Σύγκριση του θεσμικού πλαισίου του «Καποδίστρια» με αυτό του «Καλλικράτη» σε Διοικητικό και οικονομικό επίπεδο

Διπλωματική Εργασία uoadl:2673038 561 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Αειφόρου Ανάπτυξης στην Αυτοδίοικηση
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-03-01
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Μαυρομάτης Ηλίας
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ. Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγ. ΕΚΠΑ
Δρ. Νικόλαος Βούλγαρης, Καθηγ. ΕΚΠΑ
Δρ. Χαράλαμπος Κράνης, Καθηγ. ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σύγκριση του θεσμικού πλαισίου του «Καποδίστρια» με αυτό του «Καλλικράτη» σε Διοικητικό και οικονομικό επίπεδο
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σύγκριση του θεσμικού πλαισίου του «Καποδίστρια» με αυτό του «Καλλικράτη» σε Διοικητικό και οικονομικό επίπεδο
Περίληψη:
Περίληψη
Στην παρούσα διπλωματική εργασία αναλύεται, παρουσιάζεται και συγκρίνεται το θεσμικό πλαίσιο του σχεδίου Καποδίστριας (Νόμος 2539/1997) με αυτό του σχεδίου Καλλικράτης (Νόμος 3852/2010), σε διοικητικό και οικονομικό επίπεδο.
Ειδικότερα, στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζεται ο Νόμος 2539/97 του Ελληνικού κράτους με την ονομασία σχέδιο ΄΄Καποδίστριας΄΄. Αναλύονται τα βασικά στοιχεία του σχεδίου, οι τιθέμενοι στόχοι από πλευράς προγράμματος, αλλά και η διάρθρωση του σχεδίου, δηλαδή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά πάνω στα οποία δομήθηκε η δημιουργία του. Στο τέλος γίνεται μια σύντομη αναφορά και ανάλυση της μεταρρύθμισης που επήλθε στον Νόμο 2539/1997 με την εισαγωγή του σχεδίου ΄΄Καποδίστριας II΄΄.
Στη συνέχεια, στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζεται το νέο σχέδιο με την ονομασία ΄΄Καλλικράτης΄΄. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζεται η διοικητική διάρθρωση και οι αλλαγές που επήλθαν με την εφαρμογή του νέου Νόμου σε επίπεδο εσωτερικής δομής Δήμων, προσλήψεων, προσωπικού, Νομικών Προσώπων κλπ. Έπειτα, παρουσιάζονται εν συντομία οι αρμοδιότητες των Δήμων και τέλος παρουσιάζονται πληροφορίες που σχετίζονται με τα οικονομικά του Καλλικράτη.
Στο επόμενο κεφάλαιο -3- γίνεται σύγκριση και κριτική των δύο σχεδίων σε διοικητικό, τεχνικό και οικονομικό επίπεδο. Ειδικότερα, παρουσιάζονται με τη βοήθεια πινάκων στοιχεία που αφορούν τις διαφορές των δύο σχεδίων όσον αφορά την αποτελεσματικότητά τους σε διάφορους τομείς αλλά και τις διαφορές σε οικονομικά μεγέθη, όπως τα έσοδα, οι χρηματοδοτήσεις και οι δαπάνες. Τέλος, υλοποιείται κριτική μεταξύ των δύο σχεδίων με τη βοήθεια της ανάλυσης S.W.O.T., βάσει της οποίας παρουσιάζονται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των δύο Νόμων και επιχειρείται παρουσίαση προτάσεων βελτίωσης του σχεδίου Καλλικράτης.
Στο τελευταίο κεφάλαιο -4- της παρούσας εργασίας, γίνεται μια συνοπτική παρουσίαση του Δήμου Κατερίνης προ και μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης σε διοικητικό, τεχνικό και οικονομικό επίπεδο με τη χρήση των οικονομικών καταστάσεων των ετών 2010, 2011 και επομένων. Ειδικότερα, αρχικά παρουσιάζεται η συνοπτική θέση των Καποδιστριακών Δήμων Κατερίνης, Πέτρας, Πιερίων, Παραλίας, Ελαφίνας και Κορινού χωριστά αλλά και ως σύνολο για το έτος 2010 και στη συνέχεια, παρουσιάζονται και αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις του συνενωμένου πλέον Δήμου Κατερίνης βάσει του σχεδίου Καλλικράτης κατά τα επόμενα έτη. Η ανάλυση που πραγματοποιείται στο συγκεκριμένο κομμάτι της εργασίας στηρίζεται στη χρήση εργαλείων χρηματοοικονομικής διοίκησης και ειδικότερα, υλοποιείται με τη βοήθεια αριθμοδεικτών (για τα έτη 2010 και 2011) και συγκριτικών καταστάσεων (για τα έτη 2010 και τα επόμενα).
Στη συνέχεια, στον επίλογο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας που διενεργήθηκε στον Καλλικρατικό Δήμο Κατερίνης σε δείγμα 80 υπαλλήλων και αιρετών με χρήση κατάλληλου ερωτηματολογίου.
Τέλος, στο τελευταίο κομμάτι της εργασίας, το παράρτημα, παρουσιάζονται λεπτομερώς οι Δήμοι, οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και οι Περιφέρειες που συστάθηκαν βάσει του νέου σχεδίου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λέξεις-κλειδιά:
Σχέδιο Καλλικράτης, Αριθμοδείκτες, Δήμος Κατερίνης, Σχέδιο Καποδίστριας, Ανάλυση S..W.O.T.
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
6
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
26
Αριθμός σελίδων:
142
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ ΗΛΙΑΣ Διπλωματική ΑΜ 16127.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.