Ελευθερία των συμβάσεων, ιδίως η ρήτρα μονομερούς προσδιορισμού της παροχής (του εργοδότη)

Διπλωματική Εργασία uoadl:2711491 385 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εργατικό Δίκαιο
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-03-26
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Ζέλιου Ερατώ-Θέμις
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωστής Μπακόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ελευθερία των συμβάσεων, ιδίως η ρήτρα μονομερούς προσδιορισμού της παροχής (του εργοδότη)
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ελευθερία των συμβάσεων, ιδίως η ρήτρα μονομερούς προσδιορισμού της παροχής (του εργοδότη)
Περίληψη:
Πρόβλημα δημιουργείται όταν οι όροι σε μια ατομική σύμβαση εργασίας δεν αποτελούν προϊόν της συμβατικής ελευθερίας των συμβαλλομένων μερών, στο πλαίσιο εκδήλωσης της ιδιωτικής τους αυτονομίας, αλλά είναι αποτέλεσμα μονομερούς επιβολής της βούλησης του εργοδότη, ο οποίος εκμεταλλευόμενος την δομικής φύσεως διαπραγματευτική του υπεροχή, θέτει μονομερώς στον εργαζόμενο ανεπιεικείς όρους εργασίας, οι οποίοι όχι μόνο υπερκαλύπτουν τον σκοπό για τον οποίο ετέθησαν, αλλά δεσμεύουν υπέρμετρα τον εργαζόμενο και του θέτουν απαγορεύσεις, που, σε ακραίες μορφές τους είναι δυνατόν να πλήττουν και να καταστρατηγούν ακόμα και συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίες του. Αντικείμενο της εργασίας αυτής είναι η προστασία του εργαζομένου από όρους που δεν αποτελούν αντικείμενο ισότιμης διαπραγμάτευσης και επιβάλλονται μονομερώς από τον εργοδότη, λόγω της ισχυρότερης διαπραγματευτικής του θέσης. Η προστασία αυτή μπορεί και πρέπει να παρασχεθεί από τον εφαρμοστή του δικαίου, ο οποίος σ’ ένα πρώτο στάδιο θα προβεί σε έλεγχο του περιεχομένου των όρων της σύμβασης και σε δεύτερο στάδιο σε έλεγχο της άσκησής τους. Λόγω έλλειψης ειδικών νομοθετικών διατάξεων και κωδικοποίησης τους εργατικού δικαίου, ο έλεγχος αυτός θα στηριχθεί στα κριτήρια και τις αρχές που η νομολογία και ο νομοθέτης έχουν ήδη αξιοποιήσει για τον έλεγχο των καταχρηστικών όρων των καταναλωτικών συμβάσεων. Έτσι ο μισθωτός αποκτά μια προστασία ανάλογη με αυτή του καταναλωτή και δημιουργούνται προστατευτικοί μηχανισμοί στους οποίους μπορεί να καταφύγει. Στους μηχανισμούς αυτούς ανήκουν οι συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές, οι γενικές ρήτρες των χρηστών ηθών και η αρχή της καλής πίστης, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τη διάταξη του άρθρου 281 ΑΚ.
Ενώ όμως ο δικαστικός έλεγχος του περιεχομένου της σύμβασης κρίνεται αναγκαίος, τα όρια του ελέγχου αυτού και συνακόλουθα η έκταση της εξουσίας του δικαστή να παρεμβαίνει και να διαπλάθει κατ’ ουσίαν την έννομη σχέση, δημιουργούν επί έτη ευρύ πεδίο διαφωνίας σε θεωρία και νομολογία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Εργατικό Δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
όρος ατομικής σύμβασης, συμβατική ελευθερία, ιδιωτική αυτονομία, μονομερής προσδιορισμός παροχής, περιεχόμενο ατομικής σύμβασης εργασίας, ΓΟΣ, Γενικοί Όροι Εργασίας, καταχρηστικότητα όρου εργασίας, όρια δικαστικού ελέγχου
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αριθμός σελίδων:
78
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Ελευθερία+των+συμβάσεων,+ιδίως+η+ρήτρα+μονομερούς+προσδιορισμού+της+παροχής+(του+εργοδότη).pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.