Tectonostratigraphy of Heraklia Island, based on geological mapping, structural analysis and LA-ICP-MS detrital zircon dating.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2624561 617 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Τεκτονική
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-01-19
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Λάσκαρη Σοφία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Στυλιανός Λόζιος, Επίκουρος Καθηγητής (ΕΚΠΑ)
Daniel Fritz Stockli, Professor(Jackson School of Geosciences, UT Austin)
Κωνσταντίνος Σούκης Ε.ΔΙ.Π. (ΕΚΠΑ)
Πρωτότυπος Τίτλος:
Tectonostratigraphy of Heraklia Island, based on geological mapping, structural analysis and LA-ICP-MS detrital zircon dating.
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η Τεκτονοστρωματογραφία της νήσου Ηρακλειάς, με βάση τη γεωλογική χαρτογράφηση, την τεκτονική ανάλυση και την ανάλυση ζιρκονίων με τη μέθοδο LA-ICP-MS.
Περίληψη:
Η νήσος Ηρακλειά, στο κέντρο περίπου του Αττικοκυκλαδικού μεταμορφικού συμπλέγματος συνδέει τις νήσους Νάξο και Ίο, στις οποίες εμφανίζονται Βαρίσκια προαλπικά πετρώματα και μεταμορφωμένα πετρώματα της Κυανοσχιστολιθικής Ενότητας των Κυκλάδων (Cycladic Blueschist Unit). Σε αυτήν την εργασία παρουσιάζουμε προκαταρκτικά αποτελέσματα από την εφαρμογή LA-ICP-MS U-Pb ραδιοχρονολόγησης σε ζιρκόνια σε συνδυασμό με λεπτομερή γεωλογική χαρτογράφηση σε κλίμακα 1:10.000 και τεκτονική ανάλυση.
Στη νήσο Ηρακλειά η Κυανοσχιστολιθική Ενότητα των Κυκλάδων παρουσιάζει λιθολογική ποικιλία με πολύχρωμα μάρμαρα και λευκά υπερμυλονιτικά μάρμαρα στο κεντρικό και βόρειο μέρος και χαλαζιακούς μαρμαρυγιακούς σχιστόλιθους, με φακοειδείς ενστρώσεις ορθογνευσιακών πετρωμάτων στο νότιο και νοτιοδυτικό. Τα πετρώματα εμφανίζουν ομοιότητες με το νοτιοανατολικό τμήμα της Νάξου καθώς έχουν διατηρηθεί ορυκτά της Hωκαινικής κυανοσχιστολιθικής φάσης (κυρίως γλαυκοφανής) σε υπολειμματική μορφή ως εγκλείσματα σε πορφυροβλάστες αστρίων της κυρίαρχης ανάδρομης Ολιγομειοκαινικής πρασινοσχιστολιθικής φάσης. Τα ορυκτά της πρασινοσχιστολιθικής φάσης διαμορφώνουν την κυρίαρχη (μυλονιτική) φύλλωση, πάνω στην οποία παρατηρείται ισχυρή γράμμωση έκτασης με διεύθυνση ~Β-Ν, παράλληλα με τους άξονες ισοκλινών πτυχών που διακρίνονται.
Από την εφαρμογή της μεθόδου LA-ICP-MS U-Pb σε ζιρκόνια σχιστολιθικών και γνευσιακών λιθολογιών προέκυψαν μέγιστες ηλικίες απόθεσης που κυμαίνονται από τα ~550Ma (Παναφρικανική ορογένεση) στους κατώτερους σχιστόλιθους, στα ~230Ma στα ορθογνευσιακά πετρώματα και τέλος στα ~80Ma (Ανώτερο Κρητιδικό) στους ανώτερους σχιστόλιθους. Με βάση αυτές τις ηλικίες και σε συνδυασμό με τη γεωλογική χαρτογράφηση και τεκτονική ανάλυση η τεκτονοστρωματογραφική διάρθρωση της νήσου Ηρακλειάς είναι αρκετά περίπλοκη.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Νότιες Κυκλάδες, Ηρακλειά, Ενότητα Κυανοσχιστολίθων, U-Pb σε ζιρκόνια, ζώνη διάτμησης
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
155
Αριθμός σελίδων:
70
Laskari_diplomatiki_final.pdf (5 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο