Τα δικαιώματα των γυναικών στον ιουστινιάνειο κώδικα σε ζητήματα οικογενειακού δικαίου

Διπλωματική Εργασία uoadl:2672814 609 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ιστορία Δικαίου
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-02-26
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Σωτηροπούλου Κωνσταντίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αθηνά Δημοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Τα δικαιώματα των γυναικών στον ιουστινιάνειο κώδικα σε ζητήματα οικογενειακού δικαίου
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Τα δικαιώματα των γυναικών στον ιουστινιάνειο κώδικα σε ζητήματα οικογενειακού δικαίου
Περίληψη:
Το θέμα της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι τα δικαιώματα των γυναικών στον ιουστινιάνειο κώδικα σε ζητήματα οικογενειακού δικαίου.
Τα δικαιώματα που χορηγήθηκαν στη γυναίκα από την ιουστινιάνεια νομοθεσία, δεν περιορίζονται στο οικογενειακό δίκαιο, όπως το αντιλαμβανόμαστε σήμερα, αλλά επεκτείνονται και στο ενοχικό και στο κληρονομικό δίκαιο. H παρούσα εργασία δομείται σε πέντε κεφάλαια, στα οποία αναλύεται η θέση της γυναίκας στην οικογένεια, στον γάμο, στο διαζύγιο και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα δικαιώματα, που της αναγνωρίζονται σε ζητήματα που δημιουργούνται από τις περιουσιακές σχέσεις των συζύγων. Aφορούν κυρίως στο δικαίωμα να διεκδικήσει την προίκα της και τα γαμικά δώρα -σε περίπτωση λύσης του γάμου- προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει επιγενόμενες δυσκολίες, καθώς επίσης και να συνεχίσει να ζει μια άνετη ζωή και να μην υφίσταται ανέχεια, εξαιτίας του διαζυγίου.
Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά σε ορισμένες κατηγορίες γυναικών και συγκεκριμένα στη μητέρα, στη χήρα, στη μοιχαλίδα και στην απελεύθερη, καθώς προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις από τον νόμο για την προστασία των συμφερόντων της. Τα δικαιώματα που χορηγούνται στις γυναίκες αντλούνται από τον Ιουστινιάνειο Κώδικα, δηλαδή από τη συλλογή αυτοκρατορικών διατάξεων που είχαν εκδοθεί από την εποχή του αυτοκράτορα Αδριανού έως και του Ιουστινιανού και παρουσιάζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να γίνεται αντιληπτή η εξέλιξή τους από την πρώιμη ρωμαϊκή περίοδο, μέχρι τα χρόνια του Ιουστινιανού.
Σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία, όπου ο ρόλος των γυναικών ήταν περιορισμένος στα καθήκοντα του νοικοκυριού και της ανατροφής των ανηλίκων, η έκταση που καταλαμβάνουν στον ιουστινιάνειο κώδικα τα αιτήματα των γυναικών που απευθύνονταν στον αυτοκράτορα, προκειμένου να ζητήσουν τη συμβουλή του, αλλά και οι απαντήσεις που λάμβαναν, αποδεικνύουν τη σπουδαιότητα του νομοθετικού έργου του Ιουστινιανού, αλλά και την ολοένα αυξανόμενη χορήγηση δικαιωμάτων στη γυναίκα για την προστασία των συμφερόντων της, αλλά και των τέκνων της.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Ιστορία του δικαίου
Λέξεις-κλειδιά:
ιουστινιάνειος κώδικας, γυναίκες, Ιουστινιανός, δικαιώματα, οικογένεια
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
60
Αριθμός σελίδων:
56
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΠΜΣ-ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΥ.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.