Τα μαθηματικά των ενηλίκων υπό το πρίσμα του διεθνούς οργανισμού PIAAC.Ο ρόλος των ΜΜΕ στην πρόσληψη και νοηματοδότηση των αποτελεσμάτων του.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2421437 269 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-12-21
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Νταλαπέρα Σοφία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Πόταρη Δέσποινα Καθηγήτρια τμήμα Μαθηματικών ΕΚΠΑ
Τσατσαρώνη Άννα Καθηγήτρια Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Ψυχάρης Γεώργιος Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα μαθηματικών ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Τα μαθηματικά των ενηλίκων υπό το πρίσμα του διεθνούς οργανισμού PIAAC.Ο ρόλος των ΜΜΕ στην πρόσληψη και νοηματοδότηση των αποτελεσμάτων του.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Τα μαθηματικά των ενηλίκων υπό το πρίσμα του διεθνούς οργανισμού PIAAC.Ο ρόλος των ΜΜΕ στην πρόσληψη και νοηματοδότηση των αποτελεσμάτων του.
Περίληψη:
Η εργασία αυτή έχει ως στόχο να μελετήσει διεθνείς έρευνες για τις δεξιότητες των ενηλίκων στα μαθηματικά ως προς το περιεχόμενο, τον τρόπο διεξαγωγής, το σχεδιασμό και τις πιθανές επιπτώσεις τους για την εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση (ΔΒΜ). Στο επίκεντρό της είναι η μελέτη των μαθηματικών των ενηλίκων μέσα από το πρίσμα και την εκτίμηση του Προγράμματος για τη Διεθνή Αξιολόγηση των δεξιοτήτων των ενηλίκων (PIAAC). Επιπλέον, μελετάται εκτενώς η θέση των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων των παραπάνω ερευνών αλλά και πιο συγκεκριμένα η ανάλυση της στάσης τους και οι επιπτώσεις στο κοινωνικό-παιδαγωγικό πεδίο.
Παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα στο πλαίσιο του PIAAC, τα οποία αναλύονται, ερμηνεύονται και προσεγγίζονται θεωρητικά αξιοποιώντας την υπάρχουσα κοινωνική και παιδαγωγική βιβλιογραφία και τις κατευθύνσεις που αυτή δίδει. Η έρευνα που αφορά τη χώρα μας, πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια ενός έτους (1/4/2014 έως 31/03/2015) και εξέτασε ένα δείγμα ατόμων ηλικίας 16 – 65 ετών. Τα μέσα της περιλάμβαναν την απάντηση σε ερωτήσεις σχετικές με τις ακαδημαϊκές τους δεξιότητες και την επαγγελματική τους δραστηριοποίηση, καθώς και στην εξέταση πάνω σε ορισμένα test σχετικά με την κατανόηση κειμένων, την επίλυση μαθηματικών ασκήσεων και τη χρήση των υπολογιστών.
Τα κύρια ευρήματα αφορούν σε συμπεράσματα σχετικά με τις ακαδημαϊκές δεξιότητες των ενηλίκων, ανάλογα και με την ηλικία τους, την ικανότητα κατανόησης ενός κειμένου, την εμπειρία στη χρήση υπολογιστών, τις μαθηματικές τους δεξιότητες, καθώς και την απασχόληση τους. Γίνεται σύγκριση τόσο σε επίπεδο ηλικιακών ομάδων, όσο και με τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ. Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως μάλλον ανησυχητικά, καθώς σημειώθηκε υστέρηση σε σχέση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε γενικές γραμμές εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με τα ευρήματα, άλλα σε έντονο και άλλα σε ηπιότερο ύφος, ενώ σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων δεν ήταν προφανής η πολιτική – ιδεολογική κατεύθυνση τους με την εξαίρεση ενός δημοσιεύματος.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Μαθηματικά
Λέξεις-κλειδιά:
Μαθηματικές ικανότητες, Διά Βίου Μάθηση, ΜΜΕ, PIAAC, Ικανότητες ενηλίκων
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
37
Αριθμός σελίδων:
107
Διπλωματική εργασία_Νταλαπέρα Σοφία.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο