Αναδρομική και προοπτική καταγραφή διαχωρισμών τύπου Α για πιθανή ενδοαγγειακή αποκατάσταση

Διπλωματική Εργασία uoadl:2419836 282 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Διακρατικό ΠΜΣ Ενδαγγειακές Τεχνικές
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-12-19
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Σαμιώτης Ηλίας
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεώργιος Γερουλάκος, Καθηγητής,Ιατρική, ΕΚΠΑ
Αχιλλέας Χατζηιωάννου, Καθηγητής,Ιατρική,ΕΚΠΑ
Κακίσης Ιωάννης, Αν. Καθηγητής,Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αναδρομική και προοπτική καταγραφή διαχωρισμών τύπου Α για πιθανή ενδοαγγειακή αποκατάσταση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αναδρομική και προοπτική καταγραφή διαχωρισμών τύπου Α για πιθανή ενδοαγγειακή αποκατάσταση
Περίληψη:
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Εισαγωγή: Οξύς διαχωρισμός της αορτής τύπου Α είναι μια δυνητικά θανατηφόρος κατάσταση που απαιτεί άμεση διαγνωστική και θεραπευτική παρέμβαση. Η ανοικτή χειρουργική αποκατάσταση παραμένει η πρώτη επιλογή καθώς τα ποσοστά επιβίωσης συνεχίζουν να βελτιώνονται στη σύγχρονη χειρουργική εποχή. Δυστυχώς, μέχρι το 20% των ασθενών εξαιρούνται από τη χειρουργική αποκατάσταση επειδή θεωρούνται ιατρικά ακατάλληλοι για να υποβληθούν σε αυτή. Η εφαρμογή της ενδοαγγειακής αποκατάστασης της θωρακικής αορτής (TEVAR) άλλαξε τα θεραπευτικά δεδομένα για την παθολογία της αορτής που περιλαμβάνει την κατιούσα θωρακική αορτή και μπορεί να είναι μια βιώσιμη επιλογή διάσωσης για ασθενείς με διαχωρισμό τύπου Α οι οποίοι δεν είναι επιλέξιμοι για ανοικτή χειρουργική αποκατάσταση. Τα νέα ενδομοσχέυματα και οι νέοι διαγνωστικοί μέθοδοι εξελίσσονται συνεχώς.
Υλικό και Μέθοδοι: Μελέτη της διεθνούς βιβλιογραφίας για την ενδοαγγειακή αποκατάσταση (TEVAR) της ανιούσας θωρακικής αορτής. Στη συνέχεια έγινε σύγκριση μεταξύ αυτών των δοκιμών και μιας αναδρομικής μελέτης που έλαβε μέρος στο Καρδιο-θωρακο χειρουργικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», το οποίο περιελάμβανε δεδομένα όλων των ασθενών με οξύ διαχωρισμό τύπου Α από τον Ιανουαρίου 2014 μέχρι και Οκτωβρίου 2017. Μαζί με τα δημογραφικά στοιχεία - ιατρικό ιστορικό και την αξονική αγγειογραφία -CΤΑ έγινε μελέτη για να βρούμε την ομάδα των ασθενών που θα μπορούσαν να υποβληθούν σε ενδοαγγειακή αποκατάσταση.
Αποτελέσματα: μετά από μελέτη της βιβλιογραφίας και της στατιστικής ανάλυσης των ασθενών μας , καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η ανοικτή χειρουργική αποκατάσταση παραμένει η πρώτη επιλογή για την αποκατάσταση του οξύ διαχωρισμού τύπου Α, αλλά υπάρχει μία ομάδα ασθενών υψηλού διεγχειρητικού κινδύνου όπου η ενδοαγγειακή αποκατάσταση (TEVAR) προσφέρει μια εναλλακτική θεραπεία επιλογής.
Συμπεράσματα: Η ενδοαγγειακή αποκατάσταση προσφέρει μια εναλλακτική θεραπευτική επιλογή σε επιλεγμένους ασθενείς υψηλού κινδύνου με οξύ διαχωρισμό τύπου Α. Δεδομένου ότι υπάρχουν ακόμη πολλά τεχνικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, οι μελλοντικές τεχνολογικές καινοτομίες θα παράσχουν περισσότερες συσκευές και λύσεις , προκειμένου να υποστηρίξουν τους γιατρούς στο καθορισμό των ενδείξεων για την ενδοαυλική αποκατάσταση (TEVAR).
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Οξύ, Διαχωρισμό, Τύπου Α,Ενδοαγγειακής, Θωρακικής, Αορτής
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
15
Αριθμός σελίδων:
20
Samiotis Ilias master.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο