Οικογενής θρομβοφιλία και κλινικές εκδηλώσεις

Διπλωματική Εργασία uoadl:2319240 860 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Θρόμβωση-Αιμορραγία-Ιατρική των Μεταγγίσεων
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-12-01
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Γιαννάς Ραφαήλ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Α. Γιαλεράκη, Αναπλ. Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Μ. Πολίτου, Αναπλ. Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Ω. Τραυλού, Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Οικογενής θρομβοφιλία και κλινικές εκδηλώσεις
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Οικογενής θρομβοφιλία και κλινικές εκδηλώσεις
Περίληψη:
1) ΣΚΟΠΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
Σκοπός της μελέτης είναι η ανασκόπηση της βιβλιογραφίας που αφορά τους κληρονομικούς παράγοντες θρομβοφιλίας. Επίσης, παρουσιάζονται ορισμένα κλινικά περιστατικά φλεβικής ή/και αρτηριακής θρόμβωσης που μπορεί να αποδοθούν σε γενετικούς ή επίκτητους παράγοντες θρομβοφιλίας.
2) ΥΛΙΚΟ Διερευνήθηκαν 31 ασθενείς μεταξύ Ιανουαρίου 2013 και Ιανουαρίου 2016, οι οποίοι νοσηλεύτηκαν/εξετάστηκαν στο Νοσοκομείο Γ.Γεννηματάς Αθηνών.Ορισμένοι από αυτούς παρουσίασαν επεισόδιο θρόμβωσης κατά την διάρκεια της νοσηλείας τους, οπότε και διενεργήθηκε ο σχετικός έλεγχος και διαγνώστηκε, εφόσον υπήρχε, και κάποιος γενετικός παράγοντας θρομβοφιλίας.Για κάποιους άλλους ασθενείς είχε παρουσιαστεί επεισόδιο θρόμβωσης στο παρελθόν, οπότε και είχε ήδη διαγνωστεί η παρουσία κάποιου γενετικού ή/και επίκτητου παράγοντα θρομβοφιλίας.
3) ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Έγινε καταγραφή των γνωστών δημογραφικών στοιχείων των ασθενών, του ιατρικού ιστορικού, και του αιτίου εισαγωγής των ασθενών αυτών. Από τους ασθενείς που εξετάστηκαν, 28/31 ήταν Έλληνες και 3/31 αλλοδαποί.Επίσης, 9/31 άρρενες και 22/31 γυναίκες. Αξιολογήθηκαν για την παρούσα μελέτη 13 περιστατικά που πληρούν τις προϋποθέσεις (ηλικία έως 45 ετών ή ασυνήθιστη θέση θρόμβωσης, ή/ και επαναλαμβανόμενα επεισόδια θρόμβωσης), 4 από τα οποία είναι άνδρες και 9 είναι γυναίκες.Παρουσιάζονται οι κλινικές επιπλοκές που παρουσιάστηκαν στα 13 αυτά περιστατικά, οι οποίες είναι δυνατόν να αποδοθούν στον ή στους συγγενείς παράγοντες θρομβοφιλίας που ανιχνεύτηκαν. Γίνεται επίσης μια καταγραφή των συχνοτήτων εμφάνισης των παραγόντων συγγενούς θρομβοφιλίας.
4) ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η κληρονομική θρομβοφιλία είναι ένα αίτιο νοσηρότητας που δυνητικά μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους σχετικά νέους σε ηλικία, και για αυτό τον λόγο όταν δεν υπάρχει κάποιος άλλος προφανής παράγοντας κινδύνου, μπορεί να διερευνηθεί η πιθανότητα παρουσίας κάποιου κληρονομικού παράγοντα θρομβοφιλίας όταν εμφανίζεται κάποια από τις γνωστές επιπλοκές, δηλαδή φλεβικές και, λιγότερο συχνά, αρτηριακές θρομβώσεις, καθώς επίσης πολλαπλές αποβολές κυήματος στις γυναίκες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Κληρονομική θρομβοφιλία, Κλινικές εκδηλώσεις
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
134
Αριθμός σελίδων:
69
Αρχείο: