Κοινωνική κινητικότητα και οικονομική ταυτότητα: οι λογοτεχνικές αφηγήσεις για την κοινωνία της γαλλικής παλινόρθωσης ως πηγές κοινωνιολογικής ανάλυσης.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2287625 849 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Πολιτικής Ανάλυσης και Πολιτικής Θεωρίας
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-12-01
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Τζινιέρης Παναγιώτης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αλέξανδρος Ανδρέας Κύρτσης, Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Ε.Κ.Π.Α.
Παντελής Λέκκας, Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Ε.Κ.Π.Α.
Παναγιώτης Γεώργιος Παναγιωτόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Ε.Κ.Π.Α.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Κοινωνική κινητικότητα και οικονομική ταυτότητα: οι λογοτεχνικές αφηγήσεις για την κοινωνία της γαλλικής παλινόρθωσης ως πηγές κοινωνιολογικής ανάλυσης.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Social mobility and economic identity: Literature narratives about the french restoration society as sources of sociological analysis.
Περίληψη:
Σε λογοτεχνικά κείμενα συγγραφέων όπως ο Ο. Balzac και ο H. Stendhal συναντάται μια λεπτομερής αποτύπωση της κοινωνικής οικονομικής και πολιτικής πραγματικότητας της Γαλλίας την περίοδο της Παλινόρθωσης (1815-1848). Αξιώνοντας ότι συγκεκριμένες λογοτεχνικές καταγραφές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πηγές κοινωνιολογικής ανάλυσης, αναλύεται κοινωνιολογικά μέσω αυτών το ζήτημα της κοινωνικής κινητικότητας σε συνάρτηση με την οικονομική ταυτότητα του κοινωνικά ανερχόμενου υποκειμένου στην συγκεκρινη ιστορική περίοδο όπως καταγράφεται στο Κόκκινο και το Μαύρο του Stendhal και το Μπαρμπα-Γκοριό του Balzac. Στόχος είναι η αποτελεσματική κοινωνιολογική αποτύπωση δύο κοινωνικά ανερχόμενων υποκειμένων τα οποία ακολουθούν διαφορετικές κοινωνικές τροχιές με συνδετικά και διαφοροποιητικά στοιχεία μεταξύ τους. Στο επίκεντρο θα βρεθούν ζητήματα κοινωνικής δράσης, πεδίων, κεφαλαίου και δικτυώσεων τα οποία είναι σε θέση να παράγουν συγκεκριμένα ευνοϊκά ή δυσμενή αποτελέσματα στις εξεταζόμενες κοινωνικές τροχιές. Ως κύρια θεωρητικά κοινωνιολογικά εργαλεία ανάλυσης των κοινωνικών τροχιών που καταγράφονται στα παραπάνω έργα χρησιμοποιούνται η έννοια του habitus όπως παρουσιάζεται στο έργο του Pierre Bourdieu, οι θεωρίες πολιτιστικού και κοινωνικού κεφαλαίου, θεωρίες των δικτύων αλλά και η θεωρία επιθυμιών, πεποιθήσεων και ευκαιριών του P. Hedstrom.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Κοινωνική Κινητικότητα, Κοινωνιολογία, Λογοτεχνική Καταγραφή, Λογοτεχνία, Παλινόρθωση, Γαλλία, Stendhal, Balzac, Bourdieu, Habitus, Κοινωνικό κεφάλαιο, Πολιτιστικό κεφάλαιο, Θεωρίες δικτύων
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
24
Αριθμός σελίδων:
150
Διπλωματική Τζινιέρης Παναγιώτης.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο