NYPE 2015 - Αξιολόγηση Νέων Ρητρών

Διπλωματική Εργασία uoadl:2694321 543 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ναυτικό Δίκαιο
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-03-10
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Καντηλιεράκη Ανδριάνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γαρυφαλιά Αθανασίου
Πρωτότυπος Τίτλος:
NYPE 2015 - Αξιολόγηση Νέων Ρητρών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
NYPE 2015 - Αξιολόγηση Νέων Ρητρών
Περίληψη:
Η σύμβαση της χρονοναύλωσης, είναι εκείνη η οποία ρυθμίζει τις σχέσεις του εκναυλωτή και του ναυλωτή αναφορικά με την χρήση της χωρητικότητας (ολικής ή μερικής) ενός πλοίου για ορισμένο χρονικό διάστημα, με σκοπό τη μεταφορά αγαθών. Η σκοπιμότητα ενιαίας ρύθμισης της ναύλωσης σε παγκόσμιο επίπεδο είναι προφανής, ιδίως αν λάβει κανείς υπόψη το γεγονός ότι τα πρότυπα ναυλοσύμφωνα αντανακλούν τις διεθνείς εμπορικές πρακτικές καθώς και τις νομικές αρχές που διέπουν τις σχέσεις των μερών, προσφέροντας έτσι τόσο οικονομικά οφέλη όσο και ασφάλεια δικαίου.
Το NYPE, αποτελεί μέχρι και σήμερα το πρότυπο ναυλοσύμφωνο που χρησιμοποιείται συχνότερα για την αγορά ξηρού φορτίου, κατά κόρον στη σύμβαση ναύλωσης κατά χρόνο. Οι ραγδαίες εξελίξεις της οικονομίας αλλά και της νομικής επιστήμης, η οποία συμβάλλει δυναμικά στη διαμόρφωση των όρων εκτέλεσης και ερμηνείας των συμβάσεων ναύλωσης, οδήγησαν την BIMCO στην εκ νέου αναθεώρηση του πρότυπου ναυλοσυμφώνου NYPE, το 2015. Σκοπός της αναθεώρησης, είναι η δημιουργία μιας νέας μορφής, η οποία θα αντικατοπτρίζει τη σύγχρονη εμπορική πρακτική καθώς και τις πρόσφατες νομολογιακές εξελίξεις των τελευταίων είκοσι ετών, αξιολογώντας ταυτόχρονα και κάνοντας χρήση των πιο συχνών αλλαγών που επιφέρουν τα μέρη στα ναυλοσύμφωνα καθώς και των ρητρών που προστίθενται στα πλαίσια των συναλλαγών αυτών. Οι κυριότερες αλλαγές προσανατολίζονται στην ανακατανομή της ευθύνης των μερών και στον πληρέστερο καθορισμό των υποχρεώσεων και δικαιωμάτων τους με στόχο την αποσαφήνιση ζητημάτων που ανακύπτουν κατά την εκτέλεση της σύμβασης.
Η παρούσα μελέτη εξετάζει τις επελθούσες αλλαγές και επιχειρεί την αξιολόγηση τους με βάση το αγγλικό δίκαιο, το οποίο χρησιμοποιείται κατά κόρον στην ερμηνεία και διαμόρφωση των ναυλοσυμφώνων σε διεθνές επίπεδο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Ναυτικό δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
Χρονοναύλωση, Ναυλοσύμφωνο NYPE, Εκναυλωτές, Ναυλωτές, Εκτέλεση σύμβασης
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
27
Αριθμός σελίδων:
152
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

NYPE 2015 - Αξιολόγηση νέων ρητρών.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.