Εφαρμογή της περιβαλλοντικής οικονομίας για την οικονομική αποτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων

Διπλωματική Εργασία uoadl:2673163 348 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-03-01
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Σκεντέρης Κωνσταντίνος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ. ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ ΜΟΙΡΑΣΓΕΝΤΗΣ (Επιβλέπων) - Κύριος Ερευνητής Εθν. Αστεροσκοπείου Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Εφαρμογή της περιβαλλοντικής οικονομίας για την οικονομική αποτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εφαρμογή της περιβαλλοντικής οικονομίας για την οικονομική αποτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων
Περίληψη:
Η παρούσα μελέτη παρουσιάζει την μέθοδο ανάλυσης αγορών ωφέλιμων χαρακτηριστικών (Hedonic Pricing),για την αποτίμηση των εξωτερικών επιδράσεων του τοπίου που σχετίζονται με έργα αιολικής ενέργειας μεγάλης κλίμακας. Η έρευνα διεξήχθη σε δύο περιοχές της Ελλάδος την Νότια Εύβοια και την Κεφαλονιά, δύο περιοχές με πλούσιο αιολικό δυναμικό και ένα σημαντικό αριθμό εγκατεστημένων αιολικών πάρκων που λειτουργούν όλο το χρονικό διάστημα των δεδομένων που επεξεργάστηκε η μελέτη.
Για την εφαρμογή της μελέτης χρησιμοποιήθηκε η αγορά κατοικίας σε αυτές τις περιοχές με δεδομένα εκτιμήσεων κατοικιών, τα οποία ελήφθησαν από την Τράπεζα της Ελλάδος και αφορούσαν μια περίοδο (10) δέκα ετών, από το 2006 έως και το 1016.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η περιβαλλοντική παράμετρος [Ε], "απόσταση από το αιολικό πάρκο" επηρεάζει τις αξίες των κατοικιών με επίπεδο σημαντικότητας α=5% στην περιοχή της Νότιας Ευβοίας, σε αντίθεση με την περιοχή της Κεφαλονιάς όπου η περιβαλλοντική παράμετρος [Ε], "απόσταση από το αιολικό πάρκο" βρέθηκε ότι δεν επηρεάζει τις αξίες των κατοικιών ακόμα και για επίπεδο σημαντικότητας α=10%. Η διαφορά αυτή ερμηνεύεται κατόπιν ι)από το μέγεθος των αποστάσεων. των αιολικών πάρκων, συγκεκριμένα οι παρατηρήσεις της Νότιας Εύβοιας βρίσκονται όλες σχεδόν εντός των ζωνών οπτικής όχλησης (<8 Km) σε αντίθεση με την περιοχή της Κεφαλονιάς όπου το μεγαλύτερο ποσοστό των παρατηρήσεων βρίσκεται εκτός των ζωνών οπτικής όχλησης (>8 Km),και ii) από τον βαθμό συγκέντρωσης των αιολικών πάρκων, όπου στην μελέτη της Νότιας Εύβοιας συναντάμε εγκατεστημένα αιολικά πάρκα σε (13) δεκατρείς περιοχές σε αντίθεση με την Κεφαλονιά που τα συναντάμε μόνο σε (4) τέσσερεις περιοχές χωρίς η εγκατεστημένη ισχύς της Νότιας Εύβοιας να είναι μεγαλύτερη από αυτή της Κεφαλονιάς.
Η συνολικά προκαλούμενη περιβαλλοντική ζημιά στη Νότια Εύβοια ανέρχεται σε 1.18 εκατομμύρια € / έτος, η οποία αντιστοιχεί σε εξωτερικό κόστος ανά παραγόμενη MWh ίσο με 5,57 €.
Η εκτίμηση αυτή είναι σχετικά υψηλότερη σε σύγκριση με τα αποτελέσματα άλλων σχετικών μελετών. Όπως φαίνεται από μια εκ των υστέρων ανάλυση που αναπτύχθηκε με βάση αυτές τις μελέτες, αυτό οφείλεται κυρίως στη μεγάλη διακύμανση των τιμών των ακινήτων μέσα στην 10-ετίατων δεδομένων. Συγκεκριμένα τα δεδομένα αφορούσαν μεγάλο ποσοστό εκτιμήσεων, σε χρονική περιόδων προ της Ελληνικής οικονομικής κρίσης, με ιδιαίτερα υψηλότερες τιμές κατοικιών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Περιβαλλοντικές, Επιπτώσεις, Αποτίμηση, Αιολική, Ενέργεια, Ηδονική Τιμολόγιση
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
56
Αριθμός σελίδων:
76
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Μεταπτυχιακή Διατριβή_Σκεντέρης_V_2018029.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.