Πολυφαρμακία και αλληλεπιδράσεις φαρμάκων στους ασθενείς των μονάδων εντατικής θεραπείας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2279394 581 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Μονάδες Εντατικής Θεραπείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-11-21
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Κατσιαμπούρα Γεωργία - Φωτεινή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σ. Νανάς, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Χρ, Ρούτση, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Ιωαν. Βασιλειάδης, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Πολυφαρμακία και αλληλεπιδράσεις φαρμάκων στους ασθενείς των μονάδων εντατικής θεραπείας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Πολυφαρμακία και αλληλεπιδράσεις φαρμάκων στους ασθενείς των μονάδων εντατικής θεραπείας
Περίληψη:
Τα φάρμακα κατέχουν σημαντική θέση, στη ζωή και την υγεία του πληθυσμού. Η εμφάνιση της πολυφαρμακίας αποτελεί συχνό φαινόμενο στη Μ.Ε.Θ λόγω του εξαιρετικά πολύπλοκου και σύνθετου περιβάλλοντός της, καθώς επίσης και της πολυνοσηρότητας που παρουσιάζουν οι νοσηλευόμενοι ασθενείς, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη προδιάθεση εμφάνισης πιθανών αλληλεπιδράσεων φαρμάκων στις παραγγελθείσες συνταγές.
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να εξετάσει την επίπτωση της πολυφαρμακίας, καθώς και την καταγραφή των πιθανών αλληλεπιδράσεων μεταξύ των χορηγούμενων φαρμάκων σε ασθενείς της ΜΕΘ, μέσω της χρησιμοποίησης της βάσης δεδομένων Lexi-interact®.
Πρόκειται για μια προοπτική μελέτη, τον πληθυσμό της οποίας αποτέλεσαν 105 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ μεγάλου νοσοκομείου της Αττικής και εξετάστηκαν 105 μοναδικά φαρμακολογικά προφίλ, κατά τη διάρκεια ενός έτους. Σε κάθε ασθενή καταγράφηκαν φύλο, ηλικία, διαγνωστική κατηγορία εισόδου βάση APACHE ΙΙΙ και υπολογίστηκαν το APACHE ΙΙ και SOFA του πρώτου 24ώρου. Έπειτα, κατεγράφησαν οι απαραίτητες πληροφορίες για την φαρμακευτική αγωγή του κάθε ασθενή, ώστε να μπορεί να γίνει έλεγχος για την ύπαρξη πιθανών αλληλεπιδράσεων μέσω του Lexi-interact®.
Ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών (56%) ελάμβανε πάνω από 15 φάρμακα, το 41% των ασθενών ελάμβανε από 9 έως 15 φάρμακα, ενώ μόλις στο 3% του δείγματος είχε χορηγηθεί από 5 έως 8 φάρμακα και κανένας ασθενής δεν ελάμβανε λιγότερα από 5 φάρμακα, επαληθεύοντας έτσι τη θεωρία της πολυφαρμακίας στο χώρο της Μ.Ε.Θ.
Επίσης, η συχνότητα εμφάνισης δυνητικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ φαρμάκων είναι αρκετά αυξημένη σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς και φαίνεται να σχετίζεται άμεσα με τον αριθμό των χορηγούμενων φαρμάκων. Επιπλέον, στους 6786 συνδυασμούς που ελέγχθηκαν, βρέθηκε ότι η πλειοψηφία των DDIs, όσον αφορά το επίπεδο κλινικής σημασίας, αντιστοιχεί στον τύπο Α με ποσοστό 100% και C με ποσοστό 99%.
Καθώς το ποσοστό συγχορήγησης αλληλεπιδρώντων φαρμάκων είναι υψηλό στις Μ.Ε.Θ, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να λαμβάνουν ειδικά μέτρα ασφάλειας προκειμένου να προλαμβάνουν και να παρακολουθούν τις αλληλεπιδράσεις φαρμάκων, ώστε να αποφεύγεται η εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών. Συνεπώς, κρίνεται αναγκαία η χρήση εργαλείων ελέγχου αλληλεπιδράσεων πριν τη συνταγογράφηση / χορήγηση ή η παρουσία κλινικού φαρμακοποιού στο χώρο της ΜΕΘ με στόχο τη μείωση των επιπλοκών που σχετίζονται με τις αλληλεπιδράσεις.
Εν κατακλείδι, η ύπαρξη της πολυφαρμακίας και η εμφάνιση των ανεπιθύμητων ενεργειών, καθιστούν επιτακτική ανάγκη, τη γνώση των αλληλεπιδράσεων για τους επιστήμονες υγείας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Πολυφαρμακία, Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων, Μονάδες εντατικής θεραπείας
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
41
Αριθμός σελίδων:
79
Georgia Katsiampoura Master.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο