Study of the Katouna fault zone (western Greece): structural observations and geological mapping integrated with space based multitemporal SAR Interferometry

Διπλωματική Εργασία uoadl:2628924 647 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Τεκτονική
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-01-23
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Τσιρώνη Βαρβάρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Στυλιανός Λόζιος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμημα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ισσακ Παρχαρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Λέκκας Ευθύμιος, Καθηγητής, Τμημα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Study of the Katouna fault zone (western Greece): structural observations and geological mapping integrated with space based multitemporal SAR Interferometry
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη της ρηξιγενούς ζώνης της Κατούνας (Δυτική Ελλάδα): μέσω τεκτονικών παρατηρήσεων και Διαφορικής Συμβολομετρίας Ραντάρ (DInSAR)
Περίληψη:
Η μετάβαση από τη ζώνη υποβύθισης στο Ελληνικό τόξο στη ζώνη σύγκρουσης των πλακών της Απουλίας και της Ευρασιατικής εδρεύει στη Δυτική Ελλάδα και συμπίπτει με το δεξιόστροφο ρήγμα οριζόντιας ολίσθησης της Κεφαλλονιάς. Ανατολικότερα αυτής της μετάβασης, στη δυτική ηπειρωτική Ελλάδα, συνυπάρχουν εφελκυστικού τύπου κανονικά ρήγματα και οριζόντιας ολίσθησης ρήγματα. Η ρηξιγενής ζώνη της Κατούνας είναι μια σημαντική ρηξιγενής ζώνη με διεύθυνση NNW-SE που συνδέει την ημιτάφρου του Αμβρακικού Κόλπου με την τάφρου του Πατραϊκού Κόλπου. Για να μελετήσουμε τη ζώνη αυτή συνδυάσαμε τη γεωλογική χαρτογράφηση και τις παρατηρήσεις υπαίθρου, εφαρμογές της Τηλεπισκόπησης και μετρήσεις GPS.
H λεπτομερής γεωλογική χαρτογράφηση αποκάλυψε ότι η ρηξιγενής ζώνη της Κατούνας φιλοξενείται στο Τριαδικό εβαποριτικού στρώμα, το οποίο είναι ο κατώτερος στρωματογραφικός σχηματισμός της Ιόνιας γεωτεκτονικής ενότητας . Η ρηξιγενής ζώνη περιλαμβάνει αρκετές διακριτές επιφάνειες ολίσθησης με διεύθυνση NNW-SSE μέσα στον εβαπορίτη. Σε αυτές τις επιφάνειες, εντοπίσαμε και μετρήσαμε γραμμές ολίσθησης που υποδεικνύουν την κινηματική του ρήγματος. Πολυάριθμοι κινηματικοί δείκτες (αυλακώσεις, γραμμές ολίσθησης, τεκτονικοί κλάστες) υποδηλώνουν τη σημαντική οριζόντια συνιστώσα της κίνησης κατά μήκος της ρηξιγενής ζώνης.
Περαιτέρω μελέτη της διαφορικής κίνησης κατά μήκος του ρήγματος έχει επιτευχθεί με τη χρήση της τελευταίας τεχνολογίας, της Διαφορικής Συμβολομετρίας Ραντάρ Συνθετικού Ανοίγματος (DInSAR) μέσω ανάλυσης χρονοσειρών. Για τη διερεύνηση του ρυθμού παραμόρφωσης εφαρμόστηκε η συμβολομετρική τεχνική της ενιαίας τιμής SVD (Singular Value Decomposition Value) με χρήση ανοδικής και καθοδικής τροχιάς δεδομένων των εικόνων ENVISAT ASAR SLC καθώς και η τεχνική της σώρευσης συμβολογραφημάτων. Οι χάρτες παραμορφώσεων που προέκυψαν έδειξαν διαφορική κίνηση στη ρηξιγενή ζώνη, όπως αποκαλύπτεται από τις διαφορετικές γεωμετρίες των εικόνων λήψης. Αυτό υποδεικνύει ότι η οριζόντια συνιστώσα της μετατόπισης επικρατεί σε σχέση με την κατακόρυφη συνιστώσα της κίνησης. Είναι ενδιαφέρον ότι η μετάβαση από περιοχές με αρνητικές σε περιοχές με θετικές μετατοπίσεις δεν είναι μια διακεκριμένη γραμμή αλλά μια ζώνη πλάτους λίγων χιλιομέτρων, η οποία συμπίπτει με τα όρια του εβαποριτικού στρώματος. Οι μετρήσεις GPS από βιβλιογραφικά δεδομένα γενικά δείχνουν κίνηση προς τα SW αλλά οι ταχύτητες δυτικού μπλοκ είναι μεγαλύτερες και σχεδόν διπλάσιες σε σύγκριση με το ανατολικό μπλοκ.
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η ρηξιγενής ζώνη της Κατούνας είναι Katouna είναι μια σημαντική ενεργή αριστερόστροφη οριζόντιας ολίσθησης δομή, η οποία μεταφέρει την κίνηση μεταξύ της ημι-τάφρου του Αμβρακικού Κόλπου και της τάφρου του Πατραϊκού Κόλπου του κόλπου της Πάτρας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
νεοτεκτονική, θραυσιγενής παραμόρφωση, συμβολομετρία ραντάρ, οριζόντια ολίσθηση,
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
88
Αριθμός σελίδων:
114
Master_Thesis_Tsironi_Varvara.pdf (6 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο