Το συνταγματικό "οπλοστάσιο" του φορολογούμενου κατά τον έλεγχο

Διπλωματική Εργασία uoadl:2686548 331 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Δημοσίου Δικαίου
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-05-03
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Σχινά Αθηνά
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωάννης Ζ. Δρόσος, Καθηγητής,Νομικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Το συνταγματικό "οπλοστάσιο" του φορολογούμενου κατά τον έλεγχο
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Το συνταγματικό "οπλοστάσιο" του φορολογούμενου κατά τον έλεγχο
Περίληψη:
Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που έχουν απασχολήσει εκ συνταγματικής άποψης αναφορικά με τη διαδικασία του φορολογικού ελέγχου είναι αυτό των επεμβατικών εξουσιών των φορολογικών οργάνων στην οικονομική δραστηριότητα των ελεγχόμενων φορολογούμενων. Δεν μπορεί, πράγματι, να παραγνωριστεί η παροχή διευρυμένων και σοβαρών εξουσιών επέμβασης στα ελεγκτικά όργανα στο πλαίσιο της φορολογικής ελεγκτικής διαδικασίας η οποία πολλές φορές μάλιστα καταλήγει στην επιβολή πολλών και βαρέων φορολογικών κυρώσεων. Οι εξουσίες αυτές όμως δεν εντοπίζονται άνευ λόγου, καθόσον συνδέονται με τις ίδιες τις θεσμικές ιδιαιτερότητες της φορολογικής ελεγκτικής διαδικασίας αλλά και τους σκοπούς που αυτή επιτελεί. Είτε για το λόγο ότι η ίδια, αυτή καθεαυτή έχει συνταγματική θεμελίωση , είτε για το λόγο ότι ο λειτουργικός της ρόλος έχει συνδεθεί, ειδικά τα τελευταία χρόνια με σκοπούς πάταξης της φοροδιαφυγής, η φορολογική Αρχή καταλήγει εξοπλισμένη με ελεγκτικά όπλα και εξουσίες συνταγματικά μάλιστα κατοχυρωμένες απέναντι στις οποίες ο φορολογούμενος φαντάζει δύσκολο να αμυνθεί. Ακόμα και αν οι παραπάνω εξουσίες εκκινούν από ένα σημείο συνταγματικά ανεκτό, δεν καταλήγουν έτσι, αν δεν συνοδεύονται από αντίστοιχες εγγυήσεις υπέρ των δικαιωμάτων των ελεγχόμενων φορολογουμένων. Μάλιστα, αν παραγκωνίσουμε τις εν λόγω εγγυήσεις από το στάδιο της φορολογικής ελεγκτικής διαδικασίας, πέραν από ελλείμματα νομιμότητας, αυτό θα έχει ως συνέπεια τον κλονισμό της εμπιστοσύνης μεταξύ φορολογουμένων και φορολογικής Αρχής, οδηγώντας πιθανόν περαιτέρω στην έξαρση των φαινομένων φοροδιαφυγής και στην απώλεια δημοσίων εσόδων όπως επίσης και τον κλονισμό της αποτελεσματικότητας και της δικαιοσύνης του φορολογικού συστήματος. Έτσι, θα μπορούσε να λεχθεί πως κατά τη διαδικασία του φορολογικού ελέγχου υπάρχει περισσότερο από κάθε άλλον τομέα, η ανάγκη προς εξισορρόπηση μεταξύ της συνταγματικής υποχρέωσης της φορολογικής Διοίκησης να συλλάβει τη φορολογητέα ύλη και να βεβαιώσει τους ανάλογους φόρους από τη μια πλευρά, και του επακριβούς προσδιορισμού της κρατικής φορολογικής εξουσίας καθώς και των δικαιωμάτων και των εγγυήσεων υπέρ του φορολογούμενου από την άλλη .
Για το λόγο αυτό, μέσω της παρούσας εργασίας, έρχεται να αναδειχθεί και να τονιστεί ότι η επιταγή της προάσπισης των ατομικών δικαιωμάτων αλλά και των αρχών που επιβάλλονται από το Σύνταγμα, όπως του δικαιώματος της προηγούμενης ακρόασης, της προστασίας των προσωπικών δεδομένων ή και της αρχή της αναλογικότητας , παρά τις όποιες ανάγκες των καιρών, είναι μόνο εκείνη που θα οδηγήσει με τον πιο αποτελεσματικό και σύννομο τρόπο στην επίτευξη κάθε στόχου που θα ανάγεται σε δημόσιο συμφέρον.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Δημόσιο Δίκαιο
Συνταγματικό δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
φορολογικός έλεγχος, φοροδιαφυγή, δικαιώματα, συνταγματικά δικαιώματα, αρχή αναλογικότητας, δικαίωμα προηγούμενης ακρόασης,φορολογικό απόρρητο, παραγραφή,
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
34
Αριθμός σελίδων:
94
-ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ- (1).pdf (968 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο