Οι απόψεις των μαθητών Λυκείου σχετικά με την εγκυρότητα αποδεικτικών επιχειρημάτων στην Άλγεβρα: Μια συστημική προσέγγιση.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2673194 330 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-03-01
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Κόρδα Μαρία-Αικατερίνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παναγιώτης Σπύρου, τ.Αναπλ. Καθηγητή, Τμήμα Μαθηματικών, ΕΚΠΑ
Δέσποινα Πόταρη, Καθηγήτρια, Τμήμα Μαθηματικών, ΕΚΠΑ
Ανδρέας Μούτσιος-Ρέντζος, Δρ. Διδακτικής των Μαθηματικών, Εξωτερικός Συνεργάτης, Τμήμα Μαθηματικών, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Οι απόψεις των μαθητών Λυκείου σχετικά με την εγκυρότητα αποδεικτικών επιχειρημάτων στην Άλγεβρα: Μια συστημική προσέγγιση.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Οι απόψεις των μαθητών Λυκείου σχετικά με την εγκυρότητα αποδεικτικών επιχειρημάτων στην Άλγεβρα: Μια συστημική προσέγγιση.
Περίληψη:
Στην παρούσα μελέτη, στην οποία υιοθετήθηκε μια συστημική προσέγγιση, διερευνώνται οι πεποιθήσεις των μαθητών της Α΄ Λυκείου για την αξιολόγηση αποδεικτικών επιχειρημάτων αλλά και οι ευρύτερες πεποιθήσεις τους για την απόδειξη, οι πεποιθήσεις των εκπαιδευτικών και οι διδακτικές τους πρακτικές για την απόδειξη και οι όψεις της απόδειξης που παρουσιάζονται στο βιβλίο της Άλγεβρας της Α΄ Λυκείου καθώς και στο βιβλίο των λύσεων της Άλγεβρας της Α΄ Λυκείου. Η συστημική προσέγγιση υιοθετήθηκε καθώς στόχος μας ήταν να διερευνήσουμε τις σχέσεις μεταξύ των παραπάνω και όχι το καθένα ξεχωριστά. Για την παραπάνω διερεύνηση έγινε σύνθεση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας. Εργαλείο της έρευνας είναι ένα ερωτηματολόγιο με δύο μέρη (αξιολόγηση αποδεικτικών επιχειρημάτων, πεποιθήσεις για την απόδειξη) που δόθηκε σε μαθητές και μαθήτριες της Β΄ Λυκείου, ενώ πραγματοποιήθηκαν εξατομικευμένες συνεντεύξεις σε δύο εκπαιδευτικούς που την προηγούμενη χρονιά δίδασκαν Άλγεβρα σε ένα μέρος των μαθητών του δείγματος. Έτσι προέκυψαν και τα δύο συστήματα που μελετήθηκαν. Όσον αφορά το σχολικό βιβλίο και το βιβλίο των λύσεων έγινε μελέτη περιεχομένου, με στόχο να μελετηθεί ποιες λειτουργίες της απόδειξης ενισχύουν, ποιες μέθοδοι απόδειξης εμφανίζονται σε αυτά και ποιες διδακτικές πρακτικές προάγουν. Τα αποτελέσματα της έρευνας υποστηρίζουν την επιλογή της συστημικής προσέγγισης, καθώς από τη μία βρέθηκαν συγκλίσεις με τα υπάρχοντα ευρήματα και από την άλλη αναδείχθηκαν όψεις και πολυπλοκότητες του φαινομένου, οι οποίες δε θα φαινόντουσαν με την παραδοσιακή προσέγγιση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
λειτουργίες απόδειξης, πεποιθήσεις, θεσμικό πλαίσιο, συστημική προσέγγιση
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
61
Αριθμός σελίδων:
136
διπλωματική Κόρδα.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο