Εισαγωγική εκπαίδευση και επιμόρφωση δημοσίων υπαλλήλων

Διπλωματική Εργασία uoadl:2299567 631 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Δημόσιο Δίκαιο και Δημόσια Πολιτική
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-11-27
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Μηλίγγου-Μανωλάκου Αικατερίνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαρία Ηλιάνα Πραβίτα, Λέκτορας, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Εισαγωγική εκπαίδευση και επιμόρφωση δημοσίων υπαλλήλων
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εισαγωγική εκπαίδευση και επιμόρφωση δημοσίων υπαλλήλων
Περίληψη:
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνήσουμε, αν η Δημόσια Διοίκηση έχει καταφέρει να μετασχηματιστεί σε «Μανθάνουσα Οργάνωση», αξιοποιώντας την αντίστοιχη θεωρία Οργανωσιακής μάθησης του Νέου Δημόσιου Management και αν οι κυριότερες θεωρίες μάθησης ενηλίκων έχουν υιοθετηθεί και βρίσκουν εφαρμογή από τον στρατηγικό φορέα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των δημοσίων υπαλλήλων της Ελλάδας, το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ).
Το πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται στο θεωρητικό πλαίσιο της εργασίας. Αφού έχουμε αποδείξει το γεγονός ότι το προσωπικό της δημόσιας διοίκησης έχει αναδειχθεί σε παράγοντα ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του εκσυγχρονισμού της και ότι η εκπαίδευση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία προς αυτή την κατεύθυνση, παρουσιάζουμε τις βασικές θεωρίες Οργανωσιακής Μάθησης και της Μάθησης Ενηλίκων.
Στο δεύτερο κεφάλαιο αναπτύσσεται το νομικό και θεσμικό πλαίσιο της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των δημοσίων υπαλλήλων, όπως αυτό έχει εφαρμοστεί και μετασχηματιστεί ιστορικά, από τη σύσταση του ελληνικού κράτους έως σήμερα και παρουσιάζονται τα σημαντικότερα προγράμματα και δράσεις από την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που βοήθησαν στην ανάπτυξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης.
Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται μια αναλυτική παρουσίαση του ΕΚΔΔΑ, το οποίο έχει αναθέσει στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝΕΠ), τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της επιμόρφωσης των στελεχών της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Επιπλέον, με σκοπό να έχουμε μια συνολική εικόνα γίνεται παρουσίαση και των υπολοίπων φορέων που παρέχουν την εν λόγω εκπαίδευση και επιμόρφωση σήμερα.
Στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται προσπάθεια αποτίμησης του ρόλου, των στόχων και της συμβολής του ΕΚΔΔΑ, στην αναβάθμιση του προσωπικού του Δημοσίου, κυρίως μέσα από επεξεργασία στοιχείων μελετών που δημοσίευσε το ΙΝΕΠ κατά το έτος 2016.
Στο πέμπτο κεφάλαιο ερευνούμε την πιθανότητα το ζήτημα που μας απασχολεί να εφαρμόζεται διαφορετικά και με μεγαλύτερη επιτυχία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και συγκεκριμένα τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία.
Τέλος, εξάγονται συμπεράσματα, επισημαίνονται προβλήματα και προτείνονται λύσεις.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Δημόσια διοίκηση, δημόσιος υπάλληλος, εισαγωγική εκπαίδευση, οργανωσιακή μάθηση , μάθηση ενηλίκων, οργάνωση που μαθαίνει, νέο δημόσιο management.
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
137
Αριθμός σελίδων:
190
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ Η ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.