Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Ανάλυση λόγου αστυνομικής κατάθεσης σε σχέση με σχόλια στο Twitter

Διπλωματική Εργασία uoadl:2320667 500 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Γλωσσολογία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-12-03
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Πορφύρη Αικατερίνη-Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Διονύσιος Γούτσος, Καθηγητής, Τμήμα Φιλολογίας, Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ
Σπυριδούλα Μπέλλα, Καθηγήτρια, Τμήμα Φιλολογίας, Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ
Ελένη Παναρέτου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Φιλολογίας, Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Ανάλυση λόγου αστυνομικής κατάθεσης σε σχέση με σχόλια στο Twitter
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Ανάλυση λόγου αστυνομικής κατάθεσης σε σχέση με σχόλια στο Twitter
Περίληψη:
Τον Απρίλιο του 2015 ξεκίνησε η δίκη της κοινοβουλευτικής ομάδας και μελών της Χρυσής Αυγής με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Παρά το γεγονός ότι η εξέλιξη της δίκης δεν καλύπτεται από τα παραδοσιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης, εξαιτίας του μεγάλου ενδιαφέροντος του κοινού τα περισσότερα αποσπάσματά της δημοσιοποιούνται σε πραγματικό χρόνο μέσα από πλατφόρμες δεύτερου ιστού. Στη συνέχεια τα αποσπάσματα διαδίδονται μεταξύ των χρηστών του διαδικτύου και σχολιάζονται περαιτέρω.
Στην παρούσα έρευνα αναλύεται η κατάθεση στη δίκη ενός αστυνομικού μάρτυρα ο οποίος ήταν παρών το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, καθώς και σχόλια που αναρτήθηκαν σχετικά με την κατάθεση αυτή στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Twitter. Η κατάθεση εξετάζεται μέσα από το πρίσμα της τεκμηριωτικότητας (evidentiality) και τα σχόλια μέσα από τη θεωρία για το χιούμορ και την ειρωνεία.
Μέσα από την ανάλυση της κατάθεσης προκύπτει η τάση του μάρτυρα να απομακρυνθεί από τη γνώση που εκφράζει σχετικά με τη Χρυσή Αυγή και με ορισμένα γεγονότα της νύχτας του συμβάντος, καθώς και αντιφάσεις σχετικά με το συμβάν και τις ακόλουθες αστυνομικές ενέργειες. Παράλληλα, παρουσιάζονται νέες πτυχές στη σχέση της τεκμηριωτικότητας με την επιστημική τροπικότητα, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο τα τεκμηριωτικά στοιχεία προκύπτουν στον διάλογο μέσα από τη συνάφεια και τα συνομιλιακά υπονοήματα.
Από την ανάλυση των σχολίων φαίνεται πως οι χρήστες εκφράζουν μέσα από το χιούμορ και την ειρωνεία την αρνητική στάση τους απέναντι στον μάρτυρα τον οποίο θεωρούν αναξιόπιστο, τη Χρυσή Αυγή και την Αστυνομία. Μεταξύ άλλων αναπερικειμενικοποιούν αποσπάσματα της δίκης, συνδέοντας έτσι την κατάθεση του μάρτυρα με το ευρύτερο πολιτισμικό και ιστορικό περικείμενο.
Παρουσιάζεται επομένως ο τρόπος μέσα από τον οποίο η δίκη της Χρυσής Αυγής γίνεται, πέρα από μια θεσμική διαδικασία, μέρος του διαλόγου γύρω από την ελληνική κρίση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γλωσσολογία
Λέξεις-κλειδιά:
ανάλυση λόγου, τεκμηριωτικότητα, χιούμορ, ειρωνεία, Twitter, hashtag, Χρυσή Αυγή, δίκη, αστυνομία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
34
Αριθμός σελίδων:
89
Porfyri_diplomatiki.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο