Διερεύνηση περιβαλλοντικών συνθηκών του υγροτόπου Κερίου, Ζακύνθου. Ενδεχόμενες επιπτώσεις από ανθρωπογενείς δραστηριότητες.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2673271 410 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-03-01
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Χαρδαλιά Γιαννούλα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ. Χ. Κράνης,
Δρ. Γεωλόγος, Ε.Δ.Ι.Π. ΕΚΠΑ
Κ. Αντωνιάδης
Γεωλόγος - Περιβαλλοντολόγος M.Sc.,
P.G., C.P.G. - Ειδικός Επιστήμονας στο
Συνήγορο του Πολίτη
Δρ. Β. Αντωνίου,
Δρ. Γεωλόγος, Ε.Δ.Ι.Π. ΕΚΠΑ
Δρ. Μ. Αριανούτσου-Φαραγγιτάκη,
Καθηγ. ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διερεύνηση περιβαλλοντικών συνθηκών του υγροτόπου Κερίου, Ζακύνθου. Ενδεχόμενες επιπτώσεις από ανθρωπογενείς δραστηριότητες.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διερεύνηση περιβαλλοντικών συνθηκών του υγροτόπου Κερίου, Ζακύνθου. Ενδεχόμενες επιπτώσεις από ανθρωπογενείς δραστηριότητες.
Περίληψη:
Στην παρούσα εργασία διερευνάται η περιοχή του υγροτόπου Κερίου, ο οποίος βρίσκεται στο δυτικό άκρο του κόλπου του Λαγανά στη Ζάκυνθο και αποτελεί μία μικρή περιοχή της επιφάνειας που ορίζεται ως Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου. Η περιοχή της λίμνης Κερίου αποτελεί ένα σημαντικό υγρότοπο για την Ζάκυνθο. Γύρω από τον υγρότοπο πλέον όμως έχει αρχίσει να αναπτύσσεται, πέραν των γεωργικών δραστηριοτήτων, σημαντική δόμηση. Φαίνεται δε ότι δεν λαμβάνεται ειδική μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ δεν υφίστανται επαρκείς υποδομές (π.χ. εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων κ.α.) για την αναπτυσσόμενη οικιστική δραστηριότητα.
Ιδιαιτερότητα του οικοσυστήματος της περιοχής είναι η παρατηρηθείσα εισροή πετρελαιοειδών. Σύμφωνα με σχετική πληροφόρηση η προέλευση αυτών ενδέχεται να οφείλεται στην πραγματοποίηση, κατά το παρελθόν, περισσότερων από 22 γεωτρήσεων. Οι γεωτρήσεις έγιναν με σκοπό τον έλεγχο της ύπαρξης, ή όχι, εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος υδρογονανθράκων. Μετά την παύση χρήσης των γεωτρήσεων αυτών δεν έγινε η κατάλληλη σφράγιση τους, από τους αρμόδιους, γι’ αυτό οι περισσότερες αναβλύζουν μέχρι και σήμερα μικρές ποσότητες πετρελαιοειδών. Έτσι έχει φτάσει ο υγρότοπος στην τωρινή του εικόνα που εκτός από την πιθανή του ρύπανση από τη φυσική ανάβλυση πετρελαιοειδών, υπάρχει επιπλέον ρύπανση από τις αναβλύσεις λόγω των γεωτρήσεων. Η προσπάθεια εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων ξεκίνησε από το 1927 και σταμάτησε την δεκαετία του ’70, όπου πραγματοποιήθηκαν οι τελευταίες γεωτρήσεις.
Στο πλαίσιο της εργασίας θα γίνει ιστορική καταγραφή της κατάστασης του υγροτόπου, των υφιστάμενων περιβαλλοντικών συνθηκών και περιγραφή του θεσμικού πλαισίου που αφορά αντίστοιχες περιοχές και δραστηριότητες. Στην πρώτη φάση με την οποία ασχολείται η εργασία, θα διερευνηθούν οι επιπτώσεις από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής, καθώς γύρω από τον υγρότοπο υπάρχει οικισμός, οικονομικές δραστηριότητες και καλλιέργειες που έχουν περιορίσει την έκταση του. Μέσω αεροφωτογραφιών περιγράφεται η διαχρονική μεταβολή των χρήσεων γης της περιοχής. Επίσης, στην περιοχή του υγροτόπου Κερίου πραγματοποιήθηκαν δύο επισκέψεις αυτοψίας της υφιστάμενης κατάστασης. Η πρώτη επίσκεψη έγινε τέλη Ιουλίου 2017 και η δεύτερη τέλη Ιανουαρίου 2018. Κατά την δεύτερη επίσκεψη ελήφθησαν και αναλύθηκαν δείγματα νερού από τον υγρότοπο (1η φάση δειγματοληψίας), για την αποτύπωση, σε εκείνη τη χρονική περίοδο, της ποιότητας των υδάτων στα συγκεκριμένα σημεία δειγματοληψίας.
Για την περαιτέρω μελέτη της κατάστασης του υγροτόπου προτείνεται ο σχεδιασμός μιας δεύτερης φάσης, όπου θα ληφθούν νέα δείγματα σε εποχή με μεγαλύτερες πιέσεις για περισσότερους δείκτες (ρυπαντές). Στο πλαίσιο αυτό θα αναλυθούν τα δείγματα για να εξετασθεί η επίδραση των διερευνητικών γεωτρήσεων πετρελαίου στο οικοσύστημα του υγροτόπου Κερίου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
λίμνη Κερίου, υγρότοπος Κερίου, ανθρωπογενής επιπτώσεις, οικιστικές πιέσεις, πετρελαιοειδή, μόλυνση, ρύπανση, υγρότοπος, γεωτρήσεις, φάση διερεύνησης περιβαλλοντικών συνθηκών
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
17
Αριθμός σελίδων:
96
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΧΑΡΔΑΛΙΑ 2018 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.pdf
12 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.