Στρες και εργασία

Διπλωματική Εργασία uoadl:2332919 787 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Η Επιστήμη του Στρές και η Προαγωγή της Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-12-11
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Σιούλα Ευαγγελία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ευάγγελος Αλεξόπουλος, Λέκτορας, Ιατρική, Πανεπιστήμιο Πατρών
Χριστίνα Δαρβίρη, Επισκ. Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Ξανθή Τηγάνη, Διδάκτωρ, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Στρες και εργασία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Στρες και εργασία
Περίληψη:
ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Σκοπός: Ο σκοπός της συγκεκριμένης μελέτης είναι να συγκρίνει και εκτιμήσει τα βραχυπρόθεσμα οφέλη ενός προγράμματος διαχείρισης του στρες σε επαγγελματίες του χώρου της Πληροφορικής. Υλικό και Μέθοδος: Σε αυτήν την τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη, οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν να συμμετέχουν είτε στην ομάδα των τεχνικών διαχείρισης του στρες (n=40) (Διαφραγματική αναπνοή, προοδευτική μυϊκή χαλάρωση, καθοδηγούμενος οραματισμός) είτε στην ομάδα της τεχνικής της Πυθαγορείου Αυτογνωσίας (n=41). Χρησιμοποιήθηκαν σταθμισμένα εργαλεία για να αξιολογήσουν το αντιλαμβανόμενο στρες, το κέντρο ελέγχου της υγείας, το άγχος και την κατάθλιψη.
Αποτελέσματα: Και οι δύο ομάδες παρουσίασαν καλύτερη γνωστική ταχύτητα και λεκτική μνήμη στην λήξη. Λαμβάνοντας υπόψην την ομάδα από το χρονικό σημείο του συντελεστή αλληλεπίδρασης, η Ομάδα της Πυθαγορείου Αυτογνωσίας (PSAT) φάνηκε σημαντικά ανώτερη συγκριτικά με την ομάδα των τεχνικών διαχείρισης του στρες (SM) αναφορικά με την κατάθλιψη, την συναισθηματική νοημοσύνη, τον τρόπο ζωής και τον προσωπικό έλεγχο και την λεκτική μνήμη θεωρώντας ότι η βελτίωση της λεκτικής μνήμης στον χρόνο θα πρέπει να αποδοθεί στην τεχνική της Πυθαγορείου Αυτογνωσίας. Από την άλλη πλευρά, η βελτίωση στην γνωστική ταχύτητα επεξεργασίας, κατά την διάρκεια της επαναξιολόγησης, θα πρέπει να αποδοθεί και στις δύο παρεμβάσεις.
Συμπεράσματα: Αυτά τα ευρήματα μας δίνουν σημαντική πληροφορία αναφορικά με τον ρόλο του stress management. Μελλοντικές τυχαιοποιημένες κλινικές έρευνες θα πρέπει να εστιάσουν σε μεγαλύτερο δείγμα και να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Στρες, Εργασία, Διαχείριση στρες, Ελλάδα, Προαγωγή υγείας
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
67
Αριθμός σελίδων:
42
SIOULA EVANGELIA-master.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο