Βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί στην Ελλάδα-Ιστορική αναδρομή, εξέλιξη και προοπτικές

Διπλωματική Εργασία uoadl:2710188 894 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κοινωνιολογία και σύγχρονη βιομηχανική κοινωνία: Ειδικά θέματα παιδικής ηλικίας, κοινωνικών μειονοτήτων, εργασίας και εκπαίδευσης
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-03-19
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Δρακοπούλου Δήμητρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δημοσθένης Δασκαλάκης Καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί στην Ελλάδα-Ιστορική αναδρομή, εξέλιξη και προοπτικές
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί στην Ελλάδα-Ιστορική αναδρομή, εξέλιξη και προοπτικές
Περίληψη:
Στην παρούσα εργασία μελετάται ο θεσμός του βρεφονηπιακού σταθμού στην Ελλάδα με σκοπό να αποτυπωθεί η εξέλιξη που είχε από την απαρχή του έως και σήμερα, καθώς και οι προεκτάσεις που φαίνεται να έχει στη σύγχρονη κοινωνία. Οι τεράστιες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές αλλαγές και ανατροπές που συντελέστηκαν στη χώρα τους τελευταίους δύο αιώνες και η προσπάθεια σύστασης κράτους πρόνοιας είχαν αντίκτυπο στην εξελικτική πορεία κοινωνικών θεσμών όπως αυτός του βρεφονηπιακού σταθμού.
Η εργασία εξετάζει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον που πιθανότατα να έχει ο βρεφονηπιακός σταθμός στη χώρα μας. Από την ιστορική μελέτη προκύπτει ότι βρεφονηπιακός σταθμός αποτελεί την προέκταση παλαιότερων ιδρυμάτων πρόνοιας ενώ στις μέρες μας στοχεύει στην κάλυψη των αναγκών της σύγχρονης οικογένειας δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ομαλή ανάπτυξη των μικρών παιδιών. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από κατάλληλες συνθήκες φροντίδας και αγωγής, οι οποίες θεωρούνται δυο αλληλένδετες έννοιες για την πρώιμη ηλικία. Ήδη από την ίδρυση του ελληνικού κράτους συμπεραίνει κανείς ότι o συγκεκριμένος θεσμός αποτελεί ένα ζωντανό οργανισμό μιας οργανωμένης κοινωνίας και ιδρύεται για να καλύψει συγκεκριμένες ιστορικές και κοινωνικές ανάγκες, όπως είναι ο πόλεμος, τα ορφανά παιδιά, η άγαμη αλλά και η εργαζόμενη μητέρα.
Στόχος των βρεφονηπιακών σταθμών είναι η ομαλή και ολόπλευρη ανάπτυξη των μικρών παιδιών που αυτοί φιλοξενούν, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα πορίσματα συναφών με το αντικείμενο επιστημών, όπως η ψυχολογία, η παιδαγωγική, η κοινωνιολογία και η ιατρική. Το ημερήσιο πρόγραμμα και ο κανονισμός λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών είναι αποτέλεσμα μελέτης και συνδυασμού αυτών των επιστημών, ώστε να επιτυγχάνεται υψηλής ποιότητας παροχή υπηρεσιών στα φιλοξενούμενα παιδιά. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια ώστε ο θεσμός να βελτιώνει τις υπηρεσίες που παρέχει και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών.
Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται όμως, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που σχετίζονται με το θεσμό είναι η έλλειψη επαρκών δομών για την κάλυψη όλων των οικογενειών με παιδιά πρώιμης ηλικίας. Οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί παιδικοί σταθμοί δεν είναι αρκετοί, τα δίδακτρα των ιδιωτικών παιδικών σταθμών αποτελούν συχνά αποτρεπτικό παράγοντα για τους γονείς οι οποίοι αναζητούν την πιο συμφέρουσα οικονομικά λύση ενώ τα κριτήρια που θέτουν οι επιχορηγήσεις της ΕΕΤΑΑ για την κάλυψη βρεφονηπιακού σταθμού στο γονέα αφήνουν και πάλι μεγάλο αριθμό οικογενειών ανικανοποίητο.
Οι κοινωνικοί συνεταιριστικοί παιδικοί σταθμοί, αποτελούν πραγματικότητα εδώ και αρκετά χρόνια σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και παγκοσμίως και η σύστασή τους στόχευε στην κάλυψη των κενών του κράτους πρόνοιας. Με τη σύσταση συνεταιριστικών παιδικών σταθμών επιτυγχάνονται δημιουργία θέσεων εργασίας και εξασφάλιση βρεφονηπιακής αγωγής και φροντίδας για πολλά παιδιά που σε άλλη περίπτωση οι γονείς του θα πρέπει να καταφύγουν σε άτυπες μορφές φροντίδας. Στην παρούσα μελέτη εξετάζεται το μόρφωμα των συνεταιριστικών παιδικών σταθμών στη χώρα μας στα πρώτα του βήματα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνιολογία
Λέξεις-κλειδιά:
Προσχολική αγωγή, Βρεφονηπιακός σταθμός, Κράτος Πρόνοιας, Κοινωνική Οικονομία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
59
Αριθμός σελίδων:
176
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διπλωματική pdf.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.