Διερεύνηση των απόψεων Ρομά γονέων για την σχολική διαρροή - Μελέτης περίπτωσης στον Καταυλισμό Νομισματοκοπείου, Χαλάνδρι

Διπλωματική Εργασία uoadl:2673135 671 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διαπολιτισμική Εκπαίδευση
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-02-28
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Δημητροπούλου Αικατερίνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χρήστος Παρθένης, Επίκουρος Καθηγητής,Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, Ε.Κ.Π.Α.
Ευανθία - Έλλη Μηλίγκου, Επίκουρη Καθηγήτρια,Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, Ε.Κ.Π.Α.
Αθανάσιος Μιχάλης, Επίκουρος Καθηγητής,Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, Ε.Κ.Π.Α.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διερεύνηση των απόψεων Ρομά γονέων για την σχολική διαρροή - Μελέτης περίπτωσης στον Καταυλισμό Νομισματοκοπείου, Χαλάνδρι
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διερεύνηση των απόψεων Ρομά γονέων για την σχολική διαρροή - Μελέτης περίπτωσης στον Καταυλισμό Νομισματοκοπείου, Χαλάνδρι
Περίληψη:
Στην παρούσα εργασία, κεντρικό στόχο αποτελεί η διερεύνηση των απόψεων των Ρομά γονέων, που διαμένουν στον Καταυλισμό Νομισματοκοπείο – Χαλάνδρι, η οποία πραγματώνεται μέσα από τη διεξαγωγής ποιοτικής έρευνας. Μέσα από την επεξεργασία των δεδομένων της έρευνας, αποσαφηνίζονται οι λόγοι της σχολικής διαρροής στην συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα αλλά και κατατίθενται προτάσεις για τον περιορισμό ή ακόμα και την εξάλειψη του φαινομένου της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου.
Στο πρώτο κεφάλαιο, γίνεται προσπάθεια να οριστεί το φαινόμενο της σχολικής διαρροής και να μελετηθούν εις βάθος οι αιτίες που το προκαλούν. Αρχικά, αναλύεται ο ρόλος της οικογένειας, του σχολείου και του κοινωνικού περίγυρου των μαθητών, οι οποίοι εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο, αλλά και κοινωνικός αποκλεισμός που υφίστανται. Στη συνέχεια, προτείνονται ορισμένοι τρόποι αντιμετώπισης της σχολικής διαρροής. Τέλος, επιχειρείται η κατάθεση ιδεών και προτάσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, προκειμένου η σχολική διαρροή να προβλεφθεί και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.
Στο δεύτερο κεφάλαιο, επικεντρωνόμαστε στο να κατανοήσουμε και να εμβαθύνουμε στα χαρακτηριστικά της κουλτούρας των Ρομά, τις οποίες θα μελετήσουμε υπό το πρίσμα της ιστορίας, του πολιτισμού και της γλώσσας της. Συγκεκριμένα, αναλύουμε διεξοδικά τον τρόπο ζωής, τις συνθήκες διαβίωσης, την επαγγελματική τους ενασχόληση καθώς και τον τρόπο με τον επιτελείται η κοινωνικοποίηση των νεαρότερων μελών της, προκειμένου να κατανοήσουμε τις αιτίες της σχολικής διαρροής, η οποία είναι εκτεταμένη σε αυτή την κοινότητα.
Στο τρίτο κεφάλαιο, περιγράφουμε τις δυσκολίες προσαρμογής και ένταξής των Ρομά στο εκπαιδευτικό σύστημα. Ειδική αναφορά θα γίνει επίσης, στην μέριμνα που έχει λάβει η Πολιτεία σε σχέση με την εκπαίδευση των Ρομά.
Στο τέταρτο, πέμπτο και έκτο κεφάλαιο, παρουσιάζουμε την ποιοτική έρευνα -μελέτη περίπτωσης- που διενεργήθηκε, προκειμένου να διερευνηθούν οι απόψεις των Ρομά γονέων για την σχολική διαρροή στην Κοινότητά τους. Οι απόψεις, οι οποίες κατατίθενται, έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς το φαινόμενο παρουσιάζεται και σχολιάζεται από την συγκεκριμένη πολιτισμική ομάδα και μέσα από τις προσωπικές εμπειρίες του καθενός ατομικά. Αρχικά, περιγράφεται η μεθοδολογία, που χρησιμοποιήθηκε για τον σχεδιασμό της μελέτης περίπτωσης. Συγκεκριμένα, αναφέρονται τα ερευνητικά ερωτήματα, το σχέδιο έρευνας, η περιγραφή του δείγματος, το ερευνητικό εργαλείο συλλογής δεδομένων (ημιδομημένη συνέντευξη), οι συνθήκες διεξαγωγής των συνεντεύξεων και η ηθική της έρευνας. Ακολουθεί η παρουσίαση των δεδομένων της έρευνας, όπως αντλήθηκαν ανά συνέντευξη, η ανάλυση και η ερμηνεία τους βασισμένη σε άξονες. Οι τελευταίοι δημιουργήθηκαν με κριτήριο την κατάταξη των απαντήσεων σε κατηγορίες. Τέλος, κατατίθενται προτάσεις για τον περιορισμό της σχολικής διαρροής στην Κοινότητα των Ρομά.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
Ρομά, σχολική διαρροή
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
112
Αριθμός σελίδων:
108
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διπλωματική εργασία.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.