Οι πολιτικές επιδράσεις της μετανάστευσης στη χώρα υποδοχής

Διπλωματική Εργασία uoadl:2289006 738 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-11-25
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Κατεχάκη Δήμητρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αντώνιος Κόντης, Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Οι πολιτικές επιδράσεις της μετανάστευσης στη χώρα υποδοχής
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Οι πολιτικές επιδράσεις της μετανάστευσης στη χώρα υποδοχής
Περίληψη:
Η ενεργός συμμετοχή στην κοινωνία της χώρας υποδοχής αποτελεί βασικό στοιχείο για την ένταξη των μεταναστών. Με το ενδιαφέρον τους για το πώς λειτουργεί η κοινωνία, οι μετανάστες αποδεικνύουν ότι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της νέας τους χώρας. Ωστόσο, υφίστανται πολλές μορφές πολιτικής εμπλοκής των πολιτών, είτε μέσω ενώσεων, εθελοντικών ομάδων, συνδικάτων ή μέσω της ίδιας της πολιτικής τους συμμετοχής. Εντούτοις, η απόκτηση της ιθαγένειας εκτιμάται ότι είναι ο απώτερος στόχος της διαδικασίας ενσωμάτωσης και αποτελεί ένδειξη ένταξης στην κοινωνία της χώρας υποδοχής, καθόσον ο υποψήφιος υποχρεούται να πληροί τα τιθέμενα κριτήρια. Παράλληλα, το δικαίωμα ψήφου χαρακτηρίζει τον μετανάστη ως πολίτη της χώρας. Συνεπώς, η συμμετοχή του στις εκλογές, με άλλα λόγια η επιθυμία του να επηρεάσει τη ζωή της κοινωνίας, θεωρείται ένδειξη ένταξης.
Ωστόσο, οι ιδέες για την προώθηση των ανωτέρω, προτού μετατραπούν σε μεταναστευτική πολιτική υπόκεινται σε διαβουλεύσεις τόσο σε επίπεδο εθνικών δομών, όσο και θεσμικών οργάνων. Το αποτέλεσμα δε των διαβουλεύσεων για κάθε χώρα δύναται να εμφανίζεται διαφοροποιημένο. Ως εκ τούτου, σημειώνονται σημαντικές διαφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, όσον αφορά το πλαίσιο πραγμάτωσης της πολιτικής ένταξης των μεταναστών, καθώς και μεταξύ του λόγου που υιοθετούν οι πολιτικοί για να προωθήσουν αυτό. Οι διαφορές είναι αναμενόμενες, καθόσον η ιδιότητα του πολίτη διαθέτει πολιτιστική χροιά, που αντικατοπτρίζει εθνικές ιδιαιτερότητες και ιστορικές καταβολές, καθώς και τον ιδεολογικό αντίλογο που υφίσταται σε κάθε χώρα.
Συνεπώς, σε κάθε “case study” χώρας υποδοχής, λαμβάνονται υπόψη οι διαφορετικές αντιλήψεις για την «ιθαγένεια» και πώς συνδέονται αυτές με τις αντίστοιχες για την εθνικότητα, τα ιδεολογικά όρια των πολιτικών κομμάτων και τον τρόπο με τον οποίο τα συντηρητικά κόμματα της χώρας υποδοχής εκλαμβάνουν την τυχόν άνοδο δεξιών κομμάτων με λαϊκιστές τάσεις.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
ενεργός συμμετοχή μεταναστών, χώρα υποδοχής, πολιτική εμπλοκή, διαδικασία ενσωμάτωσης, απόκτηση ιθαγένειας, δικαίωμα ψήφου, πολιτικά δικαιώματα, μεταναστευτική πολιτική, ένταξη μεταναστών, ευρωπαϊκή εναρμόνιση, δημόσιος λόγος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
46
Αριθμός σελίδων:
46
Οι πολιτικές επιδράσεις της μετανάστευσης στη χώρα υποδοχής.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο