Η έννοια του μισθού. Προσέγγιση με βάση τις εξελίξεις στα χρόνια των μνημονίων.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2710111 299 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εργατικό Δίκαιο
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-03-20
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Γιαννοπούλου Μαργαρίτα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΑΔΑΣ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η έννοια του μισθού. Προσέγγιση με βάση τις εξελίξεις στα χρόνια των μνημονίων.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η έννοια του μισθού. Προσέγγιση με βάση τις εξελίξεις στα χρόνια των μνημονίων.
Περίληψη:
Οι διατάξεις το εργατικού δικαίου, κεντρικό αντικείμενο του οποίου αποτελεί η ρύθμιση των ζητημάτων που αφορούν τον καθορισμό του μισθού, έχουν δεχθεί τα τελευταία χρόνια αλλεπάλληλες μεταβολές με κύρια δικαιολογητική βάση την οικονομική, πολιτική και τελικά κοινωνική κρίση την οποία διέρχεται η χώρα μας ήδη από το 2010. Οι νομοθετικές αυτές ρυθμίσεις, οι οποίες εισήχθησαν σταδιακά, επέφεραν ριζική ανατροπή του βασικού προστατευτικού ρόλου του εργατικού δικαίου και έδρασαν αντίθετα προς θεμελιώδεις αρχές του, όπως η αρχή της εύνοιας και της συλλογικής αυτονομίας.
Στην παρούσα εργασία επιχειρείται μία προσπάθεια αναλυτικής παρουσίασης των ρυθμίσεων οι οποίες αφορούν τον καθορισμό του μισθού, μέσα από την παράθεση των μνημονιακών διατάξεων οι οποίες κατέληξαν στην ανάθεση του καθορισμού του στην υπουργική πρωτοβουλία. Επιπρόσθετα, εξετάζονται οι δυσμενείς συνέπειες των ως άνω ρυθμίσεων στις συλλογικές εργασιακές σχέσεις, μέσω της ευθείας προσβολής του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της συλλογικής αυτονομίας χάριν του γενικού συμφέροντος αλλά και η αντανάκλαση αυτών στην αγορά εργασίας, με τις επιχειρήσεις να προσπαθούν κάνοντας χρήση του νέου νομοθετικού πλαισίου, να περισώσουν την ανάπτυξη και την βιωσιμότητά τους.
Τέλος, επειδή η χώρα μας ανήκει στο ενιαίο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρατίθεται συγκριτική ανάλυση των κατώτατων μηνιαίων μισθών των κρατών μελών της, με σκοπό την ανάδειξη των μεγάλων αποκλίσεων όπως αυτές διαμορφώνονται και υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης του φαινομένου του κοινωνικού dumping.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Εργατικό Δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
μισθός, συλλογική αυτονομία
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
17
Αριθμός σελίδων:
37
Διπλωματική Εργασία Μ. Γιαννοπούλου.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο