Η μελέτη της έκφρασης των υποδοχέων της CRH, CRH-R1 και CRH-R2 σε βλαστοκύστεις ποντικών

Διπλωματική Εργασία uoadl:2632218 422 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Αναπαραγωγική-Αναγεννητική Ιατρική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-01-25
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Κουβουτσάκη Κωνσταντίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Λουτράδης Δημήτριος, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Δρακάκης Πέτρος, Αναπληρωτής καθηγητής, Ιατρική , ΕΚΠΑ
Καλλιανίδης Κωνσταντίνος, Αναπληρωτής καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η μελέτη της έκφρασης των υποδοχέων της CRH, CRH-R1 και CRH-R2 σε βλαστοκύστεις ποντικών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η μελέτη της έκφρασης των υποδοχέων της CRH, CRH-R1 και CRH-R2 σε βλαστοκύστεις ποντικών
Περίληψη:
Η CRH (Corticotropin-realising hormone, κορτικοεκλιτίνη) είναι μια πεπτιδική ορμόνη, η οποία παράγεται από τον παρακοιλιακό πυρήνα του υποθαλάμου και στη συνέχεια μεταφέρεται στον πρόσθιο λοβό της υπόφυσης, μέσω του πυλαίου αγγειακού συστήματος, όπου επάγει την έκκριση κορτικοτροπίνης. Πρόκειται για πεπτίδιο 41 αμινοξέων. Στον άνθρωπο έχουν ανιχνευθεί δύο υποδοχείς της CRH μέσω των οποίων ασκεί τις δράσεις της ο CRH-Receptor1 (CRH-R1) και ο CRH-Receptor2 (CRH-R2). Εντοπίζεται στα επινεφρίδια, σε ανθρώπινα λεμφοκύτταρα καθώς και σε ενεργές φλεγμονώδεις περιοχές. Επιπλέον, εντοπίζεται στη μήτρα, τον πλακούντα, τις ωοθήκες, το φθαρτό, την τροφοβλάστη και τους ενδομήτριους αδένες. Η CRH που παράγεται από το φθαρτό και την τροφοβλάστη επάγει την έκκριση της FasL (προ-αποπτωτική κυτοκίνη). Κατά την εμφύτευση της βλαστοκύστης το ενδομήτριο έχει χαρακτηριστικά φλεγμονώδους απόκρισης, αλλά παρόλα αυτά το έμβρυο δεν αποβάλλεται ως ημι-αλλομόσχευμα. Σημαντικό ρόλο στην αποδοχή του εμβρύου από τον οργανισμό της μητέρας έχει το σύστημα Fas/FasL, το οποίο είναι υπεύθυνο για την απομάκρυνση της περίσσειας Τ-λεμφοκυττάρων έπειτα από μια ανοσολογική αντίδραση.
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη της έκφρασης των υποδοχέων της CRH, CRH-R1 και CRH-R2, στο στάδιο ανάπτυξης της βλαστοκύστης σε έμβρυα ποντικού ώστε να ελεγχθεί η δράση της και η συμμετοχή της στην εμφύτευση.
Προκειμένου να μελετηθεί η έκφραση των υποδοχέων της CRH, CRH-R1 και CRH-R2 θα γίνει απομόνωση του ολικού RNA από βλαστοκύστες ποντικών, οι οποίες θα προέλθουν από έμβρυα τα οποία θα απομονωθούν μια μέρα μετά τη γονιμοποίηση και θα ωριμάσουν στο εργαστήριο. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί η τεχνική της Real-Time PCR, αφού πρώτα θα γίνει σύνθεση cDNA από το ολικό RNA, ώστε να μελετηθεί αν εκφράζονται οι υποδοχείς CRΗ-R1 και CRH-R2, στο RNA στις βλαστοκύστες. Ταυτόχρονα, στη RT-PCR θα μελετήσουμε και το γονίδιο G6PD, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως γονίδιο αναφοράς.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Υποδοχείς CRH, ΒλαστοκύστεΙς, Εμφύτευση, Fas/FasL
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
137
Αριθμός σελίδων:
92
Kouvoutsaki Konstantina Master.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο