Στρες και αστυνομικοί

Διπλωματική Εργασία uoadl:2325673 652 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Η Επιστήμη του Στρές και η Προαγωγή της Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-12-05
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Λιακοπούλου Δήμητρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δαρβίρη Χριστίνα, Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Τηγάνη Ξανθή, Δρ, Επιστημονική συνεργάτης, Ιατρική , ΕΚΠΑ
Βάρβογλη Λίζα, Δρ, Επιστημονική συνεργάτης, Ιατρική , ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Στρες και αστυνομικοί
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Στρες και αστυνομικοί
Περίληψη:
Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, οι αστυνομικοί συχνά εκτίθενται σε έντονο στρες, ερχόμενοι αντιμέτωποι όχι μόνο με την πληθώρα των κοινών εργασιακών στρεσογόνων παραγόντων, αλλά βιώνοντας συχνά καταστάσεις βίας, επιθετικότητας, και άλλα τραυματικά γεγονότα, με σημαντικές επιπτώσεις στην σωματική και ψυχική υγεία. Έρευνες και στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν το υψηλό στρες των αστυνομικών και τα αντίστοιχα χαμηλά επίπεδα υγείας τους.

Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν η διερεύνηση των επιπέδων στρες σε αστυνομικούς υπαλλήλους και η παρέμβαση για την εκμάθηση τεχνικών διαχείρισης του στρες, ώστε να καταφανεί η επίδραση αυτών των τεχνικών. Ταυτόχρονα, έγινε η στάθμιση στα ελληνικά, του Polish Stress Questionnaire εξειδικευμένου ερωτηματολογίου για το στρες των αστυνομικών.

Η παρούσα έρευνα είναι μια τυχαιοποιημένη δοκιμή ελέγχου (RCT - randomized control trial) σε ένα δείγμα 54 αστυνομικών υπαλλήλων αστυνομικούς (N = 54) οι οποίοι τυχαιοποιήθηκαν σε δύο ομάδες, ομάδα παρέμβασης και ομάδα ελέγχου. Η ομάδα ελέγχου εκπαιδεύτηκε στην ΠΑ για μια περίοδο 8 εβδομάδων παράλληλα με την παροχή συμβουλών διατροφής και σωματικής άσκησης. Πριν και μετά την παρέμβαση χρησιμοποιήθηκαν ερωτηματολόγια αυτοαναφοράς και τεστ γνωστικών δεξιοτήτων.

Αποτελέσματα: Και στις δύο μελέτες η πληθώρα των συμμετεχόντων ήταν άντρες, παντρεμένοι, με μέσο όρο ηλικίας τα 35 έτη περίπου και προϋπηρεσία άνω των 10 ετών, με τους περισσότερους από τους μισούς να εργάζονται με βάρδιες. Η στάθμιση του ερωτηματολογίου έδειξε ότι το ερωτηματολόγιο έχει εξαιρετικές ψυχομετρκές ιδιότητες. Σχετικά με την παρέμβαση, οι στατιστικές αναλύσεις αποκάλυψαν ευεργετικές αλλαγές στην ομάδα παρέμβασης για τα επίπεδα του θυμού, την αρνητική διάθεση, την ταχύτητα γνωστικής επεξεργασίας και τη λεκτική μνήμη σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Συμπεράσματα: Φαίνεται λοιπόν, ότι η ΠΑ είναι μια τεχνική διαχείρισης του στρες που μπορεί να εφαρμοστεί σε εργασιακό περιβάλλον και μάλιστα τόσο ιδιαίτερο όσο η Αστυνομία καθώς και το ερωτηματολόγιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση του εργασιακού στρες στους Έλληνες αστυνομικούς υπαλλήλους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Εργασιακό στρες, Διαχείριση στρες, Αστυνομία, Γνωστική βελτίωση, Ερωτηματολόγιο, Στάθμιση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
120
Αριθμός σελίδων:
96
διπλωματικη τελικο 2.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο