Η επίδραση της μέγιστης αερόβιας ικανότητας στις τεχνικές δεξιότητες νεαρών ποδοσφαιριστών

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2661007 265 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-02-22
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
ΗΛΙΑ ΙΣΙΔΩΡΑ
ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΜΑΡΙΑ-ΜΥΡΤΩ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ ΕΠΊΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ, ΣΕΦΑΑ ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίδραση της μέγιστης αερόβιας ικανότητας στις τεχνικές δεξιότητες νεαρών ποδοσφαιριστών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η επίδραση της μέγιστης αερόβιας ικανότητας στις τεχνικές δεξιότητες νεαρών ποδοσφαιριστών
Περίληψη:
Σκοπός της εργασίας αυτής είναι να εξετάσει την επίδραση της μέγιστης αερόβιας ικανότητας στις τεχνικές δεξιότητες νεαρών ποδοσφαιριστών. Το ποδόσφαιρο χαρακτηρίζεται από πολυάριθμες, μικρές εκρήξεις ενέργειας που παρεμβάλλονται από σύντομες περιόδους ανάπαυσης, κατά τη διάρκεια μίας παρατεταμένης περιόδου 90 λεπτών. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μείωση της παθητικής αποκατάστασης και αύξηση των συνεχόμενων απαιτήσεων του αγώνα. Ως εκ τούτου, ένας αθλητής ποδοσφαίρου απαιτείται να διαθέτει εκτός από τις βασικές, και εξειδικευμένες ικανότητες φυσικής κατάστασης, όπως ειδική αντοχή, ταχυδύναμη και αντοχή στην ταχύτητα.
Στην έρευνα έλαβαν μέρος 30 νεαροί ποδοσφαιριστές ηλικίας 13 και 14 ετών (13,53 ±0,51). Όλοι τους ήταν μέλη της ίδιας ομάδας είχαν προπονητική εμπειρία πάνω από δύο χρόνια ενώ γυμνάζονταν τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα. Στην πρώτη συνάντηση στο εργαστήριο έγινε καταγραφή των ανθρωπομετρικών χαρακτηριστικών των δοκιμαζόμενων, τα οποία ήταν κατά μέσο όρο, ηλικία 13.53, ύψος 162.80εκ., βάρος 50.20kg ,λίπος 10.06%. Για να μετρηθεί η VO2max χρησιμοποιήθηκαν δοκιμασίες αξιολόγησης αερόβιας ικανότητας και δοκιμασίες αξιολόγησης τεχνικών χαρακτηριστικών (ταχύτητα χωρίς μπάλα 10 και 20 μέτρων, ταχύτητα με μπάλα 20 μέτρων στο δέξι και στο αριστερό, δοκιμασία μεταβίβασης ,δοκιμασία του σουτ, δοκιμασία ελιγμού με μπάλα, δοκιμασία ελιγμού χωρίς μπάλα Illinois).
Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων των φυσιολογικών παραμέτρων βρέθηκαν οι παρακάτω συσχετίσεις: το ύψος συσχετίστηκε με το βάρος 0,914 γεγονός που θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό. Η HR με την VO2max 0,567 και τον δείκτη αντίληψης της κόπωσης 0,648. Από τον έλεγχο των συσχετίσεων μεταξύ της VO2max και των παραμέτρων των τεχνικών δεξιοτήτων βρέθηκε ότι η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου συσχετίστηκε αρνητικά με τις ταχύτητες των 10μ -0,604, των 20μ -0,585, των 20μ με μπάλα με το δεξί πόδι -0,560 και με το αριστερό -0,426, ενώ αρνητική ήταν και η συσχέτιση με τη δοκιμασία Illinois -0.438.
Για την ολοκλήρωση της έρευνας παρατίθενται σχετικά άρθρα που μελετούν τη σχέση αερόβιας ικανότητας με τις τεχνικές δεξιότητες στα διάφορα αθλήματα, τη σχέση ανάμεσα στα επαναλαμβανόμενα σπριντ τεστ,στην αερόβια φυσική κατάσταση και την αναερόβια φυσική κατάσταση των επαγγελματιών εφήβων ποδοσφαιριστών,τις διαφορές στην επιτάχυνση, στη μέγιστη ταχύτητα και ευκινησία μεταξύ των παικτών ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ και χάντμπολ και τέλος την αερόβια ικανότητα που σχετίζεται με την ικανότητα επαναλαμβανόμενων σπριντ με αποστάσεις λιγότερο από 40 μέτρα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
Νεαροί ποδοσφαιριστές, αερόβια ικανότητα, τεχνικές δεξιότητες
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
69
Αριθμός σελίδων:
51
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΓΕΡΜΑΝΟΥ - ΗΛΙΑ-1.pdf (1007 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο