Εφαρμογή και Αξιολόγηση ενός Προγράμματος Κοινωνικο-συναισθηματικής Αγωγής σε Μαθητή Δημοτικού

Διπλωματική Εργασία uoadl:2622934 695 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εφαρμογές της Ψυχολογίας στη σχολική κοινότητα
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-01-18
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Τζανίκου Σταυρούλα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Φιλιππάτου Διαμάντω, Επίκουρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Επιβλέπουσα Καθηγήτρια)
Δημητροπούλου Παναγιώτα, Επίκουρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (Μέλος Τριμελούς Επιτροπής)
Λιανός Παναγιώτης, Διδάκτωρ Σχολικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Μέλος Τριμελούς Επιτροπής)
Πρωτότυπος Τίτλος:
Εφαρμογή και Αξιολόγηση ενός Προγράμματος Κοινωνικο-συναισθηματικής Αγωγής σε Μαθητή Δημοτικού
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εφαρμογή και Αξιολόγηση ενός Προγράμματος Κοινωνικο-συναισθηματικής Αγωγής σε Μαθητή Δημοτικού
Περίληψη:
Η παρούσα μελέτη επικεντρώνεται στη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας ενός προγράμματος κοινωνικής και συναισθηματικής μάθησης στην περίπτωση ενός μαθητή της Στ΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου. Θεμελιώδη ερευνητικά ζητούμενα αποτέλεσαν η διαμόρφωση μίας θετικής αυτοαντίληψης, η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και η ανάπτυξη κοινωνικο-συναισθηματικών δεξιοτήτων του παιδιού. Παράλληλα, εξετάστηκε διεξοδικά η μείωση συγκεκριμένων ανεπιθύμητων συμπεριφορών του μαθητή, βασιζόμενοι σε έναν οιονεί πειραματικό σχεδιασμό μεμονωμένης περίπτωσης (single-subject design) με εναλλασσόμενες φάσεις εφαρμογής και απόσυρσης της παρέμβασης, η οποία υλοποιήθηκε σε 20 συνεδρίες. Τα μέσα συλλογής των δεδομένων ήταν η συστηματική παρατήρηση και καταγραφή των δυσλειτουργικών συμπεριφορών, καθώς και ερωτηματολόγια που μετρούσαν την ψυχοκοινωνική προσαρμογή, την αυτοαντίληψη-αυτοεκτίμηση και τις συμπεριφορικές του δυσκολίες κατά την αρχική και τελική αξιολόγηση. Η ανάλυση και ερμηνεία των αποτελεσμάτων έδειξε αύξηση της αυτοαντίληψης του συμμετέχοντος στην ακαδημαϊκή ικανότητα και τις σχέσεις με συνομηλίκους έπειτα από τη λήξη του ψυχοεκπαιδευτικού προγράμματος. Επιπλέον, παρατηρήθηκε ενίσχυση της αυτοεκτίμησης του και υιοθέτηση περισσότερων κοινωνικο-συναισθηματικών δεξιοτήτων, οδηγώντας στη βελτίωση της ευρύτερης ψυχοκοινωνικής επάρκειας του μαθητή. Τέλος, αναδείχθηκε σημαντική μείωση της συχνότητας των παρατηρούμενων μη επιθυμητών συμπεριφορών-στόχων κατά τη διάρκεια εφαρμογής της παρέμβασης. Η μελέτη αυτή συνολικά επιβεβαιώνει τα ευρήματα ποικίλων ερευνών σχετικά με τα οφέλη προγραμμάτων κοινωνικής και συναισθηματικής αγωγής, τόσο σε προληπτικό όσο και σε παρεμβατικό επίπεδο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Φιλοσοφία- Ψυχολογία
Λέξεις-κλειδιά:
Λέξεις-κλειδιά: αυτοαντίληψη-αυτοεκτίμηση, κοινωνική και συναισθηματική αγωγή, ψυχοεκπαιδευτικό πρόγραμμα, σχεδιασμός μεμονωμένης περίπτωσης, μέση παιδική ηλικία
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
175
Αριθμός σελίδων:
175
Διπλωματική Εργασία.Τζανίκου Στεύη.pdf (4 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο