Βιολογικά Φυτικά προϊόντα (organics) από τον αγρό στο πιάτο: επιστημονική γνώση και διδακτική προσέγγιση

Διπλωματική Εργασία uoadl:2658756 658 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διδακτική της Βιολογίας
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-02-21
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Σακελλαρίου Ευτυχία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ριζοπούλου Σοφία, Καθηγήτρια, Τομέας Βοτανικής, Τμήμα Βιολογίας, ΕΚΠΑ
Παπασιδέρη Ισιδώρα, Καθηγήτρια Τομέας Βιολογίας Κυττάρου & Βιοφυσικής, Τμήμα Βιολογίας, ΕΚΠΑ
Μαυρικάκη Ευαγγελία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Βιολογικά Φυτικά προϊόντα (organics) από τον αγρό στο πιάτο: επιστημονική γνώση και διδακτική προσέγγιση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Βιολογικά Φυτικά προϊόντα (organics) από τον αγρό στο πιάτο: επιστημονική γνώση και διδακτική προσέγγιση
Περίληψη:
Ακολουθώντας την πορεία των βιολογικών φυτικών προϊόντων πίσω στο χρόνο, ξεκινάμε μια αναδρομή στις πρώτες φιλοσοφικές κινήσεις που ενδιαφέρθηκαν για την διατήρηση του περιβάλλοντος και την εξασφάλιση της υγείας των ανθρώπων σε σχέση με την ποιότητα της τροφής τους. Από τον Steiner το 1924 φτάνουμε στο 1972 με την ίδρυση του παγκόσμιου οργανισμού για την βιολογική γεωργία (IFOAM). Παρουσιάζονται οι βασικές αρχές που διέπουν την βιολογική γεωργία και οι τρόποι με τους οποίους προσπαθεί η βιολογική γεωργία να αποτελεί μέρος ενός φυσιολογικού κύκλου ζωής του οικοσυστήματος. Στο τελευταίο κομμάτι μελετάται ο τρόπος εξάπλωσης της βιολογικής γεωργίας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και παρουσιάζεται η στάση και η συμπεριφορά των καταναλωτών σχετικά με τα βιολογικά προϊόντα.
Γίνεται μια προσπάθεια διερεύνησης του βαθμού ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών και φοιτητών με την χρήση ερωτηματολογίου κλειστού τύπου κυρίως. Βάση της ανάλυσης των αποτελεσμάτων προτείνονται διδακτικές προσεγγίσεις με σκοπό την βελτίωση της στάσης και της συμπεριφοράς των μαθητών απέναντι στα βιολογικά φυτικά προϊόντα βασισμένο σε ουσιαστικές γνώσεις που θα έχουν αποκτήσει. Η επίτευξη των στόχων της εκπαιδευτικής πρότασης σχετίζεται με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα που δεν είναι δυνατόν να αξιολογηθούν με την λήξη του προγράμματος. Δεδομένου ότι η εκπαίδευση συμβάλλει καθοριστικά στην στάση των μελλοντικών πολιτών της κοινωνίας είναι απαραίτητο να προταθούν πληθώρα εκπαιδευτικών παρεμβάσεων, σύμφωνες με τις σύγχρονες τάσεις της Διδακτικής, ώστε να επιτύχουμε πληρέστερη ενημέρωση των μαθητών και των οικογενειών τους σχετικά με το τόσο σημαντικό περιβαλλοντικό θέμα των βιολογικών καλλιεργειών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
βιολογικά προϊόντα, εκπαίδευση, περιβάλλον, γνώσεις μαθητών, στάση μαθητών
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
47
Αριθμός σελίδων:
98
Βιολογικά Φυτικά Πρϊόντα από τον αγρό στο πιάτο.pdf (5 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο