Μετρήσεις λιποφιλίας σε όξινα, βασικά και ουδέτερα φαρμακευτικά μόρια με ισοκρατική και βαθμιδωτή έκλουση

Διπλωματική Εργασία uoadl:2660954 375 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Φαρμακευτική Ανάλυση - Έλεγχος ποιότητας
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-02-14
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Λύτρα Ναταλία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παντερή Ειρήνη, Καθηγήτρια, Τμήμα Φαρμακευτικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ντότσικας Ιωάννης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Φαρμακευτικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Γιαγκίνης Κωνσταντίνος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μετρήσεις λιποφιλίας σε όξινα, βασικά και ουδέτερα φαρμακευτικά μόρια με ισοκρατική και βαθμιδωτή έκλουση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μετρήσεις λιποφιλίας σε όξινα, βασικά και ουδέτερα φαρμακευτικά μόρια με ισοκρατική και βαθμιδωτή έκλουση
Περίληψη:
Ο πρωτεύων ρόλος της λιποφιλίας στη φαρμακοδυναμική και φαρμακοκινητική συμπεριφορά των φαρμάκων, αλλά και στην τοξικότητά τους σε συνδυασμό με τα προβλήματα και τους περιορισμούς των πειραμάτων κατανομής στο σύστημα αναφοράς οκτανόλη-νερό, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον σε φιλικές αντιστρόφου φάσεως χρωματογραφικές τεχνικές για τον προσδιορισμό δεικτών που προσομοιώνουν τους συντελεστές μερισμού logP ή κατανομής logD. Χρησιμοποιώντας περισσότερες ισοκρατικές μετρήσεις της συγκράτησης προσδιορίζονται οι ανηγμένες τιμές logkw, ο οποίες υπό προτυποποιημένες συνθήκες είναι δυνατόν να οδηγούν σε 1:1 συσχετίσεις με τις τιμές logP ή logD. Από την άλλη έχει αναπτυχθεί βαθμιδωτή χρωματογραφία για τον προσδιορισμό του Χρωματογραφικού Δείκτη Υδροφοβίας (CHI), μέθοδος ιδιαίτερα αποτελεσματική και ταχεία από τη στιγμή που κατασκευαστούν οι καμπύλες αναφοράς του συστήματος. Οι τιμές αντιστοιχούν στο ποσοστό του οργανικού τροποποιητή που οδηγεί σε ισοκατανομή. Η μέθοδος (CHI) περιορίζεται ωστόσο στον προσδιορισμό της λιποφιλίας ουδέτερων μοριών.
Σκοπός της παρούσης εργασίας είναι ο προσδιορισμός της λιποφιλίας σε όξινα, βασικά και ουδέτερα φαρμακευτικά μόρια χρησιμοποιώντας και τις δύο προαναφερθείσες χρωματογραφικές τεχνικές. Στην πρώτη πειραματική ενότητα που περιλαμβάνει ισοκρατική χρωματογραφία, διερευνήθηκε η δυνατότητα αντικατάστασης της δεκυλαμίνης με οκτυλαμίνη για την κάλυψη των σιλανόφιλων θέσεων των στηλών αντιστρόφου φάσεως που βασίζονται σε πυριτία για τον προσδιορισμό ουδέτερων και βασικών ενώσεων. Η οκτυλαμίνη ως λιγότερο υδρόφοβη θεωρήθηκε ότι θα επιβαρύνει λιγότερο τη στήλη. Έγινε σύγκριση των τιμών logkwoct που προσδιορίστηκαν με οκτυλαμίνη με τιμές logkwdec που είχαν προσδιοριστεί παλαιότερα στο εργαστήριο και ήταν διαθέσιμες στη βιβλιογραφία, καθώς και με τις τιμές logD7,4 των ενώσεων . Στη δεύτερη ενότητα έγινε μεταφορά των ισοκρατικών συνθηκών σε βαθμιδωτή χρωματογραφία, με στόχο την επέκταση της τεχνικής αυτής σε ιοντιζόμενες ενώσεις.
Διαπιστώθηκε ότι η χρήση οκτυλαμίνης για τον προσδιορισμό ανηγμένων τιμών logkwoct είναι λιγότερο αποτελεσματική και οδηγεί σε αυξημένη συγκράτηση, ιδιαίτερα στην περίπτωση των πρωτονιωμένων βασικών ενώσεων. Ωστόσο, με εισγωγή του όρου Δ(logP-logD7,4), που εκφράζει την επίδραση του βαθμού ιοντισμού στη λιποφιλία, στη συσχέτιση μεταξύ logkwoct και logkwdec έδειξε ότι διατηρείται παρόμοιο ενεργειακό ισοζύγιο στη συγκράτηση, ενώ λαμβάνονται εξισώσεις που επιτρέπουν την αμοιβαία μετατροπή των τιμών logkw παρουσία οκτυλαμίνης ή δεκυλαμίνης. Η συσχέτιση των τιμών logkwoct με τις τιμές logD7,4 απαιτεί επίσης την εισαγωγή του όρου Δ(logP-logD7,4) στην εξίσωση. Ωστόσο, τα αποτελέσματα παραμένουν λιγότερο ικανοποιητικά, συγκριτικά με την χρήση δεκυλαμίνης.
Η μεταφορά των ανωτέρω συνθηκών σε βαθμιδωτή χρωματογραφία έδειξε ότι διατηρείται ανάλογη συμπεριφορά ως προς τη συγκράτηση των ενώσεων. Οι χρόνοι κατακράτησης ωστόσο δεν συσχετίζονται γραμμικά με τις τιμές φ0 που προκύπτουν από την ισοκρατική χρωματογραφία. Καλύτερα αποτελέσματα για τον υπολογισμό των τιμών CHI λαμβάνονται με την εφαρμογή παραβολικής σχέσης. Οι τιμές CHIquad συσχετίζονται αποδεκτά με τις τιμές logD7,4 εάν συμπεριληφθούν στην εξίσωση τα ποσοστά της πρωτονιωμένης και ανιονικής μορφής. Τα στατιστικά στοιχεία είναι ανάλογα με αυτά της ισοκρατικής χρωματογραφίας στην περίπτωση σύγκρισης με τη σχέση logD7,4/φ0oct και ελαφρώς χειρότερα εάν συγκριθούν με τη σχέση logD7,4/logkwoct. Κατά συνέπεια, το πρόβλημα εστιάζεται στη χρήση οκτυλαμίνης ως παράγοντα επικάλυψης και όχι στη μεταφορά των συνθηκών στη βαθμιδωτή χρωματογραφία. Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα της παρούσης εργασίας είναι ενθαρρυντικά ως προς τη δυνατότητα επέκτασης της βαθμιδωτής χρωματογραφίας στον προσδιορισμό της λιποφιλίας ιοντιζόμενων βασικών και όξινων ενώσεων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
βαθμιδωτή έκλουση, λιποφιλία, παράγοντας επικάλυψης
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
116
Αριθμός σελίδων:
116
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ-ΛΥΤΡΑ ΝΑΤΑΛΙΑ.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.