«Ενημερότητα, πεποιθήσεις και πρακτικές γονέων σε σχέση με την προετοιμασία για την αντιμετώπιση σεισμού σε παιδιά 2-6 ετών στο Νομό Αττικής»

Διπλωματική Εργασία uoadl:2672919 460 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Αειφόρου Ανάπτυξης στην Αυτοδίοικηση
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-02-27
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Σχίζα Μαρίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ. Α. Αντωναράκου
Αναπλ. Καθηγ. ΕΚΠΑ
Δρ. Χ. Ντρίνια
Καθηγ. ΕΚΠΑ
Δρ. Γ. Καβύρης
Επίκ. Καθηγ. ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
«Ενημερότητα, πεποιθήσεις και πρακτικές γονέων σε σχέση με την προετοιμασία για την αντιμετώπιση σεισμού σε παιδιά 2-6 ετών στο Νομό Αττικής»
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
«Ενημερότητα, πεποιθήσεις και πρακτικές γονέων σε σχέση με την προετοιμασία για την αντιμετώπιση σεισμού σε παιδιά 2-6 ετών στο Νομό Αττικής»
Περίληψη:
Ο σεισμός είναι ένα απρόβλεπτο και ξαφνικό γεγονός που δημιουργεί στρεσογόνες καταστάσεις και αποτελεί μια τραυματική εμπειρία λόγω του ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα ψυχολογικής προετοιμασίας πριν από την εκδήλωση του.
Εκτός από τις υλικές επιπτώσεις, που προκαλεί ο σεισμός, οι οποίες αφορούν τις βλάβες που έχουν υποστεί οι κατοικίες, την απώλεια περιουσίας ή της εργασίας, ακόμα και αλλαγή στον τόπο διαμονής, υπάρχουν και οι άμεσες επιδράσεις που έχει στα παιδιά και στους γονείς αυτό το γεγονός.
Τα σχολεία, οι κατοικίες όπως και όλα τα κτήρια, πλήττονται από σεισμούς και μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών. Ένα τέτοιο φαινόμενο έχει σοβαρές και άμεσες συνέπειες στους ανθρώπους, όπως είναι η ψυχολογική κατάρρευση, το αίσθημα ανασφάλειας, το μετατραυματικό στρες, η κατάθλιψη και τα προβλήματα της σωματικής υγείας.
Τα παιδιά βιώνοντας ένα τέτοιο καταστροφικό γεγονός, όπως είναι ο σεισμός, είναι αναμενόμενο να διαταράσσεται η ψυχική και συναισθηματική τους λειτουργία. Επειδή τα παιδιά 2-6 ετών δεν έχουν πλήρως ανεπτυγμένη την ικανότητα της λεκτικής έκφρασης εκφράζονται περισσότερο μέσω του παιχνιδιού και της κίνησης. Η παιχνιδοθεραπεία, είναι μία μέθοδος θεραπείας, όπου χρησιμοποιεί το παιχνίδι ως βασικό θεραπευτικό εργαλείο και συμβάλει ουσιαστικά στην επικοινωνία και έκφραση των συναισθημάτων των παιδιών.
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να διερευνηθεί το κατά πόσο προετοιμασμένοι και ενημερωμένοι είναι οι γονείς για την αντιμετώπιση ενός σεισμού και τις επιπτώσεις που έχει στα παιδιά και ειδικότερα στην ψυχολογία τους, ώστε να αντιμετωπισθούν ενδεχόμενα προβλήματα και να διατυπωθούν αντίστοιχες εποικοδομητικές προτάσεις.
Η έρευνα διενεργήθηκε στον Νομό Αττικής, μέσω ενός online ερωτηματολογίου το οποίο διανεμήθηκε με email στους συμμετέχοντες και αφορούσε γονείς με παιδιά 2-6 ετών. Το online ερωτηματολόγιο δημιουργήθηκε μέσω της Google Forms, ενός προγράμματος της Google, που σου παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας Ερωτηματολογίου Ερευνών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
σεισμός, κρίση, μετατραυματικό στρες, πολιτική προστασία, παιχνιδοθεραπεία.
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
8
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
50
Αριθμός σελίδων:
104
Ενημερότητα, πεποιθήσεις και πρακτικές γονέων σε σχέση με την προετοιμασία για την αντιμετώπιση σεισμού σε παιδιά 2-6 ετών στο Νομό Αττικής.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο