεις και φοβίες ασθενών με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο έπειτα από νοσηλεία σε μονάδα εμφραγμάτων
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ψυχολογικές επιπτώσεις και φοβίες ασθενών με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο έπειτα από νοσηλεία σε μονάδα εμφραγμάτων
Περίληψη:
ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας ήταν να διερευνηθεί η σχέση του άγχους και της κατάθλιψης με την βαρύτητα της στεφανιαίας νόσου, με βάση τα βιοχημικά ή απεικονιστικά ευρήματα, σε ασθενείς με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο που νοσηλεύτηκαν στην μονάδα εμφραγμάτων.
ΜΕΘΟΔΟΙ: Πρόκειται για συγχρονική μελέτη, ο πληθυσμός της οποίας αποτελούν 200 συνεχόμενοι ασθενείς (82% άνδρες), με εικόνα οξέως στεφανιαίου συνδρόμου, οι οποίοι νοσηλεύθηκαν στη καρδιολογική μονάδα εμφραγμάτων για περαιτέρω αντιμετώπιση (συντηρητική ή επεμβατική). Σε όλο το πληθυσμό της μελέτης γινόταν πλήρης βιοχημικός, ηλεκτροκαρδιογραφικός, υπερηχογραφικός έλεγχος καθώς και προφορική συνέντευξη και συμπλήρωση της κλίμακας κατάθλιψης και άγχους κατά Hamilton.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Η μέση ηλικία των ασθενών της μελέτης ήταν 61±13 έτη, με τους άνδρες να αντιπροσωπεύουν το 82% του πληθυσμού. Η μέση τιμή του μελετώμενων ερωτηματολογίων HAM-D και HAM-A ήταν 11±5,6 και 9,3±4,5 βαθμοί, αντίστοιχα. Στον συνολικό πληθυσμό, το 34% είχε HAM-D σκορ πολύ χαμηλό <8, το 48% μεταξύ 8-16 συνολικό σκορ, το 15% είχε υψηλό σκορ μεταξύ 17-23 και μόνο το 3% είχε πολύ υψηλό σκορ >23, ενώ όσον αφορά το ερωτηματολόγιο HAM-A το 93% είχε χαμηλό συνολικό σκορ <17 και μόνο το 7% είχε υψηλό σκορ >17.
Με βάση το συνολικό σκορ HAM-D, στατιστικά σημαντικές διαφορές βρέθηκαν όσον αφορά το λιπιδαιμικό προφίλ με τους ασθενείς που είχαν πολύ υψηλό σκορ >23 εμφάνιζαν αυξημένα επίπεδα ολικής και LDL χοληστερόλης με μέση τιμή 277±94 και 199±73, αντίστοιχα (p value<0,009 και p value<0,006, συγκριτικά με τους ασθενείς με χαμηλό σκορ), ενώ δεν διέφεραν στα επίπεδα τριγλυκεριδίων και HDL χοληστερόλης. Επίσης, διαφορές παρατηρήθηκαν όσον αφορά τον τύπο οξέως στεφανιαίου συνδρόμου, με τους ασθενείς με χαμηλό HAM-D σκορ να εμφανίζουν συχνότερα οξύ στεφανιαίο σύνδρομο με ανάσπαση του διαστήματος ST ενώ οι ασθενείς με υψηλό και πολύ υψηλό σκορ εμφάνιζαν συχνότερα οξύ στεφανιαίο σύνδρομο χωρίς ανάσπαση του διαστήματος ST ή ασταθή στηθάγχη (p value=0,044 για όλα).
Ο έλεγχος για πιθανές συσχετίσεις του συνολικού σκορ του ερωτηματολογίου HAM-D ανέδειξε στατιστικά σημαντικά θετική συσχέτιση του τύπου οξέως στεφανιαίου επεισοδίου και του συνολικού σκορ των ερωτήσεων (r=0,214, p value=0,032). Επίσης, στατιστικά σημαντική θετική συσχέτιση βρέθηκε και με το ποσοστό των ατόμων που δήλωσαν οικονομικά προβλήματα (r=0,232, p value=0,020). Τέλος, η πολυπαραγοντική ανάλυση παλινδρόμησης ανέδειξε τα οικονομικά προβλήματα ως ανεξάρτητο παράγοντα των ερωτηματολογίων HAM-D και HAM-A έχοντας σταθμίσει ως προς πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και τον τύπο οξέως στεφανιαίου συνδρόμου.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Τόσο τα οξέα στεφανιαία σύνδρομα όσο και η κατάθλιψη αποτελούν νοσήματα με υψηλό επιπολασμό στο γενικό πληθυσμό, ενώ συσχετίζονται με επιδείνωση της ποιότητας ζωής. Η κατάθλιψη είναι συχνά παρούσα σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο και οξύ στεφανιαίο σύνδρομο και σχετίζεται ανεξάρτητα με αυξημένη καρδιαγγειακή θνητότητα και νοσηρότητα. Στην παρούσα μελέτη καταφέραμε να αναδείξουμε την σχέση μεταξύ του τύπου των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων και της κατάθλιψης καθώς και ότι τα οικονομικά προβλήματα αποτελούν ανεξάρτητο παράγοντα κατάθλιψης και άγχους με μεγαλύτερη επίδραση κυρίως στο θήλυ φύλο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ψυχολογικές επιπτώσεις , Οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, Κατάθλιψη, Αγχος, Μονάδα εμφραγμάτων
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
85
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
303
Αριθμός σελίδων:
101
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

MSc ΜΟΥΣΑ Final (1) (3).pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.