Ο θεσμός του γραμματέα στην ελληνική δημόσια διοίκηση: η πολιτικοδιοικητική ηγεσία στα υπουργεία

Διπλωματική Εργασία uoadl:2287198 463 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Δημόσιο Δίκαιο και Δημόσια Πολιτική
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-11-24
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Γληγόρη Δωροθέα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαρία- Ηλιάνα Πραβίτα, Λέκτορας. Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης. ΕΚΠΑ.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο θεσμός του γραμματέα στην ελληνική δημόσια διοίκηση: η πολιτικοδιοικητική ηγεσία στα υπουργεία
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο θεσμός του γραμματέα στην ελληνική δημόσια διοίκηση: η πολιτικοδιοικητική ηγεσία στα υπουργεία
Περίληψη:
Η σύσταση θέσεων μετακλητών Γενικών Γραμματέων με βαθμό α΄ της κατηγορίας ειδικών θέσεων, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, υπήρξε η αρχή «συγκατοίκησης» του δημοσιοϋπαλληλικού σώματος και της πολιτικής ηγεσίας στο πλαίσιο της εκτελεστικής εξουσίας. Η συνύπαρξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα μια ιδιαίτερη σχέση που οδήγησε στο λεγόμενο γραφειοκρατικό φαύλο κύκλο.
Η παρούσα εργασία αφορά το θεσμό του Γραμματέα στην ελληνική δημόσια διοίκηση και ειδικότερα στο χώρο της κεντρικής διοίκησης. Ο βασικός σκοπός της είναι να περιγράψει την εξέλιξη και διαδρομή του θεσμού μέσα στο χρόνο και κατά πόσο αυτός έχει συντελέσει στην πολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, δηλαδή στην προσπάθεια ελέγχου της από την πολιτική.
Παράλληλα, παρουσιάζεται αναλυτικά το νέο θεσμικό πλαίσιο που αφορά τη μεταρρύθμιση του ως άνω θεσμού, με τη σύσταση και οργάνωση του Εθνικού Μητρώου Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης με στόχο την αντιμετώπιση των πολιτικών - κομματικών παρεμβάσεων στη στελέχωση αυτής, αλλά και τη σύσταση θέσεων Διοικητικών Γραμματέων.
Ως προς τη δομή της η εργασία αποτελείται από έξι κεφάλαια και ένα τελευταίο μέρος με κύριες παρατηρήσεις και συμπεράσματα.
Ειδικότερα, το πρώτο κεφάλαιο, αναφέρεται στην ιδιαιτερότητα της δημόσιας διοίκησης ως κοινωνικού θεσμού, καθώς και σε μία από τις θεμελιωδέστερες αρχές της διοικητικής θεωρίας, την αρχή της ουδετερότητας. Επίσης, παρουσιάζεται η σχέση της δημόσιας διοίκησης με τη δημόσια πολιτική, ως μηχανισμού εφαρμογής της, καθώς και η όσμωσή της με την πολιτική.
Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στην ιστορική εξέλιξη του ελληνικού διοικητικού συστήματος και ειδικότερα στην οργάνωση της κεντρικής διοίκησης, από τη σύσταση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα.
Στο τρίτο κεφάλαιο αναλύεται το καθεστώς που διέπει την ανώτατη δημοσιοϋπαλληλία, καθώς και η σχέση της με την πολιτική, το θεσμικό πλαίσιο και οι νομοθετικές μεταβολές της.
Στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται εκτενής αναφορά και ανάλυση στο θεσμό των Γραμματέων (Γενικών και Ειδικών) που στελεχώνουν τα υπουργεία και διατυπώνονται προτάσεις - στα πλαίσια Συνταγματικής Αναθεώρησης - που αφορούν τόσο την καθιέρωση ορισμένου αριθμού γενικών γραμματέων όσο και την πρόβλεψη μόνιμων υπηρεσιακών υφυπουργών.
Στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η υφιστάμενη κατάσταση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, η σχέση της με την εξουσία, τα βασικά γνωρίσματά της, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης, ως προαπαιτούμενο των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας μας.
Στο έκτο και τελευταίο κεφάλαιο παρουσιάζεται ο νέος νόμος 4369/2016 που αλλάζει τη διαδικασία επιλογής των Γενικών Γραμματέων, καθιερώνει το θεσμό των Διοικητικών Γραμματέων και εισάγει ένα νέο σύστημα διαδικασιών αξιολόγησης και τρόπου επιλογής και εξέλιξης του στελεχιακού δυναμικού της δημόσιας διοίκησης, με γνώμονα τις αρχές της διαφάνειας, της ισότητας και της αξιοκρατίας και γίνεται μια κριτική αποτίμηση αυτού.
Τέλος, παρατίθενται οι κύριες παρατηρήσεις και τα συμπεράσματα για το νέο μεταρρυθμιστικό εγχείρημα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
δημόσια διοίκηση, κεντρική διοίκηση, ανώτατη δημοσιοϋπαλληλία, μετακλητοί υπάλληλοι, γενικοί γραμματείς, ειδικοί γραμματείς, διοικητικοί γραμματείς, ΑΣΕΠ, εθνικό μητρώο επιτελικών στελεχών δημόσιας διοίκησης, κυβέρνηση και κυβερνητικά όργανα, υπηρεσιακοί υφυπουργοί, μνημόνιο, πολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
109
Αριθμός σελίδων:
97
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Γληγόρη Δωροθέα Α.Μ. 151104.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.