Submarine Cables in the Eastern Mediterranean

Διπλωματική Εργασία uoadl:2691872 560 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-03-08
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Μπατζή Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γαβουνέλη Μαρία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Νομικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Γουργουρίνης Αναστάσιος, Λέκτωρ, Τμήμα Νομικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Κυριακόπουλος Γεώργιος, Λέκτωρ, Τμήμα Νομικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Submarine Cables in the Eastern Mediterranean
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Υποβρύχια καλώδια στην Ανατολική Μεσόγειο
Περίληψη:
Αυτή η διατριβή χωρίζεται σε δύο ξεχωριστά, αλλά συνεχόμενα μεταξύ τους μέρη. Στο πρώτο μέρος εξετάζεταιτο διεθνές καθεστώς για τα υποβρύχια καλώδια και η κρατική πρακτική σχετικά με τη ρύθμιση των υποβρυχίων καλωδίων καθώς και ο βαθμός στον οποίο η κρατική πρακτική είναι σύμφωνη με το νόμο.
Πρώτον, η διατριβή εξηγεί γιατί τα υποβρύχια καλώδια θεωρούνται ως μια κρίσιμη υποδομή επικοινωνιών. Στη συνέχεια, παρέχεται μια σύντομη επισκόπηση του διεθνούς καθεστώτος σχετικά με τα υποβρύχια καλώδια. Στη συνέχεια εξετάζονται τα προβλήματα αναφορικά με το δίκαιο και την πρακτική που αφορά τις καλωδιακές επιχειρήσεις και επικεντρώνεται στις διατάξεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Επιπλέον, αναλύεται το νομικό καθεστώς που διέπει τα υποβρύχια καλώδια υιοθετώντας μια λεπτομερή προσέγγιση υπό το πρίσμα των θαλασσίων ζωνών. Ειδικότερα, η ανάλυση επικεντρώνεται στις στα χωρικά και τα αρχιπελαγικά ύδατα, την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ), την υφαλοκρηπίδα και περιοχές πέραν της εθνικής δικαιοδοσίας. Διερευνώνται τρόποι επίλυσης διαφορών σχετικά με υποβρύχια καλώδια στο πλαίσιο της ΣΔΘ σε αμφισβητούμενες περιοχές. Τέλος, το πρώτο μέρος διερευνά τα περιβαλλοντικά ζητήματα που προκύπτουν σε σχέση με τις επιχειρήσεις υποβρυχίων καλωδίων, με ιδιαίτερη έμφαση στις περιβαλλοντικές απαιτήσεις.
Στο δεύτερο μέρος, η έρευνα διεξάγεται με ανάλυση της περίπλοκης κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα. Παρέχονται αρχικά στον αναγνώστη πληροφορίες για τις ήδη υπάρχουσες συμφωνίες σχετικά με τις οριοθετήσεις θαλάσσιων ορίων μεταξύ των κρατών που συνορεύουν με την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στη συνέχεια, πραγματοποιείται συστηματική εξέταση των διαφορών που έχουν προκύψει στην περιοχή. Στη συνέχεια, διεξάγεται διεξοδική επισκόπηση και διερεύνηση του έργου του υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας EuroAsia Interconnector, το οποίο θα αποτελέσει μια ενεργειακή γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Η ανάλυση επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στην πιθανή κατεύθυνση του έργου και στα προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν λόγω της ύπαρξης αμφισβητούμενων θαλάσσιων ζωνών στην περιοχή. Τα προαναφερθέντα θα ακολουθηθούν από μια περαιτέρω διερεύνηση των διαδικαστικών διαδικασιών που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν, δηλαδή τη διαδικασία αδειοδότησης, τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις και τα μέτρα ασφάλειας που πρέπει να ληφθούν. Τέλος, εξετάζεται αν υπάρχει κάποιο περιθώριο διευθέτησης διαφορών στο πλαίσιο της ΣΔΘ και του γενικού διεθνούς δικαίου σχετικά με τα υποβρύχια καλώδια στην Ανατολική Μεσόγειο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Διεθνές Δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
υποβρύχια, καλώδια, δίκαιο, διεθνές, θάλασσα, Μεσόγειος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
260
Αριθμός σελίδων:
92
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Maria Batzi Thesis 2016-2017 Pergamos.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.