Οι ιδέες των αποφοίτων μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά την μετάβαση των υλικών στις τρεις φυσικές καταστάσεις και τη διάλυση ουσιών στο νερό.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2652031 463 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Σύγχρονες Μέθοδοι Διδασκαλίας της Χημείας
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-02-05
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Δριβέλος Δημήτριος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
ΣΠΥΡΙ∆ΩΝ ΚΟΪΝΗΣ, Επίκουρος Καθηγητής ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Οι ιδέες των αποφοίτων μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά την μετάβαση των υλικών στις τρεις φυσικές καταστάσεις και τη διάλυση ουσιών στο νερό.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Οι ιδέες των αποφοίτων μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά την μετάβαση των υλικών στις τρεις φυσικές καταστάσεις και τη διάλυση ουσιών στο νερό
Περίληψη:
Στην παρούσα εργασία παρουσιάζονται τα αποτελέσματα έρευνας η οποία διεξήχθη κατά το σχολικό έτος 2013-2014 σε 132 μαθητές και μαθήτριες της Α' γυμνασίου με την μέθοδο του ερωτηματολογίου. Σκοπός της έρευνας είναι να διερευνηθούν και να αξιολογηθούν οι εναλλακτικές αντιλήψεις των απόφοιτων μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με την μετάβαση των υλικών στις τρεις φυσικές καταστάσεις και την διάλυση ουσιών στο νερό.
Στην έρευνα συμμετείχαν τρεις σχολικές μονάδες της Αττικής. Το δείγμα της έρευνάς μας αποτέλεσαν 56 μαθητές του 6ου Γυμνασίου Αθηνών, 50 του 40ου Γυμνασίου Αθηνών και 26 του 1ου Γυμνασίου Παλαιού Φαλήρου.
Η εργασία χωρίζεται πρακτικά σε δύο μέρη. Στο πρώτο παρουσιάζονται οι ιδέες των μαθητών διαφόρων ηλικιών σχετικά με την μετάβαση των υλικών στις τρεις φυσικές καταστάσεις και τη διάλυση, όπως προκύπτουν από την βιβλιογραφία. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται, αναλύονται και ερμηνεύονται τα αποτελέσματα της έρευνας, ενώ προτείνεται και μια διδακτική πρόταση.
Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων το συμπέρασμα που εξάγεται είναι πως οι μαθητές δυσκολεύονται να κατανοήσουν την μετατροπή του αέριου νερού σε υγρό (συμπύκνωση), αλλά και την προέλευση του υγροποιημένου νερού.
Επίσης φαίνεται πως οι μαθητές δεν μπορούν να συνδέσουν μια μεταβολή φυσικής κατάστασης με την μεταβολή της πίεσης. Το ότι η μεταβολή της πίεσης μετατρέπει το αέριο σε υγρό, και αντίστροφα, δυσκολεύει τους μαθητές περισσότερο, σε αντίθεση με την μεταβολή της θερμοκρασίας.
Σε ότι αφορά στη διάλυση, από τα αποτελέσματα της έρευνάς μας φάνηκε ότι τα παιδιά δυσκολεύονται πολύ να αντιληφθούν ότι οι ιδιότητες ενός διαλύματος όπως το χρώμα και η γεύση οφείλονται τόσο στη διαλυμένη ουσία, όσο και στον διαλύτη. Επιπλέον τα παιδιά δεν μπορούν να κάνουν σαφές στο μυαλό τους, ότι η προσθήκη μιας ουσίας σε ένα διαλύτη αυξάνει την μάζα του διαλύματος.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Εναλλακτικές ιδέες, φυσικές καταστάσεις, τήξη, πήξη, συμπύκνωση, εξάτμιση, εξάχνωση, απόθεση, διάλυση. 5
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
42
Αριθμός σελίδων:
εκατον οκτώ (108)
Μάστερ Δριβέλος.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο