Ανάλυση Συναισθήματος στο Twitter για τους δύο Έλληνες πολιτικούς αρχηγούς, Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη

Διπλωματική Εργασία uoadl:2399353 657 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας και Περιβάλλοντα Αλληλεπίδρασης
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-12-15
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Μπαϊρακτάρης Ιωάννης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντίνος Μουρλάς. Αναπληρωτής καθηγητής. Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανάλυση Συναισθήματος στο Twitter για τους δύο Έλληνες πολιτικούς αρχηγούς, Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Twitter Sentiment Analysis: Greek Political Leaders, Alexis Tsipras & Kyriakos Mitsotakis
Περίληψη:
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας του ανθρώπου. Ο όγκος της πληροφορίας που διακινείται είναι τεράστιος και αυξάνεται συνεχώς. Επομένως, είναι λογικό να έχει δημιουργηθεί η ανάγκη συλλογής, επεξεργασίας και ανάλυσης αυτού του όγκου δεδομένων, προκειμένου αυτή η πληροφορία να βοηθήσει σε λήψη σημαντικών αποφάσεων. Μια τέτοια δουλειά κάνει η ανάλυση συναισθήματος και ένας από τους σημαντικότερους τομείς που εφαρμόζεται είναι αυτός της πολιτικής.
Η παρούσα διπλωματική εργασία επικεντρώνεται στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, Twitter. Οι πολιτικοί αρχηγοί, τα κόμματα και γενικότερα η πολιτική είναι από τα θέματα που σχολιάζονται περισσότερο τους χρήστες του Twitter, γι’ αυτό και επιλέξαμε τον συγκεκριμένο τομέα για να εφαρμόσουμε μια ανάλυση συναισθήματος. Συγκεκριμένα, ασχοληθήκαμε με τους δύο Έλληνες πολιτικούς αρχηγούς, Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη και προσπαθήσαμε να ανακαλύψουμε ποιο είναι το συναίσθημα του κόσμου για εκείνους (αρνητικό, θετικό, ουδέτερο) με βάση τα σχόλια των χρηστών του Twitter.
Η ανάλυση συναισθήματος πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια της γλώσσας προγραμματισμού «R» στην πλατφόρμα «R Studio». Συγκεντρώσαμε συνολικά περίπου 13.500 tweets που αναφέρονταν στους δύο Έλληνες πολιτικούς αρχηγούς με τη χρήση λέξεων-κλειδιών, σε μια χρονική περίοδο από τον Ιανουάριο του 2017 μέχρι τον Ιούνιο του 2017. Στη συνέχεια, υλοποιήσαμε έναν κώδικα ο οποίος «καθάριζε» τα tweets για να αφαιρεθεί η άχρηστη πληροφορία και τέλος εφαρμόσαμε την ανάλυση συναισθήματος στα tweets με τη χρήση δύο λεξικών (θετικού και αρνητικού) τα οποία και δημιουργήσαμε. Για την αξιολόγηση του κώδικα, πήραμε ένα μέρος από τα tweets που είχαμε συλλέξει και τα επισημειώσαμε χειροκίνητα με τη βοήθεια τριών επισημειωτών. Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα καταλήξαμε στο ότι ο κώδικας που υλοποιήσαμε λειτουργεί σε έναν ικανοποιητικό βαθμό.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Ανάλυση συναισθήματος, Τwitter, πολιτική, γλώσσα προγραμματισμού R, συναισθηματικό λεξικό
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
84
Αριθμός σελίδων:
102
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Diplomatiki-Giannis-Bairaktaris-tel.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.