Σύγκριση της νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής των κυβερνήσεων της Μάργκαρετ Θάτσερ και του Ρόναλντ Ρήγκαν

Διπλωματική Εργασία uoadl:2285493 939 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ευρωπαϊκή ιστορία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-11-23
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Νικηταράς Στέφανος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντίνος Ράπτης, αναπληρωτής καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Κωνσταντίνος Γαγανάκης, αναπληρωτής καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σύγκριση της νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής των κυβερνήσεων της Μάργκαρετ Θάτσερ και του Ρόναλντ Ρήγκαν
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σύγκριση της νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής των κυβερνήσεων της Μάργκαρετ Θάτσερ και του Ρόναλντ Ρήγκαν
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία συγκρίνει τη νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων της Μάργκαρετ Θάτσερ (1979-1990) και του Ρόναλντ Ρήγκαν (1981-1989). Υποστηρίζεται ότι οι σημαντικότερες μεταβολές σε σχέση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις αφορούσαν στη φορολογική πολιτική, στη νομισματική-μονεταριστική πολιτική και στην απορρύθμιση της οικονομίας.
Στον τομέα της φορολογίας πρώτιστο στόχο και για τις δύο κυβερνήσεις αποτέλεσε η δραματική μείωση των ανώτατων συντελεστών φορολόγησης ατομικού εισοδήματος. Η Θάτσερ το πέτυχε αυξάνοντας τους έμμεσους φόρους, κάτι που εν τέλει έπληξε πρωτίστως τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα λόγω του εξισωτικού χαρακτήρα της έμμεσης φορολόγησης. Η φορολογία, ωστόσο, ως ποσοστό του ΑΕΠ δε μειώθηκε κατά την περίοδο της Θάτσερ, αλλά αντιθέτως αυξήθηκε.
Ο Ρήγκαν πέτυχε τη μείωση της φορολογίας, επιβαρύνοντας όμως τον προϋπολογισμό και αυξάνοντας το δημόσιο χρέος. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της θητείας του προέβη και σε ορισμένες αυξήσεις φόρων, καθώς οι προηγούμενες μειώσεις δεν έφεραν την τόσο υψηλή ανάπτυξη που φαίνεται να ανέμεναν εν μέρει ο ίδιος και το επιτελείο του.
Όσον αφορά στη μονεταριστική πολιτική, και οι δύο κυβερνήσεις ακολούθησαν παρόμοια διαδρομή. Η νομισματική πολιτική αυστηροποιήθηκε και στις δυο χώρες προκλήθηκε βαθιά ύφεση, αλλά ο πληθωρισμός εν τέλει μειώθηκε και ακολούθησε μακροχρόνια ανάπτυξη.
Στον τομέα της απορρύθμισης αναδείχθηκαν οι διαχρονικές διαφορές των δύο χωρών. Η Θάτσερ ως ηγέτιδα μιας χώρας με ισχυρή παράδοση κοινωνικού κράτους ήρθε σε μετωπική ρήξη με τα συνδικάτα, ενώ προχώρησε σε αθρόες αποκρατικοποιήσεις εταιρειών στρατηγικής σημασίας καθώς και σε εκποίηση κοινοτικών κατοικιών. Ο Ρήγκαν αντίθετα δε χρειάστηκε να γίνει τόσο ριζοσπαστικός για να εφαρμόσει τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα του, καθώς στις ΗΠΑ το κράτος δεν είχε την κυριότητα τόσο σημαντικών επιχειρήσεων όπως στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ και τα συνδικάτα ήταν αρκετά πιο αδύναμα.
Η εργασία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Θάτσερ ακολούθησε μια πιο δογματική, ριζοσπαστική και άκρως συγκρουσιακή οικονομική πολιτική, ενώ ο Ρήγκαν ακολούθησε μια πιο ευέλικτη οικονομική πολιτική. Μείωσε φορολογικούς συντελεστές, υποχρεώθηκε να τους αυξήσει εκ νέου εν μέρει λόγω της αποτυχίας αύξησης των εσόδων από την ανάπτυξη και συνολικά απέφυγε πολιτικές που θα τον έφερναν σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με την αμερικανική κοινωνία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Ιστορία
Λέξεις-κλειδιά:
νεοφιλελευθερισμός, μονεταρισμός, απορρύθμιση, Θάτσερ, Ρήγκαν, Φρίντμαν
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
199
Αριθμός σελίδων:
102
ΜΔΕ Νικηταράς Στέφανος.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο