La protection de l’environnement par la Cour européenne des droits de l’Homme

Διπλωματική Εργασία uoadl:2537797 601 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εξειδικευμένο Δημόσιο Δίκαιο
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-01-03
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Ιατρέλλη Θεοδώρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
David SZYMCZAK, professeur de droit public à l' IEP de Bordeaux, chargé de cours à l' Université Montesquieu Bordeaux IV
Πρωτότυπος Τίτλος:
La protection de l’environnement par la Cour européenne des droits de l’Homme
Γλώσσες εργασίας:
Γαλλική
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η προστασία του περιβάλλοντος απο το ΕυρωπαΪκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
Περίληψη:
Η παρούσα μελέτη εξετάζει την δυνατότητα προστασίας του περιβάλλοντος από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), ήτοι από ένα δικαστήριο που είναι έντονα ανθρωποκεντρικό διότι είναι επιφορτισμένο να προστατεύει τα ήδη κατοχυρωμένα από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ατομικά και πολιτικά δικαιώματα.
Εκκινώντας από την νομολογία που έχει ήδη αναπτύξει το Δικαστήριο σε υποθέσεις που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος, γίνεται εν συνεχεία αναφορά στα σημαντικά ζητήματα αποτελεσματικότητας και νομιμότητας αυτής της νομολογίας.
Έπειτα, παρουσιάζονται οι περιβαλλοντικές αξίες των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης και ιδιαίτερα η περιβαλλοντική προστασία που παρέχεται από την ελληνική έννομη τάξη. Κατ’ αυτό τον τρόπο, είναι δυνατόν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα ως προς τη συμβατότητα ή μη της νομολογίας του ΕΔΔΑ και της εσωτερικής έννομης τάξης των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Τέλος, εξετάζεται η προοπτική της υιοθέτησης ενός νέου πρωτοκόλλου για το περιβάλλον. Το ερώτημα που παραμένει προς εξέταση και σχετίζεται με την ανάγκη σεβασμού των περιβαλλοντικών αντιλήψεων των κρατών μελών, έγκειται στη δυνατότητα ή μη εγκαθίδρυσης μίας νέας σχέσης του ανθρώπου με το περιβάλλον.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Δημόσιο Δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
Περιβάλλον, δίκαιο, ΕΔΔΑ
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
38
Αριθμός σελίδων:
79
memoire final gia ektypossi.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο