Η Επιχειρηματική Ελευθερία στο πρόσωπο των Διευθυνόντων Υπαλλήλων

Διπλωματική Εργασία uoadl:2705920 506 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εργατικό Δίκαιο
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-03-18
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Κεσσίδη Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δημήτριος Λαδάς, Λέκτορας, Νομική Σχολή, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η Επιχειρηματική Ελευθερία στο πρόσωπο των Διευθυνόντων Υπαλλήλων
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η Επιχειρηματική Ελευθερία στο πρόσωπο των Διευθυνόντων Υπαλλήλων
Περίληψη:
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας συνιστά η αναζήτηση του τρόπου εκδήλωσης της επιχειρηματικής ελευθερίας στο πρόσωπο των διευθυνόντων υπαλλήλων. Ο στόχος της αναζήτησης αυτής επιδιώκεται να επιτευχθεί με τον προσδιορισμό κατ’ αρχάς του συνταγματικού νοήματος της επιχειρηματικής ελευθερίας, της ελευθερίας δηλαδή της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ως έκφανσης της οικονομικής ελευθερίας, στο πλαίσιο της ελληνικής έννομης τάξης. Η έρευνα ξεκινά με την παράθεση και ανάλυση των επίμαχων συνταγματικών διατάξεων, μέσω και της νομολογιακής ανασκόπησης, καταδεικνύοντας στη συνέχεια τη σημασία των περιορισμών που τίθενται στο Σύνταγμα και δη στα άρθρα 5 και 106 του Συντάγματος προς οριοθέτηση της επιχειρηματικής ελευθερίας.Στη συνέχεια, με αφετηρία το γεγονός ότι, στην έννοια της επιχειρηματικής ελευθερίας ανάγεται το διευθυντικό δικαίωμα, η άσκηση του οποίου αναγνωρίζεται κατ’ εξοχήν στους διευθύνοντες υπαλλήλους, γίνεται προσπάθεια να σκιαγραφηθεί η έννοια των διευθυνόντων υπαλλήλων, ως ανωτάτων στελεχών της διοικητικής δομής ή ιεραρχίας, ενώ η έρευνα μετατοπίζεται στο πεδίο των αμοιβών και της ευθύνης των διευθυνόντων υπαλλήλων. Μέσα από την πορεία αυτή αναδεικνύονται κρίσιμα ζητήματα, όπως η εμφάνιση ειδικών περιπτώσεων εξάλειψης του αξιοποίνου για πρόσωπα που ασκούν δημόσια διοίκηση και η ιδιαιτέρως προνομιακή μεταχείρισή τους σε επίπεδο αμοιβών και αποζημιώσεων.
Οι ανωτέρω διαπιστώσεις θέτουν στο επίκεντρο της παρούσας εργασίας την προβληματική της ανάγκης θέσης ορίων και φραγμών στην ανεξέλεγκτη έκφραση της επιχειρηματικής ελευθερίας, που εκπορεύονται από το ίδιο το Σύνταγμα, χωρίς ωστόσο να θίγεται ο πυρήνας του δικαιώματος ή να καταπνίγεται η ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Εργατικό Δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
η επιχειρηματική ελευθερία, διευθύνοντες υπάλληλοι, διευθύνοντες σύμβουλοι, το διευθυντικό δικαίωμα, ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία, αμοιβή διευθυνόντων υπαλλήλων, ευθύνη διευθυνόντων υπαλλήλων, προνομιακή μεταχείριση διευθυνόντων υπαλλήλων
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
57
Αριθμός σελίδων:
63
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ final.pdf
921 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.