Η θέση του υπόπτου και του κατηγορουμένου στα επιμέρους στάδια της ποινικής προδικασίας (με έμφαση στα δικαιώματα γνώσης της κατηγορίας και πρόσβασης σε δικηγόρο)

Διπλωματική Εργασία uoadl:2691933 813 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ποινικό Δίκαιο και Ποινική Δικονομία
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-03-09
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Αλεξοπούλου Αναστασία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δημητράτος Νικόλαος, επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχολής Αθηνών ΕΚΠΑ
Αναγνωστόπουλος Ηλίας, αναπληρωτής Καθηγητής Νομικής Σχολής Αθηνών ΕΚΠΑ
Τριανταφύλλου Γεώργιος, επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχολής Αθηνών ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η θέση του υπόπτου και του κατηγορουμένου στα επιμέρους στάδια της ποινικής προδικασίας (με έμφαση στα δικαιώματα γνώσης της κατηγορίας και πρόσβασης σε δικηγόρο)
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η θέση του υπόπτου και του κατηγορουμένου στα επιμέρους στάδια της ποινικής προδικασίας (με έμφαση στα δικαιώματα γνώσης της κατηγορίας και πρόσβασης σε δικηγόρο)
Περίληψη:
Χωρίς την ύπαρξη θεσμοθετημένης δικονομικής διαδικασίας, η οποία να αναγνωρίζει στο φερόμενο ως δράστη εγκλήματος, τη δυνατότητα να υπερασπισθεί τον εαυτό του αποτελεσματικά έναντι της κατηγορίας, δεν μπορεί να γίνει λόγος για απονομή δικαιοσύνης στο πλαίσιο ενός κράτους δικαίου, αλλά μόνο για απόλυτη και αυθαίρετη ποινική καταστολή. Το αίτημα για παροχή διαδικαστικών εγγυήσεων πρςο τον κατηγορούμενο συνδέεται με την υποχρέωση σεβασμού της ανθρώπινης αξίας και του τεκμηρίου αθωότητας και για τον λόγο αυτό παραμένει πάντα επίκαιρο. Η ολοένα μεγαλύτερη διεύρυνση των δικαιωμάτων που αναγνωρίζονται στον κατηγορούμενο δεν βρίσκεται στον αντίποδα του δικαιώματος (και υποχρέωσης) του Κράτους να διώκει το έγκλημα διότι ασφαλώς η επίκληση της ανάγκης καταστολής του εγκλήματος δεν δικαιολογεί τη χρήση έκνομων μέσων και μεθόδων.
Τα δικονομικά δικαιώματα που παρέχονται στο υποκείμενο της ποινικής διαδικασίας, συνδέονται άρρηκτα με το δικαίωμά του να υπερασπισθεί τον εαυτό του έναντι της ποινικής καταστολής και της καταδίκης και για το λόγο αυτό χαρακτηρίζονται και υπερασπιστικά. Τα υπερασπιστικά δικαιώματα καλύπτουν το σύνολο της ποινικής διαδικασίας, διασφαλίζουν το δίκαιο χαρακτήρα της, από την κίνηση της ποινικής δίωξης (αλλά και πριν από αυτή), μέχρι την απαλλαγή του κατηγορουμένου ή την παραπομπή του σε δίκη, αλλά και την ίδια τη δίκη.
Νομικό θεμέλιο της κατοχύρωσης των υπερασπιστικών δικαιωμάτων του υποκειμένου της ποινικής διαδικασίας αποτελεί το εθνικό δίκαιο, δηλαδή πρωτίστως το Σύνταγμα, ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας (ΚΠΔ) και η ειδική νομοθεσία, αλλά και το διεθνές δίκαιο, όπως, κατεξοχήν, η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ, 1950), το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (1966), το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως, ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αντικείμενο της παρούσας αποτελεί η θέση και τα δικαιώματα του υποκειμένου της ποινικής διαδικασίας στην προδικασία υπό στενή έννοια, δηλαδή κατά βάση το στάδιο, από την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού δίωξης του εγκλήματος μέχρι το πέρας της ανακριτικής διαδικασίας. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα δικαίωμα γνώσης της κατηγορίας και στο δικαίωμα πρόσβασης σε δικηγόρο, υπό το πρίσμα του εθνικού δικαίου και του άρθρου 6 της ΕΣΔΑ. Τέλος, θα γίνει σύντομη αναφορά στην ενδιάμεση διαδικασία (υπό ευρεία έννοια ποινική προδικασία) καθώς και στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Ποινικό δίκαιο
Ποινικό Δικονομικό Δίκαιο (Ποινική δικονομία)
Λέξεις-κλειδιά:
κατηγορούμενος, ύποπτος, προκαταρκτική εξέταση, προανάκριση, κύρια ανάκριση, γνώση κατηγορίας, πρόσβαση σε δικηγόρο, νομική βοήθεια, δικαστική αρωγή, ΕΣΔΑ, Χάρτης, οδηγίες, ακυρότητα, νομολογία ΕΔΔΑ, ακυρότητα προκαταρκτική εξέταση
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
5
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
85
Αριθμός σελίδων:
169
διπλωματική.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο