Εναλλακτικός Τουρισμός – Μελέτη Περίπτωσης μίας μορφής Εναλλακτικού Τουρισμού

Διπλωματική Εργασία uoadl:2672792 552 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Αειφόρου Ανάπτυξης στην Αυτοδίοικηση
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-02-28
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Οικονομόπουλος Νικόλαος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΛΟΖΙΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Ε.Κ.Π.Α.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Ε.Κ.Π.Α.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΟΥΚΗΣ Δρ.Γεωλόγος, Ε.Δ.Ι.Π. Ε.Κ.Π.Α.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Εναλλακτικός Τουρισμός – Μελέτη Περίπτωσης μίας μορφής Εναλλακτικού Τουρισμού
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εναλλακτικός Τουρισμός – Μελέτη Περίπτωσης μίας μορφής Εναλλακτικού Τουρισμού
Περίληψη:
Με την παρούσα διπλωματική εργασία θα γίνει προσπάθεια κατανόησης της έννοιας του εναλλακτικού τουρισμού, του θεσμικού πλαισίου και των θεωριών που σχετίζονται με αυτόν. Απώτερος σκοπός της εργασίας είναι η διερεύνηση όλων των παραγόντων που συνιστούν στη δημιουργία ενός πετυχημένου σχεδίου εναλλακτικού τουρισμού σε έναν τόπο, αφού το μεγαλύτερο διαχρονικό πρόβλημα του Ελληνικού Τουρισμού είναι η έντονη εποχικότητά του τους καλοκαιρινούς μήνες και μόνο. Θα καταγραφούν αρχικά τα πρότυπα που ίσχυαν και τα πρότυπα που θα πρέπει να καθιερωθούν ώστε η τουριστική ανάπτυξη να ακολουθεί τις αρχές της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης. Θα γίνει καταγραφή των κύριων χαρακτηριστικών του εναλλακτικού τουρισμού μέσω των μορφών του, όπως αυτές παρουσιάζονται και αναπτύσσονται στην Ελλάδα και τα μοντέλα ανάπτυξης των τουριστικών προορισμών. Τέλος θα εξεταστούν εναλλακτικές μορφές τουριστικής ανάπτυξης μέσω των clusters.
Στη συνέχεια της εργασίας θα γίνει μελέτη της μορφής Εναλλακτικού Τουρισμού του Αγροτουρισμού, ως η μορφή τουρισμού η οποία θα δώσει ζωή στην ύπαιθρο, τη δυνατότητα της τουριστικής ανάπτυξης όλες τις εποχές του χρόνου, της οικονομικής ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών μέσα από τα πρότυπα της βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και της προσέλκυσης πελατών οι οποίοι ενδιαφέρονται για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, σέβονται την λαϊκή παράδοση και τον πολιτισμό και αναζητούν διαφορετικές μορφές διακοπών επιστρέφοντας στη φύση και την ύπαιθρο. Θα γίνει ανάλυση μέσα από διεθνής και τοπικές μορφές Αγροτουρισμού, ανάπτυξη των στόχων, το θεσμικό πλαίσιο και τις δυνατότητες χρηματοδότησης των αγροτουριστικών επιχειρήσεων. Θα αναπτυχθεί η μελέτη δύο αγροτουριστικών περιοχών για την κατάδειξη μέσω των συγκρίσεων των αποτελεσμάτων.
Τέλος μέσω συμπερασμάτων θα αναδειχθεί ο Εναλλακτικός Τουρισμός και ειδικά ο Αγροτουρισμός ως η περίπτωση βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης που θα βοηθήσει την τοπική και συνολική οικονομία, τις τοπικές κοινωνίες, το φυσικό περιβάλλον, τη σωστή διαχείριση των φυσικών πόρων αλλά και τον πολιτισμό μας, να ξεπεράσουν την πολύ-επίπεδη κρίση που βιώνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Εναλλακτικός Τουρισμός, Εποχικότητα, Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη, Αγροτουρισμός, Διεθνής και Τοπικές Μορφές Αγροτουρισμού
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
79
Αριθμός σελίδων:
121
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

oikonomopoulos_master_thesis_2018.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.