Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή - Διεθνές Πλαίσιο, Ευρωπαϊκή Πολιτική - Πρακτικές προσαρμογής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου

Διπλωματική Εργασία uoadl:2680597 558 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-03-03
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Παπάκη Νίκη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παναγιώτης Νάστος, Καθηγητής ΕΚΠΑ, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή - Διεθνές Πλαίσιο, Ευρωπαϊκή Πολιτική - Πρακτικές προσαρμογής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή - Διεθνές Πλαίσιο, Ευρωπαϊκή Πολιτική - Πρακτικές προσαρμογής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου
Περίληψη:
Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι αδιαμφισβήτητη. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα παρατηρήσεων που έγιναν κατά την τελευταία 100ετή περίοδο τα οποία δείχνουν αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη, της παγκόσμιας μέσης στάθμης της θάλασσας και παράλληλη μείωση των εκτάσεων που καλύπτονται από πάγο και χιόνι. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι θερμότερες χρονιές του αιώνα παρατηρούνται κατά την τελευταία δεκαετία. Τα υφιστάμενα κλιματικά μοντέλα, τα αποτελέσματα των οποίων είναι συμβατά μεταξύ τους, δείχνουν μια συνεχιζόμενη αυξητική τάση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, η οποία συνδέεται με την αύξηση της συγκέντρωσης των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες αποτελούν βασικό παράγοντα για τις τρέχουσες μεταβολές του κλίματος.
Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη οδηγήσει σε ένα ευρύ φάσμα επιπτώσεων σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως η αύξηση του επιπέδου της θάλασσας, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία, αποτελούν μια πραγματικότητα για αρκετές περιφέρειες του πλανήτη. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις εκτιμάται επιδείνωση των επιπτώσεων σε αρκετούς τομείς όπως για παράδειγμα η ενέργεια, οι υποδομές, ο τουρισμός, οι υδάτινοι πόροι και η βιοποικιλότητα.
Η μείωση των εκπομπών των θερμοκηπιακών αερίων και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή αποτελούν πλέον τη μεγαλύτερη πρόκληση και το μεγαλύτερο στοίχημα για την ανθρωπότητα.
Στο δεύτερο κεφάλαιο της παρούσας διπλωματικής εργασίας παρουσιάζονται οι παρατηρούμενες κλιματικές μεταβολές, όπως η αύξηση της θερμοκρασίας, το λιώσιμο των πάγων και του χιονιού, η αύξηση της στάθμης της θάλασσας, η βροχόπτωση και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Ακολουθεί στο τρίτο κεφάλαιο περιγραφή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους πιο επηρεαζόμενους τομείς, όπως έχουν περιληφθεί στη Λευκή Βίβλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή: Προς ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο δράσης». Για κάθε ένα από τους τομείς γίνεται σχετική ανασκόπηση των υφιστάμενων και μελλοντικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην περιοχή της Μεσογείου.
Στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται ανάλυση των βασικών αξόνων της κλιματικής αλλαγής, όπως είναι οι επιπτώσεις και η αντιμετώπισή της μέσω των διαφόρων πολιτικών και μέτρων που αναπτύχθηκαν για την μείωση των εκπομπών, αλλά και ανάλυση/παρουσίαση των Στρατηγικών Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε εθνικό επίπεδο. Γίνεται επίσης ειδική αναφορά στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική Προσαρμογής.
Η διπλωματική εργασία εστιάζει στη συνέχεια σε πρακτικές προσαρμογής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία θεωρείται ως μια από τις ευπαθέστερες περιοχές του πλανήτη. Στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάζονται ad-hoc μέτρα προσαρμογής που λαμβάνονται από τις χώρες τις ανατολικής Μεσογείου (Ελλάδα, Κύπρος, Τουρκία, Ισραήλ και Αίγυπτος), με σκοπό την ενίσχυση της προσαρμοστικότητας και μείωσης των προβλημάτων που δημιουργούνται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Γίνεται επίσης παρουσίαση των Εθνικών Στρατηγικών Προσαρμογής των χωρών της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.
Η παρούσα εργασία ολοκληρώνεται με μια σύντομη παρουσίαση της παρούσας κατάστασης όσον αφορά την ανάπτυξη και εφαρμογή των Εθνικών Στρατηγικών Προσαρμογής των χωρών της ανατολικής Μεσογείου και με συμπεράσματα ως προς το γενικότερο πλαίσιο χειρισμού του θέματος της προσαρμογής, το οποίο θεωρείται ως ένα από τα πιο κρίσιμα για το μέλλον του πλανήτη.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Κλιματική αλλαγή, Διεθνές Πλαίσιο, Ευρωπαϊκή Πολιτική, Στρατηγικές Προσαρμογής, Ανατολική Μεσόγειος
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
98
Αριθμός σελίδων:
72
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Niki Papaki Dissertation 24_2_2018.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.