ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2694930 740 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-03-12
Έτος εκπόνησης:
2018
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ρεβέκκα-Εμμανουέλα Παπαδοπούλου (Επίκουρη Καθηγήτρια, Νομική Σχολή Αθηνών, ΕΚΠΑ)
Μεταξία Κουσκουνά (Επίκουρη Καθηγήτρια, Νομική Σχολή Αθηνών, ΕΚΠΑ)
Πρωτότυπος Τίτλος:
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Περίληψη:
Με την παρούσα εργασία επιχειρείται να παρουσιασθεί και αναλυθεί η έως σήμερα δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πεδίο του τουρισμού: αρχικά ως πρωτοβουλίες μέσα από άλλες κοινοτικές πολιτικές - όπως η εσωτερική αγορά και το περιβάλλον, όπου είχε ήδη εκχωρηθεί αρμοδιότητα εκ μέρους των κρατών-μελών - και μετέπειτα (και) βάσει της νεο-θεσμοθετημένης διάταξης του ΣΛΕΕ 195 περί τουρισμού. Η Ένωση, μη έχουσα αρχικά αρμοδιότητα να αναλάβει δράση για τον συντονισμό ή την εναρμόνιση των επιμέρους εθνικών πολιτικών τουρισμού, προσπάθησε να εξυπηρετήσει κατά το μέτρο του δυνατού, τις ανάγκες των τουριστών και των λοιπών δραστηριοποιουμένων στην τουριστική βιομηχανία, μέσω άλλων πεδίων δράσης της.
Πλέον, η Ένωση και τα κράτη-μέλη καλούνται σε διάλογο για να συμβιβαστούν. Η διάταξη του ΣΛΕΕ 195 δείχνει να κατανοεί την ανάγκη να διατηρήσουν την τουριστική πολιτική υπό εθνική κυριαρχία, ωστόσο η πορεία προς την ενοποίηση δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζει αναχώματα και να ανακόπτεται. Η διάταξη αυτή αναθέτει «χαλαρή» αρμοδιότητα στην Ε.Ε., συμπληρωματικού και συντονιστικού χαρακτήρα ως προς την εκ πρώτης όψεως αλώβητη εθνική δράση.
Μένει να φανεί, όμως, αν η Ένωση θα αρκεσθεί στην απόπειρα πλαισίωσης των επιμέρους εθνικών πολιτικών τουρισμού ή αν θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης και επιβολής μιας ενιαίας κοινοτικού πλέον χαρακτήρα τουριστικής πολιτικής.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Ευρωπαϊκό Δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
Ευρωπαϊκή Ένωση, Ε.Ε., Τουρισμός, Πολιτική Τουρισμού
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
49
Αριθμός σελίδων:
124
Το ψηφιακό υλικό του τεκμηρίου δεν είναι διαθέσιμο.