Γρόττα Νάξου (1949-1985): ένα παλίμψηστο της κυκλαδικής αρχαιολογίας. Μέθοδοι έρευνας/σύγχρονη αποτίμηση

Διπλωματική Εργασία uoadl:2291012 785 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Προϊστορική Αρχαιολογία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-11-27
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Ζόγκος Ιωάννης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Βαβουρανάκης Γεώργιος, Επίκουρος Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Ε.Κ.Π.Α.
Πλάντζος Δημήτριος, Αναπληρωτής Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Ε.Κ.Π.Α.
Βλαχόπουλος Ανδρέας, Αναπληρωτής Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας, τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Πρωτότυπος Τίτλος:
Γρόττα Νάξου (1949-1985): ένα παλίμψηστο της κυκλαδικής αρχαιολογίας. Μέθοδοι έρευνας/σύγχρονη αποτίμηση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Γρόττα Νάξου (1949-1985): ένα παλίμψηστο της κυκλαδικής αρχαιολογίας. Μέθοδοι έρευνας/σύγχρονη αποτίμηση
Περίληψη:
Η Γρόττα αποτελεί τη βόρεια παράκτια περιοχή της Χώρας Νάξου. Η θέση αυτή ανασκάφηκε τμηματικά υπό την αιγίδα της Αρχαιολογικής Εταιρείας από το 1949 έως το 1985. Αρχικά, οι έρευνες διενεργήθηκαν υπό τη διεύθυνση του Ν. Κοντολέοντος (1949-1974) και μετά τον θάνατο αυτού το 1975, από τον μαθητή του και από το 1961 συνεργάτη του στις ανασκαφές της Γρόττας, Β. Λαμπρινουδάκη (1976-1985). Το σύνολο των ερευνών τόσο πλησίον της ακτής όσο και στη μείζονα περιοχή της Γρόττας, έκανε γνωστή την μακρόχρονη ιστορία της θέσης φέρνοντας στο φως κατάλοιπα από την Ύστερη Νεολιθική περίοδο μέχρι και τον 14ο αι. μ.Χ.
Η παρούσα εργασία βασίζεται κυρίως στην μελέτη των ανασκαφικών τεκμηρίων των δύο ανασκαφέων (ημερολόγια, ευρετήρια, σχέδια, φωτογραφίες κλπ.), αλλά και σε όλες τις δημοσιεύσεις που αφορούν τη θέση. Επιπλέον, στο τέλος της εργασίας παρατίθεται παράρτημα συνεντεύξεων που λήφθηκαν από τρεις ερευνητές οι οποίοι είτε έλαβαν μέρος στην ανασκαφή (Β. Λαμπρινουδάκης) είτε ήρθαν σε επαφή με την ανασκαφή της Γρόττας μέσα από θεσμικό ρόλο (Χρ. Ντούμας και Φ. Παπαδοπούλου-Ζαφειροπούλου).
Η εργασία χωρίζεται σε τέσσερα επί μέρους κεφάλαια. Το πρώτο εξ αυτών αποτελεί τη σύνθεση των δεδομένων και σε αυτό αναφέρεται η ιστορία της Γρόττας όπως αυτή προκύπτει από τα μέχρι στιγμής ανασκαφικά δεδομένα. Το δεύτερο κεφάλαιο συνιστά το χρονικό της ανασκαφής. Σε αυτό αναφέρεται η πορεία των ερευνών ανά έτος και από τους δύο ανασκαφείς. Η περιγραφή βασίζεται στην ακριβή θέση (τοποθεσία, οικόπεδο) των ανασκαφών κάθε χρονιά, στα σημαντικότερα ευρήματα κάθε έτους –ακίνητα και κινητά- καθώς και σε οποιαδήποτε πληροφορία που παρατίθεται στα αρχεία ή τις ετήσιες εκθέσεις των δύο ανασκαφέων, και αφορούν την έκβαση των ερευνών. Το τρίτο και εκτενέστερο κεφάλαιο της εργασίας περιλαμβάνει την εξέταση των ανασκαφικών τεκμηρίων Κοντολέοντος και Λαμπρινουδάκη, τη μελέτη των θεωρητικών και πρακτικών εργαλείων που χρησιμοποιήθηκαν και από τους δύο για την ολοκλήρωση της ανασκαφής, καθώς και στις δυσχέρειες που αυτοί αντιμετώπισαν. Στο κεφάλαιο αυτό επιχειρείται επίσης μια πρώτη σύγκριση των μεθόδων των δύο ανασκαφέων. Το τέταρτο κεφάλαιο αφορά την εξέταση της αμφίδρομης σχέσης μεταξύ της ανασκαφής και της επιστημονικής κοινότητας αφενός και της τοπικής κοινωνίας αφετέρου. Μέσα από την αναφορά μιας σειράς ζητημάτων, στο κεφάλαιο αυτό γίνεται προσπάθεια να ενταχθεί η συγκεκριμένη ανασκαφή στο ιστορικό της πλαίσιο, αλλά και να διαπιστωθεί η διαχρονική αντιμετώπιση αυτής από τους ντόπιους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς.
Τέλος, μέσω της ανάλυσης των δεδομένων, η εργασία αποσκοπεί στην εξέταση της ανασκαφής της Γρόττας ως επιστημονικό γεγονός ενταγμένο τόσο στο χρόνο που το δημιούργησε όσο και στο κοινωνικό πεδίο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Αρχαιολογία
Λέξεις-κλειδιά:
Γρόττα, Νάξος, Κοντολέων, Λαμπρινουδάκης, παλίμψηστο, μέθοδοι έρευνας
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
317
Αριθμός σελίδων:
184
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Γρόττα Νάξου (1949-1985). Ένα παλίμψηστο της κυκλαδικής αρχαιολογίας. Μέθοδοι έρευνας, σύγχρονη αποτίμηση.pdf
10 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.