Η μεταφορά έδρας υπό το πρίσμα του ιδιωτικού διεθνούς και ευρωπαϊκού φορολογικού δικαίου

Διπλωματική Εργασία uoadl:2694436 528 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο και Δίκαιο Διεθνών Συναλλαγών
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-03-19
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Βασιλείου-Πουλιού Διόνη-Άλκηστις
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χαράλαμπος Παμπούκης, Καθηγητής Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου, Τμήμα Νομικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η μεταφορά έδρας υπό το πρίσμα του ιδιωτικού διεθνούς και ευρωπαϊκού φορολογικού δικαίου
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η μεταφορά έδρας υπό το πρίσμα του ιδιωτικού διεθνούς και ευρωπαϊκού φορολογικού δικαίου
Περίληψη:
Η διεθνοποίηση της εταιρικής δράσης, ενόψει του ραγδαίου βαθμού ενοποίησης και βαθμιαίας σύγκλισης των εθνικών οικονομιών, εδραίωσε τη διασυνοριακή κινητικότητα σε διεθνές και κοινοτικό επίπεδο. Στο πλαίσιο όμως της διασυνοριακής εταιρικής δραστηριοποίησης μέσω της μεταφοράς της εταιρικής έδρας, καταστατικής ή πραγματικής, ή της ίδρυσης υποκαταστημάτων και λοιπών δευτερογενών μορφών δράσης, αναπόφευκτη αποδείχθηκε η σύγκρουση των εθνικών ιδιωτικοδιεθνολογικών συστημάτων και φορολογικών νομοθεσιών των συμβαλλόμενων στην εν λόγω μεταφορά κρατών.

Ενόψει των εθνικών εταιρικών και φορολογικών φραγμών στη διασυνοριακή κινητικότητα η προκείμενη μελέτη επιδιώκει να συστηματοποιήσει τις κοινοτικές νομοθετικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της επιχειρούμενης ενωσιακής εναρμόνισης, και απαραίτητη για τον σκοπό αυτό κρίνεται η επισκόπηση της νομολογίας του Δικαστηρίου της Ένωσης. Ούτως, επιχειρείται αρχικά η εισαγωγή στην προβληματική του εφαρμοστέου δικαίου, ήτοι του καθορισμού της lex societatis στη διασυνοριακή μεταφορά της έδρας, και εν συνεχεία η επισκόπηση των ζητημάτων αναγνώρισης των νομικών προσώπων από το κράτος ίδρυσης ή υποδοχής αυτών λόγω της μεταβολής επ’ αυτών του εφαρμοστέου δικαίου.

Στο πλαίσιο της επιχειρούμενης φορολογικής εναρμόνισης, επιχειρείται η συστηματοποίηση των κοινοτικών νομοθετικών πρωτοβουλών, οι οποίες αποβλέπουν στην άρση των νομοθετικών κενών και αλληλεπικαλύψεων αναφορικά με την φορολογική κυριαρχία των συμβαλλόμενων κρατών, δοθείσης της ενωσιακής και διεθνούς αλληλεπίδρασης των φορολογικών συστημάτων. Κύριος σκοπός των ως άνω πρωτοβουλιών είναι ο περιορισμός της εμφάνισης φαινομένων διπλής φορολόγησης ή διπλής μη φορολόγησης, καθώς και ο περιορισμός της επιχειρούμενης εκ των φορολογουμένων διάβρωσης της φορολογητέας βάσης τους χάριν ευνοϊκότερης φορολογικής μεταχείρισης. Ούτως, η επικείμενη μελέτη, στο δεύτερο μέρος της, εστιάζει σε φαινόμενα φοροδιαφυγής (tax evasion) και φοροαποφυγής (tax avoidance), τα οποία χρήζουν δραστικών μέτρων για την επίτευξη εναρμονισμένης φορολογικής δικαιοδοσίας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
μεταφορά έδρας, διασυνοριακή εταιρική κινητικότητα, διασυνοριακή κινητικότητα, εφαρμοστέο δίκαιο στη μεταφορά έδρας, αναγνώριση αλλοδαπών νομικών προσώπων, αναγνώριση νομικών προσώπων από το κράτος υποδοχής, αναγνώριση νομικών προσώπων από το κράτος ίδρυσης, φαινόμενο διπλής φορολόγησης, διάβρωση φορολογητέας βάσης, τεχνητές διευθετήσεις, φοροδιαφυγή, φοροαποφυγή
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
51
Αριθμός σελίδων:
95
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΠΟΥΛΙΟΥ.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.