Σχεδιασμός και Εφαρμογή Παιχνιδιών με Κάρτες στη Διδασκαλία της Χημείας στο Λύκειο

Διπλωματική Εργασία uoadl:2694416 440 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διδακτική της Χημείας
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-03-11
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Μούγιος Πέτρος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ευαγγελία Μαυρικάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σχεδιασμός και Εφαρμογή Παιχνιδιών με Κάρτες στη Διδασκαλία της Χημείας στο Λύκειο
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σχεδιασμός και Εφαρμογή Παιχνιδιών με Κάρτες στη Διδασκαλία της Χημείας στο Λύκειο
Περίληψη:
Τα τελευταία χρόνια στη διεθνή βιβλιογραφία καταγράφεται μια αυξανόμενη τάση για τη χρήση παιχνιδιών στη διδασκαλία της χημείας στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τα παιχνίδια αυτά είναι κατά κύριο λόγο ψηφιακά, αλλά και παιχνίδια με κάρτες και επιτραπέζια. Η εργασία αυτή έχει ως σκοπό να διερευνήσει αν και σε τι βαθμό, μπορεί η εισαγωγή χημικών εννοιών στο λύκειο με τη χρήση παιχνιδιών με κάρτες, να συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση και στη βραχυπρόθεσμη και μεσοβραχυπρόθεσμη συγκράτηση της μάθησης, σε σύγκριση με την παραδοσιακή δασκαλοκεντρική μετωπική μέθοδο διδασκαλίας. Τα παιχνίδια που χρησιμοποιήθηκαν ήταν το (Chem)4mula που αφορά τη γραφή χημικών τύπων και την ονοματολογία ανόργανων ενώσεων, το ValenShells που είναι για τον ετεροπολικό και ομοιοπολικό δεσμό και το memOrganic που επικεντρώνεται στις ομόλογες σειρές των οργανικών ενώσεων.
Τα τρία παιχνίδια είναι πρωτότυπα και σχεδιάστηκαν από τον γράφοντα, ενώ δοκιμάστηκαν σε 240 συνολικά μαθητές Α’ και Β’ Λυκείου. Κατά το σχεδιασμό εφαρμόστηκαν γενικές αρχές της αρχιτεκτονικής των παιχνιδιών και έγινε προσπάθεια να ενσωματώνουν στοιχεία από θεωρίες μάθησης όπως τη θεωρία των εσωτερικών κινήτρων, τον κοινωνικό εποικοδομητισμό του Vygotsky, τη ψυχολογική θεωρία ροής του Csikszentmihalyi, αλλά και αρχές της συνεργατικής μάθησης.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ποσοτικής έρευνας, τα δυο παιχνίδια που εφαρμόστηκαν στην Α’ Λυκείου συνέβαλαν στην αποτελεσματικότερη συγκράτηση της γνώσης σε χρονικό βάθος δύο μηνών. Στο τρίτο παιχνίδι που χρησιμοποιήθηκε σε τμήματα της Β’ Λυκείου, δεν υπήρξαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στη συγκράτηση της μάθησης μεταξύ της μετωπικής διδασκαλίας και της διδασκαλίας με το παιχνίδι.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
παιχνίδια με κάρτες, χημικοί δεσμοί, ονοματολογία, θεωρία κινήτρων
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
171
Αριθμός σελίδων:
159
Σχεδιασμός Παιχνιδιών με Κάρτες.pdf (4 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο